Hétfőtől újra nyitnak az óvodák, iskolák

Április 19-től az óvodások és alsó tagozatos iskolások számára újra kinyitnak az oktatási intézmények.

Bár a kormány eredeti tervei szerint április 19-től minden iskolás ismét a padokat koptathatta volna, az aktuális szabályok szerint hétfőtől csak az óvodások és az általános iskolák alsó tagozatos diákjai térhetnek vissza a jelenléti oktatásra.

 

Több szülői szervezet és pedagógus szakszervezet tiltakozása után született döntés arról, hogy az eredeti tervekhez képest lassabban és szűkebb körben történik a nyitás. Az általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban majd csak május 10-től térhet vissza a normális keretek közé az oktatás.

 

A Terézvárosban működő oktatási intézményeket az önkormányzat minden rendelkezésre álló eszközzel segíti, az újranyitás biztonságos feltételeit például teszteléssel lehet megteremteni. Mint azt Soproni Tamás polgármestertől megtudtuk, a héten újabb 200 COVID teszt érkezett a Fővárosi Önkormányzattól, ezeket mielőbb eljuttatják a terézvárosi intézményekhez, hogy megszűrjék a nyitásban érintett szereplőket.

 

Fontos kérdés, hogy az aggódó szülők megtehetik-e, hogy otthon tartják gyermekeiket? A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán elmondta: amennyiben egy szülő nem akarja óvodába, vagy iskolába küldeni a gyermekét, arra lehetősége van. A távolmaradást az intézményvezetők engedélyezhetik.  Ugyanakkor, aki a tanév során 250 óránál többet hiányzik, az év végén osztályozó vizsgát kell tennie, amennyiben a tantestület így dönt.

 

A minisztérium arra kérte a nevelési intézményeket, hogy lehetőség szerint ne vegyes csoportokat alakítsanak ki április 19-től, még akkor sem, ha kevesebb gyermeket visznek vissza az óvodákba.

 

A szeptemberi tanévkezdéstől március 5-ig érvényes protokollhoz térnek vissza az iskolák, a változásokról minden intézmény vezetője levelet kap. Újra kötelező lesz a testhőmérséklet mérése, a fertőtlenítés és a távolságtartás érdekében bevezetett intézkedések megtartása. Fertőtlenítőszereket és digitális hőmérőket biztosítanak az intézmények számára. A minisztérium szerint az oktatás-szervezés terén minden racionális, helyben megvalósítható megoldást, amely még biztonságosabbá teszi a jelenléti oktatást, meg lehet próbálni, de azt nem lehet megvalósítani, hogy mindenhol megfelezzék az osztályokat, mert ahhoz kétszer annyi pedagógusra lenne szükség.

 

G. E.