Hogyan segíthetjük a nők elleni erőszak áldozatait?

Az önkormányzat szociális szakembereknek szervezett képzést, amelynek témája a nők elleni erőszak áldozatainak hatékony segítése volt.

Az Eötvös10-ben október 11-12-én a szociális szférában dolgozó szakembereknek tartottak előadásokat. Ők azok, akik gyakran találkoznak a nők elleni erőszak kapcsán érintett áldozatokkal, de jellemzően nem kapnak megfelelő képzést a sértettek hatékony segítéséhez.

 

A most zajló oktatás közben a szociális területen dolgozók olyan módszereket és eszközöket ismerhettek meg, amelyek maximálisan figyelembe veszik az érintettek speciális szükségleteit, élethelyzetét, nehézségeit, és az emberi jogi szemléleten alapuló nemzetközi jó gyakorlatokat is. 

 

A képzés érintette a párkapcsolati erőszak természetrajzát, annak hatását az áldozatokra, a családban élő gyerekekre, de szó volt a poszttraumás stressz-zavarról (PTSD) és a segítői szerepekről is. A képzés résztvevői megismerhettek néhányat a nemzetközi jó gyakorlatok és a kockázatfelmérés eszközei közül, valamint megtudták, hova fordulhatnak az áldozatok?

 

„A nők elleni erőszak nem magánügy. Magyarországon is nagyon sok nőt érint, és a kutatások szerint a pandémia alatt a helyzet tovább romlott. Ezért kerestünk kapcsolatot nagy tapasztalattal bíró nőszervezetekkel, hogy képzéseket szervezzünk annak érdekében, hogy az erőszak áldozatai illetve potenciális áldozatai a lehető legjobb ellátásban részesülhessenek Terézvárosban” – mondta el érdeklődésünkre Temesvári Szilvia alpolgármester, aki nőként és politikusként maga is mindig a bántalmazottak oldalán áll és alapvetőnek tartja, hogy mindenkinek joga van a biztonsághoz.

 

Mint fogalmazott:„A nőszervezetek képzései azoknak szólnak, akik közvetlenül találkoznak, találkozhatnak bántalmazottakkal, mert szeretnénk, ha a hozzánk fordulók tudnák, hogy ránk számíthatnak”.

 

Az önkormányzat a szociális szférában dolgozók után hasonló tematikájú oktatásokat szervez majd a kerületi rendőröknek, hivatali vezetőknek és egy nyílt karriernapra is meginvitálják a későbbiekben a nagyközönséget.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Tuba Zoltán/képszerk.hu