Hofi Gézának állít emléket az önkormányzat

Megyeri János szobrászművész lett a terézvárosi önkormányzat pályázatának abszolút nyertese, aki saját elmondása szerint „véletlenek” különös egybeesése miatt figyelt fel a kiírásra. A zsűri az első három legjobb alkotást díjazta és kiadott két különdíjat: az egyiket Megyeri János fiának, Kristófnak, aki apjától inspirálódva maga is elkészítette a saját Hofi-emléktábláját.
Megyeri János szobrászművész, a győztes

– „Annak idején, amikor az Anker köz megújításáról az ott élőkkel egyeztettünk, sorra röppentek fel a „Ha ezt a Géza látná! Mit szólna ehhez a Hofi” típusú mondatok” – idézte fel a kezdeteket Szilágyi Erika, a körzet önkormányzati képviselője, a kezdeményezés elindítója és megvalósulásának legfőbb bábája. Szinte az egyik pillanatról a másikra született meg a közös ötlet, hogy a művész otthonát rejtő épület falára is ideje lenne egy emléktáblát elhelyezni. Annál is inkább, mivel a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas humorista lassan két évtizede Terézváros posztumusz díszpolgára is.

 

 

 

Szilágyi Erika, Hofi Géza özvegye, Hofi Ildikó és Polgár Botond a díjazottakkal

 

 

Apa is, fia is Hofi-rajongó

 

A gondolatot tett követte, az önkormányzat március 1-jei határidővel kiírta a domborműves emléktábla készítéséről szóló pályázatot. A beérkezett 22 pályaművet négytagú zsűri bírálta el, amelynek tagjai Hoffmann Ildikó, a művész özvegye, Kádár János Miklós művész, Terézváros díszpolgára, egy a Magyar Képzőművészeti Egyetem által delegált szakértő, Polgár Botond valamint az előterjesztő, Szilágyi Erika voltak. A végső szót a Döntéselőkészítő Tanács mondta ki – ez alapján a pályázat nyertese Megyeri János szobrászművész lett, a második díjat Makkai István kapta, a harmadik legjobb alkotás pedig Brunner András nevéhez kötődik. Megyeri Kristófot, Béres Jánost és Dienes Attilát a bírálóbizottság különdíjjal jutalmazta.

 

 

 

Szilágyi Erika átadja az első helyezettnek járó díjat Megyeri János szobrászművésznek

 

 

A terézvárosi önkormányzat pályázatának nyertese már egészen fiatalkorától kezdve Hofi Géza-rajongó volt, és ahogy mondja, ez az érzés a mai napig mit sem változott. Legjobban azt sajnálja, hogy annak idején, amikor még jelmez- és díszlettervezőként dolgozott, nem találkozott személyesen a legendás művésszel. Azt mondja, alapvetően nem szokott pályázatokon indulni, ám a pandémia miatt elég sok ideje felszabadult, és bár véléletlenek különös egybeesése, hogy felfigyelt a kiírásra, kapva kapott az alkalmon. „Lényegében ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik Hofi Gézán szocializálódott, de szüleim és nagyszüleim is nagyon szerették. Mi több, a fiam is kedvet kapott ahhoz, hogy megmérettesse magát: volt egy nagyon jó ötlete, így családon belül egészséges versengés alakult ki közöttünk” – mondta Megyeri János. Hozzátette: realista szobrászként művében Hofi kicsit csibészes, megmondóemberes, végtelenül szerethető karakterét akarta megjeleníteni.

 

 

 

 

Avatás: július 2-án

 

A díjak átadásakor Oláh Lajos, Terézváros országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, Hofi Gézát a maga részéről nem nevettetőként, hanem társadalomfilozófusként tartja számon. Mint mondta, a humorista számos olyan dologra, jelenségre hívta fel a figyelmet, amin először mindenki jót kacagott, majd utóbb úgy érezte, akár sírhatna is miatta.

 

Hofi Géza özvegye köszönetet mondott az alkotóknak, a zsűrinek és mindazoknak, akik a kezdeményezés mellé álltak. Elárulta, amikor a 22 pályaművet egyben látta, számára első pillanattól kezdve Megyeri János alkotása volt a nyertes. Nagyon boldog volt, amikor kiderült, hogy a szakértő bírálók is így döntöttek. A kötetlen beszélgetés során Ildikó sok kedves, Hofi Gézáról és közös életükről szóló történettel ajándékozta meg a jelenlévőket. Mint mondta, nagy örömmel és még nagyobb igalommal várja az emléktáblás születésnapi ünnepséget.

 

 

 

Az ötletgazda Szilágyi Erika mellett Oláh Lajos, Terézváros országgyűlési képviselője, Bálint György és Szász Károly önkormányzati
képviselők, valamint Hofi Ildikó is gratulált a győzteseknek

 

 

A halhatatlanok társulatának egyik legnépszerűbb tagja előtt tisztelgő domborműves emléktábla avatására Hofi Géza 85. születésnapján, július 2-án kerül majd sor az Anker közben, ahol a művész 34 esztendőn át, 1968-tól 2002-ben bekövetkezett haláláig lakott – mondta Szilágyi Erika. – „A nagy nevettető, ha néz minket, talán mosolyog magában, hogy »hűha, ezek nem viccelnek, a koronavírus-járvány ellenére is célt érnek!« – reményeink szerint a szűk körben megtartott díjátadással ellentétben a megemlékezésre már sokak részvételével kerülhet sor” – hangsúlyozta a 3. számú választókerület képviselője.

 

Szöveg: Dobi Ágnes

Fotó: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség