Időpont is kapható az egészségnapon

A bőrrákszűrés volt a fókuszban szeptember 2-án, az idei harmadik, ingyenes egészségnapon.

A pácienseinket ezúttal is az Eötvös10 tágas nagytermében fogadtuk déltől este 6-ig. Előzetesen 53-an jelentkeztek a programra, összesen 68 embert láttunk el, bejelentkezés nélkül ugyanis 23 terézvárosi érkezett az Eötvös10-be.

 

 

Az egészségnapon lehetőség van tanácsadásra is

 

A bőrgyógyászati szűrést is magában foglaló vizsgálatokon negyvenöten vettek részt, ebből tizenegyen kaptak időpontot a bőrgyógyászati szakrendelésre. Az érsebészeti és a szemészeti kérdőív eredménye alapján az eltérést mutató pácienseket időpont adása mellett szintén szakorvosi ellátásra irányítottuk. A masszázst tizenheten vették igénybe – mondta el érdeklődésünkre dr. Szabó Katalin, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) orvos igazgatója.

 

 

 

Hassay Zsófia polgármester is részt vett az egészségnapon

 

Dr. Czermann Imre, a TESZ igazgató főorvosa arra emlékeztetett, hogy a mostani a tizennyolcadik terézvárosi egészségnap volt, ebben az évben már a harmadik. A résztvevők most is sorra látogathatták az „állomásokat”, mint a vércukor- és a koleszteringyorsteszt, a testsúly, a vérnyomás, a vér oxigéntelítettségének mérése, a testtömegindex meghatározása és az egycsatornás EKG-vizsgálat. Mindezek a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri problémák felfedezését szolgálják.

 

– Olyan tesztlapokat is kitölthetnek az itt lévők, amelyek segítségével az alsó végtagi érszűkület rizikóját, illetve szemészeti problémákat mérhetünk fel. Ha valakinél a teszt olyan eredményt hoz, ami a betegség gyanújára ad okot, azonnal időpontot kaphat a TESZ érsebészetére vagy a szemészetre egy speciális vizsgálatra – tudtuk meg dr. Czermann Imrétől.

 

 

Alaposan megvizsgálták a bőrelváltozásokat
 

A rendelőintézet bőrgyógyászati szakrendelésének vezető főorvosa, dr. Fehér Gabriella is ott volt az egészségnapon, és két vizsgálat között arról számolt be, hogy tapasztalataik szerint a szűréseken megjelentek 10-15 százalékánál találni olyan bőrelváltozást, ami gyanúra ad okot, s további vizsgálatokat, illetve beavatkozást igényel. Nagy könnyebbség, hogy ezek a páciensek már itt kaphatnak egy időpontot a szakrendelésre, így elkerülhetik a hosszú várakozást.

 

– A bőrrákok nagy többsége időben felismerve jól gyógyítható, ezért nagyon fontos, hogy mielőbb felfedezzük a bajt és intézkedjünk. Jó tudni, hogy az ilyen egészségnapok mellett a TESZ bőrgyógyászatán egész évben végzünk szűréseket, időpont-egyeztetés után várjuk elsősorban a hatodik kerületi lakosokat. Javaslatom, hogy azok, akinek nincs sok anyajegye, évente egyszer, akinek sok van, az pedig fél-, vagy akár negyedévente nézessék meg azokat! Ha valaki azt tapasztalja, hogy a meglévő anyajegyének a színe, nagysága változik, vérzik, seb keletkezik valahol, az késlekedés nélkül forduljon bőrgyógyászhoz! Óvakodjunk a leégéstől, s legyen eszünkben, hogy nem csupán napozás közben, de kerti munka végzésekor, hosszabb túrázásnál is megsütheti bőrünket a nap, ezért védekezzünk a káros UV sugárzás ellen – sorolta a tanácsokat dr. Fehér Gabriella.

 

 

Hermann Lídia és Larabi Bernard

Itt lakunk a hatodik kerületben, és a helyi újságban láttuk, hogy lesz ez az ingyenes szűrés. Mivel sportos életet élünk, sokat vagyunk a szabadban és a napon, igyekszünk vigyázni a bőrünkre, megelőzni a betegségeket. Ezért is döntöttünk úgy, hogy bejelentkezünk a bőrrákszűrésre. Nagyon gyorsan halad a vizsgálat, nincs hosszas várakozás, nagyon jó a szervezés. Ráadásul más vizsgálatokat is elvégeztethetünk, így komplex képet kapunk az egészségünkről.

Berecskei József

Ahhoz képest, hogy 96 éves vagyok, nem túl gyakran járok orvoshoz. Ha muszáj, elmegyek a háziorvoshoz vagy a Csengery utcába a rendelőintézetbe, ahol nagyon rendes orvosok, nővérek dolgoznak. Voltam már ilyen egészségnapon máskor, innen tudtam, hogy itt több idő van arra, hogy elmondjuk a problémáinkat, választ kapjunk a kérdéseinkre. Ezért jöttem most is. Az eredményeim pedig hála istennek jók lettek.

Magyar Nikolett

Én első alkalommal vagyok itt az egészségnapon. A kerületi újságból, a Terézváros Magazinból tudtam meg, hogy van ez a lehetőség. Megörültem neki, mert már régen szerettem volna részt venni egy ilyen bőrgyógyászati szűrésen. Szerencsére itt nem kell hosszasan sorban állni, nincs tömeg, nyugodtan, kényelmesen végezhetik a vizsgálatokat. Ha lesz rá mód, máskor is eljövök, kihasználom ezt a remek lehetőséget.