Hidas Judit volt a LíraPont vendége

Hidas Judit író volt a LíraPont irodalmi sorozatának vendége június 26-án. Beszélgetőtársa, Balla Györgyi újságíró segítségével az érdeklődök bepillantást nyertek a legújabb, a Boldogság tízezer kilométerre című mű születésébe, megtudhatták, hogyan is látja főhősét maga az alkotó.

Elsőként Simonffy Márta, Terézváros kultúráért felelős alpolgármestere köszöntötte a meghívott vendégeket és az irodalombarát hallgatóságot. Majd rövid bemutatkozásában az est főszereplője, Hidas Judit elmondta, hogy főállásban író, de szerkesztőként is dolgozik, valamint női témájú cikkeket ír. A Boldogság tízezer kilométerre című könyve a negyedik alkotása, ami a könyvfesztiválra jelent meg.

 

A beszélgetésből kiderült, hogy a főhőst fiatal felnőttkorától a negyvenes évei közepéig végigkísérő novellafüzér, bár egyes szám első személyben íródott, mégsem önéletrajzi ihletésű. Az író – főhősének sorsát bemutatva – arra a nagyon sokakat foglalkoztató kérdésre keresett választ, hogy mit jelent, létezik-e napjainkban egy nő számára a szabadság. Döntéseit a hozott példák, a társadalmi, személyes kapcsolatokon belüli elvárások, külső körülmények kényszere, avagy belső meggyőződése és vágyai diktálják.

 

Hidas Judit kifejtette: a kötet főhőse körül látszólag minden rendben van, egzisztenciálisan rendezett körülmények között, jó házasságban él, két szép, egészséges gyermeke van, mégis életközépi pánik lesz úrrá rajta, rájön, hogy szinte mindent megfelelési kényszerből és nem örömből csinál. Úgy érzi, feláldozta, feláldozza magát, és miközben igyekszik mindenkinek eleget tenni, önálló lényként gyakorlatilag nem létezik.

 

 

Balla Györgyi újságíró kérdezte az irodalmi életben 2013-ban megjelent fiatal írónőt

 

Az író kérdésre válaszolva hangsúlyozta, művében pusztán tükröt tartott a világnak, így könyvében nem szolgál életvezetési tanácsokkal arra vonatkozóan, hogy hol vannak a személyiség kibontakozását segítő, az önmegvalósítást szolgáló egészséges önzés és a romboló önfeláldozás, a rosszul értelmezett áldozatvállalás határai. Mint mondta, e kényes egyensúlyt kinek-kinek magának kell életében megteremtenie.

 

Az író jó érzékkel két olyan részletet olvasott fel a naplószerű regényből, amelyek merőben ellentétes érzelmet váltottak ki a hallgatóságból. Az első novella egy sokszor látott, talán gyakorlatban is megélt helyzetet jelenített meg, így láthatóan megértéssel fogadta a hallgatóság. Míg a második részlet egyértelműen ellenérzést ébresztett a főhőssel szemben szinte mindenkiben.

 

A felolvasást követően izgalmas párbeszéd bontakozott ki az író és az esten jelenlévők között. Nyilvánvaló volt, hogy egy olyan szerzővel találkozhatott a közönség, aki nemcsak érzelmeket gerjeszt, de gondolkodásra is késztet.

 

A találkozó végén a terézvárosi önkormányzat a közönséget Hidas Judit két könyvével ajándékozta meg, amelyeket kérésre az író dedikált is.   

 

Búcsúzáskor Hidas Judit megköszönte az önkormányzat meghívását. Mint mondta, nagy élmény volt számára a gyönyörű hátteret adó Hunyadi téri irodalmi esten találkozni és szót váltani olvasóival.