Helyére került az új röntgengép

Munkába állították a Vörösmarty utcai tüdőgondozóban a napokban érkezett új röntgengépet.

Mint arról néhány napja beszámoltunk, az EMMI által biztosított Egészséges Budapest programnak köszönhetően egy új röntgengép érkezett kerületünk tüdőszűrő állomására. Az önkormányzat és az Egészséges Budapest Program keretében érkezett támogatás eredményeként a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) idén összesen 200 millió forintos forráshoz jutott, amelyet fejlesztésekre költhetnek.

 

A támogatásnak köszönhetően érkezett meg a napokban a Vörösmarty utcában lévő tüdőszűrő állomásra egy vadonatúj röntgengép, amelyet április 19-én vettek birtokba az itt dolgozó szakemberek.

 

 

Ez a gép jobb minőségű képeket és könnyebb archiválást garantál

 

 

„Az új berendezés megbízhatóbb, jobb minőségű képeket és könnyebb archiválást garantál. A régi berendezés több mint 25 éves volt” – mondta el dr. Kis Sándor, a szakrendelést vezető főorvos hozzátéve, hogy a tüdőszűrő és tüdőgondozó fő feladata a terézvárosi lakosság tüdőgyógyászati szakellátása, a krónikus betegek gondozása , az akut esetek felismerése, valamint a háziorvosok munkájának segítése. Új elem a jelenlegi járványhelyzetben a COVID betegségen átesettek vizsgálata, szükség esetén követésük, illetve a  rehabilitációs kezelés elindítása. A terézvárosi tüdőgondozó és tüdőszűrő éves betegforgalma 7000 – 8000 fő.

 

„A tüdőszűrés eredetileg a tbc betegség kiszűrését szolgálta nagy hatékonysággal. A tüdőrák szűrésére ugyanakkor jelenleg nem áll rendelkezésünkre hasonlóan jó módszer, a mellkasröntgen-szűrés a tüdőrák vonatkozásában nem tekinthető elegendőnek” – mutatott rá dr. Kis Sándor, aki azt is elárulta, hogy a kötelező tüdőszűrés megszüntetése ellenére  a kerület lakosságának nagy része továbbra is él az évenkénti  szűrés lehetőségével.

 

Szöveg: Gajdács Emese

 

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu