Így születik újjá egy terézvárosi ház

Lakossági fórumon egyeztették a felújítás menetét az önkormányzat és vagyonkezelő vezetői az Aradi utca 22-ben élőkkel. Soproni Tamás polgármester a találkozón hangsúlyozta, az önkormányzat nem ráncfelvarrást tervez a rendkívül rossz állapotú épületen, hanem másfél milliárd forintból teljesen újjá fog születni a ház.

Nem egyszerű zöldágra vergődni egy felújítással egy család otthona esetében sem, így elképzelhetjük, mekkora falat egy ilyen folyamat egy 63 lakásos terézvárosi épület esetében. Az éppen 110 éves Aradi utca 22.-ről van szó, amely azon kevés kerületi házak közé tartozik, ahol az önkormányzat a százszázalékos tulajdonos. Így indokolt is volt, hogy az önkormányzat vezetői, a választókörzet képviselője, valamint a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. irányítói a lakókkal ismertessék a felújítás menetét és meghallgassák a felmerülő panaszokat, igényeket.

 

 

A házban élők számos kérdést tettek fel a felújítással kapcsolatban, ezekre Soproni Tamás polgármestertől, Bodnár Zoltán vezérigazgatótól és Miyazaki Jun alpolgármestertől kaptak választ

 

A végeredmény kárpótolni fog mindenkit

 

„Már októberben megkezdődik a ház teljes rehabilitációja, a munkálatok három évig tartanak majd és a felújítás várhatóan 1,5 milliárd forintba kerül. Ez nagyon nagy összeg, gondoljunk bele: a Jókai tér felújítása 500 millió forintból valósul meg” – ismertette a fórumon Soproni Tamás polgármester a projekt menetét és érzékeltette is a nagyságát. Szavai szerint az építkezés ideje alatt a házban élőknek nagyon sok kellemetlenséget kell majd elviselniük, hiszen egy ilyen volumenű felújítás porral, kosszal, zajjal, és előre nem látható problémákkal is jár. A végeredmény azonban kárpótolni fogja mindenért a lakóközösséget, és reményét fejezte ki, hogy 3 év múlva ugyanebben a körben mosolygós és elégedett emberekkel találkozik majd.

 

 
Miyazaki Jun alpolgármester jól ismeri az Aradi 22-ben lakók gondjait

 

A ház lakóitól az építkezés idejére bizalmat és türelmet kért Miyazaki Jun alpolgármester, aki a körzet önkormányzati képviselőjeként első perctől kezdve katalizátorszerepet játszott abban, hogy megszülessen a döntés a ház felújításáról. Napi kapcsolatban áll mind az Aradi utca 22. lakóival, mind a vagyonkezelővel, de – mint mondta – több évtizedes mulasztás következményeit nem lehet egyik pillanatról a másikra megoldani.

 

Veleszületett problémák

 

Már önmagában a felújítás is érdekes lenne, azonban az Aradi utca 22. egyedi eset, ugyanis a műemléképületekben gazdag Terézváros egyik kivételesen ékes darabja – példátlanul sok problémával. Schweiger Gyula tervei alapján 1910-11-ben épült, a korai szecesszió jegyeit viseli magán és helyi védettséget élvez. Az épület legsúlyosabb problémái születésének pillanatában keletkeztek: statikai problémákhoz és vizesedéshez vezetett, hogy egy akkor korszerűnek tartott új technológiát alkalmaztak. A Mátrai-födémről azonban kiderült, tévút és alkalmazását 1930-ban be is tiltották.

 

A ház állapotának romlásához az is hozzájárult, hogy a háború után az eredetileg 50 lakásos épületet megosztásokkal 63 lakásossá alakították. 1981-ben bontásra javasolták, azóta csupán a közvetlen veszélyek elhárítása és javítások történtek meg. Az önkormányzat végül úgy döntött, megmenti az épületet, azonban mivel korábban bontásra ítélt volt a ház, a nagyobb felújítási munkák elmaradásáért nem lehet kárhoztatni az önkormányzatot vagy a vagyonkezelőt – mondta a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Bodnár Zoltán.

 

A ház újjászületésének részletei

 

A munkálatok menetéről Bodnár Zoltán elmondta: októberben kezdenek a ház alapjának megerősítésével, majd az év vége felé – az időjárás függvényében – a zárófödém cseréje és a tető felújítása is elkezdődik. A későbbiekben korszerűsítik és kibélelik a kéményeket; cserélik az elektromos fővezetéket, a víz- és csatornavezetékeket; felújítják a függőfolyosókat, a korlátokat, a meglévő liftet és építenek egy új felvonót is. Ahol kell, ott kicserélik a nyílászárókat, ahol nem, ott a meglévőt felújítják. Természetesen az utcai és az udvari homlokzatok is megújulnak. A vezérigazgató ígéretet tett rá, hogy a lakókat minden munkafázis megkezdése előtt részletesen tájékoztatják, valamint rendszeresen tartanak majd lakossági fórumot is.

 

 

Bodnár Zoltán, a Terézvárosi Vagyonkezelő vezérigazgatója  elmondta, már idén ősszel megkezdődik az építkezés

 

A hamarosan látványossá váló felújítás hosszas felkészülést kívánt, így a lakók úgy érezték, a vagyonkezelő „semmit sem csinál”. Bodnár Zoltán azonban részletesen beszélt arról, hogy milyen intenzív tervezési, előkészítési munka folyt a háttérben – hiszen a felújítás minden elemét meg kellett terveztetni.

 

Gondnok is lesz

 

A fórumon többen panaszkodtak arra, hogy a vagyonkezelő szerintük nem reagál jelzéseikre. Bodnár Zoltán hangsúlyozta, a cégen belül igyekszik egy új szellemiségű, szolgáltató jellegű, ügyfélbarát munkakultúrát meghonosítani. Ennek jegyében is tervezik azt, hogy Miyazaki Jun javaslatára felvesznek egy gondnokot, aki az Aradi utca 22.-ben lakik majd, az apróbb hibákat javítja, vállalja a takarítást. Szemmel tartja majd a felújítás menetét, és jelzi felmerülő gondokat a vagyonkezelőnek. Alkalmazásával egycsatornássá válik a kommunikáció, a vagyonkezelő gyorsan és közvetlenül értesül az esetleges problémákról, a lakóknak pedig nem kell sehova szaladgálniuk.

 

Az évekkel korábban elszenvedett sérelmek felemlegetésétől sem mentes találkozó végül békés, bizakodó hangulatban ért véget.

 

Szöveg: Dobi Ágnes
Fotó: Berecz Valter