Hostel kontra lakosság

Hónapok óta keseríti a lakók életét egy Nagymező utcában működő hostel, amelyben a rendőrség és az önkormányzat más hatóságokkal együtt átfogó ellenőrzést tartott február 23-án.

A rendőrségi akció a terézvárosi kapitányság Szinyei Merse Pál utcai épületében kezdődött egy rövid eligazítással, ahol Malinás László alezredes, a rendészeti osztály vezetője tájékoztatta kollégáit és a közreműködő hatóságok képviselőit az előzményekről és az ellenőrzés menetéről. A csapat több gépkocsival, egyszerre indult el a helyszínre.

 

 

Malinás László alezredes eligazítást tart a kapitányságon

 

 

A cél egy olyan szálláshely volt, melyre az utóbbi időben rengeteg panasz érkezett a lakók részéről. A terézvárosi önkormányzathoz tavaly nyár óta özönlenek a közelben lakók levelei, melyekben arról számolnak be, hogy a hostel vendégei zavarják a környék nyugalmát, verekednek, zajongnak, az utcán csoportosulnak, a lakóknak „beszólnak”, dobálják, zaklatják őket. Többször kihívták a lakók a rendőrséget is. A sorozatos konfliktusok miatt egy lakógyűlésen visszavonták a szálláshely működését érintő hozzájárulásukat is, de ez sem változtatott semmin, a problémák maradtak.

 

A terézvárosi rendőrségnek az önkormányzat jelezte a lakossági panaszokat és segítséget kért a helyzet rendezésére. Az egyenruhások folyamatosan, napi szinten figyelték a házat és környékét. Tapasztalataik szerint a hostel alacsony árai miatt problémás, a közterület rendjét gyakran megzavaró vendégkört vonzott be, a hostel üzemeltetője pedig egyáltalán nem együttműködő a hatóságokkal és a ház állandó lakóival.

 

A terézvárosi önkormányzat is többször ellenőrizte a szálláshelyet, és a szabálytalanságok miatt február 17-től kilencven napra ideiglenesen bezáratták azt. A rendőrség azonban azt látta, hogy ennek a határozatnak sem tett eleget az üzemeltető, folyamatosan fogadta a vendégeket a Nagymező utcában. Ezután döntött úgy a rendőrség és több szakhatóság, hogy együttesen szállnak ki a helyszínre.

 

 

A hostelben az ellenőrzés alatt is tartózkodtak vendégek

 

 

„Na, végre! Remélem, bezárják végre ezt a helyet! El se tudják képzelni, mi van itt, amikor nincs tele rendőrökkel az utca! A lépcsőn ülve buliznak, zajonganak, nem tudom, részegek, vagy bedrogozták magukat, de nem tudnak viselkedni. Ezeket nem érdekli a 8 órai kijárási tilalom, vagy a járvány. Vígan gyülekeznek és ha futniuk kell, még egy menekülési útvonaluk is van a szomszéd kapu felé” – mutatott a Nagymező utcai házra az egyik közeli üzlet tulajdonosa február 23-án délután, amikor a hostel portálja előtt több rendőr autó parkolt le. A kocsikból egyenruhások ugrottak elő, őket hamarosan a civil ruhás hatósági szakemberek is követték, és mindannyian a hostel bejáratát vették célba.

 

A hely jól láthatóan üzemelt, ez tapasztalták a rendőrség, az önkormányza, a NAV, a népegészségügy, a katasztrófavédelem munkatársai is, amikor megérkeztek az ellenőrzésre. Szállóvendégek is voltak a hostel néhány szobájában (összesen 10 szobában közel 40 ember fér itt el), és az előtérben éppen mákos tésztát falatozott egy férfi, aki láthatóan gyakori vendég itt, saját maga melegítette az ételt a mikróban. A hostel recepcióján ott találták a rendőrök az üzemeltetőt is.

 

A helyszíni ellenőrzés eredményéről a hatóság munkatársai nem nyilatkozhatnak, a szálláshelyen talált hiányosságok, szabálytalanságok alapján születik döntés - akár bezárásról vagy pénzbírságról.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu