Így tisztul a kép Terézvárosban

A kerület vezetése az elmúlt két évben jó néhány erőfeszítést tett annak érdekében, hogy tisztábbak legyenek Terézváros közterületei. A köztisztaságért felelős önkormányzati társaság munkatársai immár az év 365 napján az utcán vannak, és a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. működési költségét az önkormányzat a 2019-es 306 millió forintról 2021-re a közel kétszeresére, 530 millióra emelte. Az a szemlélet jellemzi a köztisztasággal foglalkozást, hogy az itt élőket nem érdekli, az adott területen kinek a hatásköre a takarítás, úgy kell dolgozni, hogy ebből minél kevesebbet érezzenek meg a terézvárosiak. Az önkormányzat, a köztisztaságért felelős cég, valamint a területért felelős alpolgármester, dr. Beleznay Zsuzsanna erőfeszítéseiről már többször volt szó lapunkban, azonban a szavak helyett fontosabb, mit látnak ebből a kerület lakói. Képes összeállításunkból most ebből szeretnénk többet mutatni.

Az Anker közben dolgozik egy munkagép – az önkormányzat elindította a hétvégi nagytakarítás sorozatát, ennek keretében egy-egy közterület kap kiemelt tisztítást. Az akció során megemelt létszámmal, pluszgépekkel folyik a takarítás. „Az időjárás és kapacitás függvényében igyekszünk minden hétvégére kiválasztani egy »gócpont« területet. Ha a kerületben élőknek van javaslata ilyen utcarészre, közterületre, kérem, jelezzék a kiemelésben is megadott elérhetőségeinken” – mondta a nagytakarítás kapcsán dr. Beleznay Zsuzsanna.


 

 

„A legnagyobb problémának a kutyaürülék mennyiségét látom, nincs az az erőforrás, hogy ezt egy önkormányzat egyedül megoldja, mert nem a mi erőforrásainkon múlik a javulás. Nevelnünk kell azokat a kutyásokat, akik képtelenek felszedni az állat után a végterméket” – mondta Soproni Tamás polgármester a vele készített októberi interjúban, hozzátéve, hogy ettől függetlenül az önkormányzat nem tétlenkedik, az idén új kutyapiszokgyűjtőket szereltek fel. Terézvárosban jelenleg nyolcvan ilyen edény található az utcákon, ezek többségét cserélték, használatuk a spirális kialakítás miatt egyszerűbb.

 

 

 

A köztisztaság terézvárosi megközelítésére az a jellemző, hogy nem az a fontos, meddig terjed a kerület illetékessége; sok útszakasz van fővárosi kezelésben, azonban az itt élőket nem az foglalkoztatja, kinek lenne a feladata a takarítás, hanem az, hogy rend van-e. A köztisztasági cég munkatársai immár a fővárosi tulajdonban, kezelésben lévő közterületek takarításába is becsatlakoznak, így jelen vannak a Teréz körúton, az Andrássy úton, az Oktogonon és a Nyugati téren is. „Nemrég a körzetemhez tartozó Oktogon került sorra, így jómagam is besegítettem a munkatársainknak. Lakók vagy ingázók, autósok, gyalogosok, bringások, itt dolgozók, mindannyian ugyanazt a levegőt szívjuk – erről Kecskés Balázs, a 4-es választókörzet képviselője beszélt. – A DK terézvárosi képviselőcsoportjának kiemelten fontos, hogy gondozott környezetben éljünk, ezért indította el kezdeményezésünkre az önkormányzat a Tiszta utca, rendes ház programot, illetve ezért tartjuk fontosnak, hogy rendszeresen, személyesen is részt vegyünk az utcák takarításában. Közös víziónk, hogy tiszta és rendezett Terézvárosban éljünk.“

 

 

 

Korábban kifejezetten elhanyagolt része volt a kerületnek a Bajza–Bulcsú-alagút, amit a helyiek csak horroralagútként emlegettek. 2019 után nemcsak a megújításának a koordinálását, hanem a takarítását is a kezébe vette a VI. kerület. A bonyolult tulajdoni és fenntartói viszonyokkal terhelt aluljáró jelenleg felújítás alatt áll, állandó tisztántartását az átadás után is biztosítja Terézváros.

 

 

 

Az új kukák már messziről kitűnnek a többi közül: szép, kék színűek és Terézváros-matricával is el vannak látva, így jól meg lehet különböztetni ezeket a főváros által használt zöld és narancssárga daraboktól. Ürítésüket és tisztításukat is a terézvárosi köztisztasági cég végzi. Az új edények akkorák, mint a korábban használtak és azért jelentek meg a kerület utcáin, mert az FKF Zrt. nyáron a kormányzati megszorítások miatt 150 szemetest szerelt le Terézvárosban.

 

A Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kárpáti Zoltán minden hétfőn 15.00–17.00 között személyesen várja a lakosok megjegyzéseit és panaszait az alábbi telefonszámon: 06 (1) 332 3962.
A terezvaros@koztisztasag.hu-ra elküldött konkrét észrevételekre többnyire rögtön, este fél 10 után pedig legfeljebb 8 órás késéssel ténylegesen megoldást keres a köztisztasági cég.

 

Szöveg: Csepregi Botond
Fotó: Adrián Zoltán, Berecz Valter/kepszerk.hu