Terézvárosban is megünnepeltük a hetvenéves Európa-napot

Május 9-e az európai béke és egység ünnepe, amit a történelmi jelentőségű dokumentum, a Schuman-nyilatkozat aláírásának napján tartunk. Hetven évvel ezelőtt, 1950. május 9-én Párizsban Robert Schuman francia külügyminiszter egy olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, ami lehetetlenné tette a háborút a kontinens országai számára és lefektette az kontinens jövőjének alapját.

Az ezen a napon szokásosan tartandó programok és események a járványhelyzetre való tekintettel elmaradtak, de Terézváros önkormányzata megemlékezett az ünnepnapról. A Nyugati téren, a nap folyamán egy kisfilmet láthatnak az arra járó érdeklődök, mely az Európai Unió 70 évéről szól. A Hunyadi téri piacon pedig az önkormányzat vezetői és képviselői osztottak az unió logójával ellátott maszkot és kitűzőt a vásárlóknak. A piacra látogatók örömmel fogadták az önkormányzat figyelmességét, és különböző témákat, ötleteket felvetve beszélgettek a kerület vezetőivel.

 

 
Soproni Tamás polgármester elbeszélgetett a piacra érkező idősekkel

 

Soproni Tamás polgármester: az Európai Unió azt a szabadságot jelenti számomra, ami a kultúrák közötti kapcsolatot előremozdította Európában. És természetesen a legfontosabb a béke, ami korábban soha nem valósult meg tartósan kontinensünkön. Azzal, hogy szorosra vontuk a szálákat, nemcsak ezt a problémát sikerült megoldani hosszú távon, hanem a határon túli magyarok ügyét is. Ez az a lépés, ami az utóbbi években, a Trianon óta az eltelt egy évszázad alatt, ezt a kérdést a leghatékonyabban előrevitte. A szabadság, ami azt jelenti, hogy szabadon mozoghatunk Európában és nagyon fontos érték, hogy a különböző kultúrák találkozásából egy új, közös európai kultúra születhet. Ami viszont hiányzik és erősítenünk kell, az egy olyan szolidáris Európa, ahol azok az államok, amelyek megtehetik, segítik a szegényebb régiókat. Mindenképpen egy közös szociális rendszerben kell gondolkodni.

 

 

Temesvári Szilvia alpolgármester EU logós maszkot adott át egy arra járónak

 

Temesvári Szilvia alpolgármester: Az Európai Unió nekem a békét és reményt jelenti. Békét, mert ha szövetségben vagyunk, akkor nem lesz több háború. És ez reményt is ad, hogy a kontinensnek békét nyújtunk az Unió által is. Remény arra, hogy a gyerekemnek nem kell átélni borzasztó dolgokat, ahogy nekem sem.

Miyazaki Jun alpolgármester: számomra az Európai Unió a szabadságot, biztonságot és a szolidaritást jelenti, még ilyen körülmények között is. Sőt, pont a koronavírus-járvány mutat rá arra, hogy miért olyan nagyon fontosak ezek a dolgok.

 

 

Győrffy Máté alpolgármester is elmondta, mit jelent számára az Európa-nap

 

Győrffy Máté alpolgármester: az Európai Unió a békét, a biztonságot és a szabadságot jelenti nekem.  Ezekről sajnos nagyon sokszor elfeledkezünk, hogy tulajdonképpen, miért is indult ez a projekt. A II. világháború óta Európában béke van és folyamatos fejlődés, és természetes, hogy ezért nekünk is tennünk kell. 

 

 
 
Kecskés Balázs, a pénzügyi és jogi bizottság elnöke jelképesnek nevezte, hogy éppen az Európa-napon nyithatta meg újra köztereit az önkormányzat

 

Kecskés Balázs képviselő: két dolog jut eszembe, ami miatt nekem fontos az Európai Unió. Végre kinyithattuk pont ma a parkokat, tereket, ez számomra mindenképpen jelképes. Erről rögtön az alapvető szabadság jut eszembe. Rossz volt látni az elmúlt hónapokban, ahogy bezáródik a világ, hiszen az Európai Unió pont a nyitottságról szól, hogy milyen szabadságban élhetünk. A vírushelyzet miatt ezekben a szabadságjogokban az emberiség két lépést visszafele lépett. Dolgoznunk kell azon, hogy ezeket a szabadságjogokat újra elérjük, hiszen az egész európai közösség lényege az egymás iránti szolidaritás. Fontosnak tartottuk, hogy ebben a veszélyhelyzetben a terézvárosiak érezzék, az önkormányzat is szolidáris velük, és tudják, hogy nekik is ammak kell lenniük. Ha szétnézek a piacon, látom, hogy mindenki betartja a szabályokat és türelemmel viseli a helyzetet. Sikerült ebben a nehéz időszakban is összefognunk, és igazi közösséggé kovácsolni Terézvárost. Mindenki szolidáris volt a másik iránt.

 

 

Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció EP képviselője örömének adott hangot, hogy 16 éve egy uniós tagállamban élhet

 

Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció Európai Parlamenti képviselője: elég szétnézni itt a piacon, vagy a kerületben, a városban, az országban ahhoz, hogy elmondhassam, mit jelent számomra az Unió. Mindenhol több tízezer olyan vállalkozás, beruházás van, amelyet abszolút mértékben az EU teremtett. Az Unió atyja leírta a lényeget, hogy fogjunk össze és Európa az Unióban teremtse újra önmagát. Azt hiszem, ez az 1943-ban születtett elképzelés azóta is érvényes, és örülök, hogy 16 éve megtörtént a csatlakozás, és hogy ennek a sorsfordító időszaknak a részese lehettem.

 

 
Reggel 8-tól este 8-ig, az ünnep alkalmából a Nyugati téren az önkormányzat Unióról szóló kisfilmje látható

 

 

Fotó: Dimény András/kepszerk.