Hőkamera fogadja a TESZ-be érkezőket

A legmodernebb hőkamerás rendszer segíti, hogy a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) rendeléseire érkezők közül kiszűrjék a lázas betegeket, akik esetleg koronavírus-fertőzöttek lehetnek.

A TESZ Csengery utcai épületének bejáratánál a koronavírus járvány kitörése óta szigorú betegirányító rendszer működött. Már a földszinti aulában kikérdezték és megmérték a hőmérsékletét az érkezőknek annak érdekében, hogy koronavírusos beteg ne fertőzhesse meg az egészségügyi intézményben tartózkodó pacienseket, illetve az itt dolgozókat. Köztudott, hogy a fertőzés fokozottan veszélyezteti a kórházak, rendelők személyzetét, illetve a krónikus betegeket.

 

 

Minden beérkezőnek megmérik a hőmérsékletét

 

 

Néhány napja egy olyan korszerű szerkezetet állítottak munkába a TESZ-ben, amely naponta négy ember munkáját váltja ki, ugyanis egy hőkamera segítségével azonnal megmérik a felvételre jelentkezők hőmérsékletét. Ha ez az érték lázra utal, a portára, illetve a betegirányítóhoz bekötött rendszer máris jelez, így a pacienst biztonságosan, a többiektől elkülönítve fogadhatják.

 

Mint azt dr. Czermann Imrétől, a TESZ igazgató főorvosától megtudtuk, a belépéskor a hőkamera segítségével kiszűrt lázas betegek további ellátásáról állapotuktól függően döntenek. Vagy a háziorvoshoz irányítják, vagy telefonon látják el tanáccsal, a legritkább esetben pedig a bejárat melletti elkülönítőbe kísérik. Itt elvégezhetik a halasztást nem tűrő vizsgálatokat, de ide az egészségügyi személyzet már természetesen tetőtől talpig védőruhában beöltözve léphet csak be. A legindokoltabb esetekben itt is megtörténhet a PCR-teszt elvégzése is, ami kimutatja, hogy a beteg koronavírusos-e.

 

 

A TESZ-be érkezőket a földszinti aulában fogadja az új rendszer

 

„Az új hőkamerás rendszer nagyban megkönnyíti, biztonságosabbá teszi munkánkat, hiszen módot ad az érintésmentes testhőmérséklet-mérésre. Ezzel elsősorban betegeinket óvjuk és természetesen a velünk a dolgozó kollégákat, szakdolgozókat is” – szögezte le dr. Czermann Imre, aki ezúttal is arra kéri a betegeket, ha a koronavírusra utaló panaszokat tapasztalnak, először telefonon keressék háziorvosukat!

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu