Hétköznapi hősök Terézváros utcáin

A koronavírus okozta kijárási korlátozás kihirdetése óta az önkormányzat, ahogyan csak tudja, segíti a karanténba kényszerült lakosságot. Ebben óriási szerepet vállalnak magukra azok a lelkes és önzetlen önkéntesek, akik időt, energiát nem sajnálva, különböző módon teszik könnyebbé, elviselhetőbbé a terézvárosiak hétköznapjait. Közülük néhányat most olvasóinknak is bemutatunk.

- A bevásárlás miatt telefonálok. Hogy tetszik lenni? … De biztosan jól van? Máskor, ha elesik, vagy rosszul van, tessék szólni nekünk feltétlenül. Küldök egy gondozónőt, hogy megnézze, és természetesen a vásárlást is intézzük – hallom akaratlanul Schmolzné Havas Pálma beszélgetését a Terézvárosi Gondozó Szolgálat (Tegosz) Király utcai irodájában, ahol folyamatosan „égnek” a telefonvonalak. Innen indulnak az önkéntesek, itt futnak össze a szálak, jönnek-mennek most is a segítők a megadott címekre, főként az idős, segítségre szoruló emberekhez.

 

 

Horváth Zoltánné Katát jó ismerősként üdvözlik a segítségre szoruló lakók
 

 

- A 125 saját ellátottunk mellett a járványhelyzet kezdete óta további 200 terézvárosi lakosnak segítünk a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában és 147 címre visszük a gyermekétkeztetés keretében a napi ételadagokat. Saját dolgozóink mellett, a jelenleg bezárt óvodák és bölcsődék, valamint az Eötvös10 munkatársai is segítenek, hozzájuk jönnek még az önkéntesek, akik az önkormányzat felhívására jelentkeztek – tudom meg a Tegosz vezetőjétől.

 

 

 

Fodorék barátként fogadják Katát

 

 

A Bajza utca egyik zöldellő udvarral rendelkező társasházába Horváth Zoltánné Katával, a Terézvárosi Egyesített Bölcsődék vezetőjével együtt csöngetünk be. Tőle tudom meg, hogy mivel a járvány miatt a bölcsődék hetek óta zárva tartanak, csak egy intézmény ad ügyeletet, a dolgozók közül többen önkéntesként tevékenykednek a kerületben. Van, aki a karanténban lévőknek vásárol, van, aki maszkot varr. A védőeszközöket az önkormányzattól kapott anyagból, mindenki saját otthonában készíti, illetve a Dózsa György úti irodában lévő varrógépet is használhatják.

 

Az első emeleti lakás ajtajában már vár minket a maszkot viselő Fodor Tamás és felesége, akik jó ismerősként, nagy szeretettel üdvözlik Katát. Elmondják nekem, hogy a kijárási korlátozás óta veszik igénybe az önkormányzat által felkínált segítséget, amiről a Benczúr utcai nyugdíjasklubban értesültek, ők ugyanis pár éve ott is tagok. Miközben Kata átadja a kétszatyornyi élelmiszert és tételesen elszámolnak a számlák alapján, az idős házaspártól megtudom, hogy felnőtt gyermekeik közül az egyik vidéken él, míg a másik orvosként dolgozik egy afrikai misszióban, ezért nagyon örülnek az önkormányzat, az önkéntesek felajánlásának. 1917 óta élnek Terézvárosban, jóban vannak a környéken lakókkal és a közös képviselő is segítségükre van, ha kell. Ott jártunkkor is benézett, mert Tamás bácsi rádiója elromlott, jó lenne megjavítani mielőbb.

 

 

Fodor Tamás és felesége is betartja az óvintézkedéseket, saját készítésű maszkot viselnek

 

 

- Hálásak vagyunk Katának és egyben szerencsésnek is érezzük magunkat, mert hozzánk mindig ő jön. Így sikerült jó kapcsolatot kialakítani vele, tudjuk egymás telefonszámát, bármikor hívhatjuk. Ő már ismeri az igényeinket és nagyon kedves velünk, ez biztonságot ad számunkra – hallhattuk Fodor Tamásnétól, aki a saját maga által varrott maszkban fogadott minket. Hogy mosolyog, az csak a szemén látszik, hisz a saját maga által varrott, színes kis szövetdarab takarja arcát. Mint mondja, férjével együtt igyekeznek hasznosan eltölteni a karanténban is az időt. Most, hogy beköszöntött a tavasz, egyre többet vannak a ház udvarán, ahol legalább 40 cserép virágjuk vár az ápolásra. Búcsúzóul nekünk is kérés nélkül megmutatják a nagy gonddal nevelgetett növényeket.

 

 

Önkéntesek lettek a bezárt bölcsődék dolgozói

 

Horváth Zoltánné Kata, az egyesített bölcsődék vezetője a kijárási korlátozások kezdetétől tevékenykedik önkéntesként Terézvárosban:

 

- Mióta a járvány miatt kénytelenek voltunk bezárni a terézvárosi bölcsődéket, a kerületben egy helyen működik ügyelet, itt pedig a kolléganők egymást váltva látják el a gyermekfelügyeletet. A kényszerűségből karanténban maradt munkatársaink közül sokan jelentkeztek önkéntesnek, s így tettem én is. A feladatokat a Terézvárosi Gondozó Szolgálattól kapjuk, ők koordinálják a segítő munkát. Én magam főként az időseknek vásárolok. Hetente egyszer telefonon hívjuk fel az érintetteket, megkérdezzük, mire lenne szükségük, aztán beszerzünk mindent és kivisszük hozzájuk a csomagokat – mesél az önkéntesként elvégzett feladatokról Kata, aki azt is elárulja, hogy nagy szeretettel fogadják őt azok az idős emberek, akikhez a járvány okán jutott el. Látogatásai alkalmával mindig beszélgetnek is kicsit, igyekszik egy kis derűt vinni a karanténba szorult szépkorúakhoz.

 

 

A most munka nélkül maradt bölcsődei dolgozók maszkvarrással segítenek

 

 

Horváth Zoltánné azt is elmondja, hogy éppen a napokban (április 21-én) volt a bölcsődék napja, amiről minden évben megemlékeznek a kollégáival, ám idén az ünnepség természetesen elmaradt, csak egy körlevél emlékeztette munkatársait erre.

 

 

Biciklis futárral érkezik a csomag és a maszk

 

 

A biciklis futárok jelenléte megszokott a belvárosi kerületekben, ám mostanában a fiatal bringások gyakran fizetség nélkül, pusztán emberségből, segíteni akarástól vezérelve róják a terézvárosi utcákat. Ezt leginkább Gál Attilának köszönhetjük, aki a Hajtás Pajtás Futárszolgálatnál dolgozik, s néhány kollégájával együtt kezdték az önkéntes munkát kerültünkben, majd más kerekezők is csatlakoztak hozzájuk.

 

 

Pavlig Ignác, a biciklis önkéntesek egyike is gyakran rója Terézváros utcáit

 

 

Érdeklődésünkre Gál Attila elmondja, hogy jelenleg mintegy húsz kollégája önkénteskedik a hatodik kerületben. Az ebédkihordásban, a kríziscsomagok és az önkormányzat által adott maszkok kiszállításában vesznek részt folyamatosan. Természetesen minden óvintézkedést betartanak, maszkban, kesztyűben dolgoznak.  Mikor arról kérdezzük, mi motiválja őket, így válaszol:

 

- Mi futárok a munkánk miatt úgyis az utcán, az emberek között vagyunk, ezért úgy gondoltam, segíthetünk azoknak, akik a vírus miatt otthon vannak, így kevesebben leszünk kint, kisebb a járvány terjedésének az esélye. Mivel a Hajtás Pajtás központja Terézvárosban, a Király utcában van, először ezzel a kerülettel vettük fel a kapcsolatot, ahol örömmel fogadták felajánlásunkat. Azóta is tart a közös munka, lelkesen csináljuk. Leginkább a Tegosszal van kapcsolatunk, illetve a képviselők közül Sajószegi Péterrel, Németh Helga Annával, ők koordinálják a feladatokat – sorolta Gál Attila.

 

A fiatalember arról is mesélt, hogy néhány idős ember nem tudja hova tenni őket, nincsenek tisztában azzal, hogy ők önkéntesek. Előfordult már, hogy úgy kellett lebeszélni valakit arról, hogy borravalót adjon a bicikliseknek, aztán, mikor kiderült, hogy ők nem várnak fizetséget a segítségért, egy néni egy nagy tál süteménnyel ment utánuk, hogy így köszönje meg a fáradozásukat.

 

Gajdács Emese

 

Fotó: Dimény András/képszerk.hu