Húszan tettek állampolgársági esküt

Húszan tettek magyar állampolgársági esküt Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere előtt szeptember 18-án.

Most első alkalommal a Benczúr ház impozáns épületének falai között tehettek esküt mindazok, akik átvehették honosítási okmányaikat.

 

A honosítási okmányokat Hassay Zsófia polgármester adta át

 

A magyar állampolgárságról szóló törvény 2010-es módosítása óta állampolgárságot kaphatnak azok a külföldön élő határon túli magyarok, akik magyar nemzetiségüket okirattal bizonyítani vagy valószínűsíteni tudják, vagy akik a régi Magyarország területén születtek, és magyar állampolgárságukat – a trianoni diktátum vagy a második bécsi egyezmény következményeként – elvesztették.

 

A honosítási okmányok ünnepélyes átadását követően a terézvárosi önkormányzat nevében Hassay Zsófia gratulált az immár magyar állampolgároknak.

 

 

Az állampolgársági eskü ünnepélyes pillanata

 

Az egyszerűsített honosítási eljárás során az érintettek lakóhelyüktől függetlenül 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, a külképviseleteken, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban és a kormányablakoknál nyújthatják be kérelmüket. Ezt követően az általuk választott település polgármestere előtt három hónapon belül tehetik le az állampolgári esküt.