Huszonöt esztendős a Terézéno

Egész napos rendezvénnyel, kiállítással és színielőadással ünnepelte fennállásának 25 éves évfordulóját a Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona .

 

Az Eötvös10-ben november 8-án megtartott jubileumi ünnepség könnyfakasztóan megható, szíveket melengető és vidám pillanatokat egyaránt bőségesen okozott a jelenlévőknek.

 

 

Kecskés Andrea, a Terézéno vezetője üdvözölte a jelenlévőket

 

A délelőtt kezdődő programon elsőként Kecskés Andrea, a Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának (Terézéno) vezetője üdvözölte a vendégeket, kiemelt figyelmet szentelve Mattyasovszky-Zsolnay Zsófiának, aki huszonhárom éven át igazgatta az intézményt.

 

 

Simonffy Márta alpolgármester megköszönte a Terézéno dolgozóinak munkáját

 

Simonffy Márta, Terézváros szociális ügyekért is felelős alpolgármestere köszöntő beszédében ugyancsak meleg szavakkal mondott köszönetet a Terézéno korábbi vezetőjének, mostani munkatársainak és mindazoknak, akik munkájukkal az értelmi fogyatékos embertársainkat segítik.

 

Az intézmény múltját, az elmúlt 25 év történetét Joó Istvánné idézte fel, fotók kivetítésével illusztrálva. Nem véletlen, hogy éppen rá esett a választás, a jelenlévők hamar megtudhatták, hogy Joó Istvánné volt az a szülő, aki személyes indíttatástól vezetve hívta életre negyedszázada a Terézénót. Mint mondta, három gyermeket neveltek, s ikrei közül az egyik, Tímea sajnos olyan állapotba került, hogy egész napos felügyeletet igényelt. A pedagógus édesanya mindent megtett annak érdekében, hogy ezt Terézvárosban tudja neki és sorstársai számára biztosítani, ezért minden követ megmozgatott. Addig dolgozott az ügyön, amíg az akkori kerületi vezetés – külföldi mintát követve – 1993. november 4-én tizenhat férőhellyel megnyitotta a Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonát. Az intézmény azóta is ellátja sérült embertársaink nappali felügyeletét, fejlesztő foglalkozásokat tartanak, szabadidős, kulturális programokat szerveznek, igazi közösséget formálnak ellátottjaikból.

 

 

Joó Istvánné és lánya, Tímea együtt énekeltek

 

Mindebbe a munkába bepillanthattak az ünnepség résztvevői is, hiszen a Terézéno ellátottjai egy gyönyörű, szívet melengető népdalcsokor lelkes előadásával lepték meg a közönséget. A napköziben mozgás-, tánc- és képzőművészet-terápia is zajlik. Ez utóbbit ismerhetik meg mindazok, akik az Eötvös10 202-es termében november 18-áig meglátogatják a terézénós fiatalok műveiből összeállított kiállítást.

 

A későbbiekben Pechan Eszter gyógypedagógus a szocioterápiás eljárások alkalmazásáról tartott szakmai előadást.

 

 

Nagy sikert aratott a Baltazár Színház társulata

 

A születésnapi rendezvény délután újabb megható, ugyanakkor vidám pillanatokat is hozó programmal folytatódott. Az Eötvös10 zsúfolásig telt nagytermében az ép és sérült színészekből álló Baltazár Színház adta elő Fiúk, lányok című darabját, óriási sikert aratva. Ezt megelőzően Császárné Csóka Ilona, a terézvárosi önkormányzat humán bizottságának elnöke mondta el gondolatait a Terézéno születésnapjával kapcsolatban, s örömét fejezte ki, hogy a Baltazár Színházat vendégül láthattuk Terézvárosban.