Ifjú költőket, írókat díjaztak Terézvárosban

A „kis költők és írók” díjaikat a költészet napján vehették át.
A „kis költők és írók” díjaikat a költészet napján vehették át.

Kiváló versek és prózai művek diákszerzői vehették át díjaikat az Eötvös10-ben a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. és a kerület magyartanárainak munkaközössége által a terézvárosi iskolákban meghirdetett szépíróverseny április 11-i eredményhirdetésén.

 

Dr. Baczonyiné Borján Gabriella, a terézvárosi magyartanárok munkaközösségének vezetője a jelenlévők köszöntését követően elmondta: az 5–6. és a 7–8. osztályos diákok részére külön korcsoportban, vers és próza kategóriában meghirdetett versenyre az Erkel Ferenc, a Bajza Utcai és a Vörösmarty Mihály Általános Iskolából összesen 23 alkotás érkezett. A pályaműveket 3 tagú zsűri: Bundula Csaba, Terézváros alpolgármestere, Brém-Nagy Ferenc író, a Terézváros Magazin főszerkesztője és Óvári Gyula esztéta, a Budapest Film Zrt. cégvezetője értékelte.

Az ereményhirdetés előtti izgalmas pillanatok

Dr. Baczonyiné Borján Gabriella hangsúlyozta: külön örömére szolgál, hogy a legjobbaknak bizonyult kis költők és írók díjaikat a magyar irodalom egyik legjelesebb ünnepén, a költészet napján vehetik át.

A tanárnő köszönetet mondott az írásműveket készítő tanulóknak és felkészítő tanáraiknak, Bökönyi Anikónak, a pályázatot kiíró Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának, valamint a verseny szervezésében és lebonyolításban oroszlánrészt vállaló Szebellédiné Laczkó Erzsébetnek, illetve a zsűrinek.

„Minden költő elsősorban a szóvarázsban hisz, a szavak csodatékony, rontó és áldó hatásában. Amit a költők leírnak, az él, pusztán azáltal, hogy leírják. E mágiájuk segítségével kerteket bűvölnek elő a papíron, pedig mindössze néhány virág nevét említik. Ezek a virágok nőnek és illatoznak” – zárta beszédét Kosztolányi Dezső: Gyermek és költő című művének néhány gondolatával dr. Baczonyiné Borján Gabriella.

A helyezést elért diákoknak az okleveleket és az ajándékcsomagokat a zsűri tagjai adták át. Mintegy külön jutalomként az első díjas műveket a neves színművész, Létay Dóra olvasta fel.

 

Létay Dóra tolmácsolta a legjobb műveket

Díjazottak:

5–6. osztály vers kategóriában az 1. díjat Kuruc Kevin, a 2. díjat Szabó Noémi nyerte el. Richter Orsolya (Erkel Ált. Isk.) emléklapot vehetett át.

Próza kategóriában a zsűri az 1. és 3. díjat nem adta ki, megosztott 2. díjat nyert Horváth Vivien: A rab madárka és Tóth Gergely Richárd: A szerencsés és a jószívű legény című alkotásával. Tóth Ábel emléklapot kapott.

A 7–8. osztály vers kategóriában az 1. díjat Sólyom Dorka, a 2. díjat Fekete Sarolta, a 3. díjat Sankó Alexandra nyerte el.

Kiss-Leizer Anna, Kovács Virág, Pintér Áron, Siklósi Gergely, Tóth Kinga emléklapot, Fehér Izabella különdíjat vehetett át.

7–8. osztály próza kategóriában az 1. díjat Fekete Sarolta, a 2. díjat Kuzman Gerda, a 3. díjat Tóth Kinga nyerte el. Emléklapot kapott Cserép Tímea, Gorondi Anna, Rábai Márton, Vass István.

A zsűri különdíjjal jutalmazta a Vörösmarty iskola öt szerzőjének – Tóth Kinga, Kuzman Gerda, Rózsa Klaudia, Fehér Izabella és Kovács Virág – közös alkotását, amelyet Halász Margit magyartanár öntött végleges formába.