Házirendet, kutat, új talajborítást szeretnének a gazdik a kutyafuttatóba

Újabb állomásához érkezett a Podmaniczky utcai kutyafuttatók felújításának folyamata. Az önkormányzat kérdőívének kitöltésével sokan mondták el, milyen változtatásokat szeretnének. Nemcsak az a fontos, hogy rendbe tegyük a finoman szólva lehangoló állapotban levő területet, hanem az is, hogy a közösségi tervezésnek köszönhetően a gazdik azt a helyet, ahová a kedvenceiket kiviszik játszani, szaladgálni magukénak érezzék – mondta Temesvári Szilvia környezetvédelemért felelős alpolgármester.

Megtépázott kerítés, kopott játékok, gidres-gödrös, poros talaj. Jó ideje ez a látvány fogadja a Podmaniczky utcai kutyafuttatók használóit. Nem véletlen, hogy a véleményüket kikérő kérdőívek kitöltőinek közel fele elégségesre, harmada pedig jó indulattal is csak közepesre értékelte a jelenlegi állapotokat.

 

–  A fórumon, a létrehozott Facebook csoportban és a Zöldeb Kutyás Érdekvédelmi Egyesülettel közösen összeállított és kiértékelt kérdőívek segítségével megismertük a kedvenceikkel odajáró gazdik szokásait. Megtudtuk, a kutyások többsége egyértelmű házirendet szeretne, hogy ezt a két futtatót elsősorban a Podmaniczky utca közvetlen közelében élők használják. Többségben vannak azok, akik szerint szükség lenne kútra is, hogy a futkosás közben megszomjazó blökiket megitathassák.  A talaj borítását illetően a legtöbben a műfűre voksoltak, ezt ugyanis lényegesen könnyebb tisztán tartani, mint a döngölt homokot, nem porzik, a kutyák nem tudnak gödröket ásni – foglalta össze az alpolgármester röviden a felmérés eredményét.

 

– Számunkra az egyik legörömtelibb információ az, hogy a futtatót a felújítás után a jelenleginél lényegesen többen vennék igénybe, és a válaszadók nagyon nagy többsége, 83,4 százaléka fenntartásában, felügyeletében is aktívan részt venne – jelentette ki.

 

 
Már a  Podmaniczky utcai fórumon elindult a Temesvári Szilvia alpolgármester által kezdeményezett közös tervezés

 

Tősgyökeres terézvárosiként itthon vagyok a kerületben, jól ismerem a kutyások problémáit – mondta el Hirbek Edina, a Zöldeb Egyesület elnöke.  A civil szervezet örömmel fogadta az önkormányzat felkérését, ami arra irányult, hogy minél szélesebb körben megismerje az érintettek véleményét. Szavai szerint: „Ez látszólag egyszerű feladat, tapasztalataim szerint azonban nemcsak a kutyásokat, de általában a lakosságot nehéz rábírni, hogy az életüket befolyásoló kérdésekben megszólaljanak, egy-egy fejlesztéssel kapcsolatban a döntéshozókkal megosszák javaslataikat. Hogy a lehető legjobb, a többség elégedettségére szolgáló megoldás születhessen, jó kérdéseket kell feltenni, és a válaszokat helyesen kell értelmezni, elemezni. Ebben tudta az egyesület a közösségi tervezésben megvalósuló felújítást segíteni”.

 

A jogászoktól kezdve az etológusig – Csányi Vilmos is tiszteletbeli tagjuk – sokféle szakemberből álló csapatukkal szívesen élnek minden olyan lehetőséggel, ami a kutyások és nem kutyások harmonikus együttélését, egymás elfogadását mozdítja elő, a kutyatartás feltételeit javítja. Jó szándékuknak kizárólag a kapacitásuk szab gátat.

 

Edina érdekességként elmondta, a fővárosban a nyilvántartásban szereplő adatoknál lényegesen magasabb, 560-700 ezer közöttire tehető a kutyák száma. Egy 2018-as felmérés szerint Budapesten a háztartások 22 százalékában él kutya. Szerinte ez Terézvárosban sincs másként, éppen ezért az állatokkal szembeni felelős magatartáson túl, nagyon fontos, hogy a városokban is biztosítsuk a barátként szeretett kedvencek életterét.  Megjegyezte, bíznak a további együttműködés lehetőségében, kivált azért, mert a hatodik kerületben kevés zöldterület van, jó lenne, ha ezek integrált parkként működhetnének. A lehetőségek sorában említette azt a közelmúltban felvetődött kezdeményezést, ami a Lövölde tér erzsébetvárosi oldalán vagy egy kutyafuttató vagy egy kutyások által is látogatható kis park létesítéséről szól.

 

 
Megérett a futtató a felújításra

 

Temesvári Szilvia jelezte, mielőtt nekilátnának a Podmaniczky utcai kutyafuttatók átalakításának, rövidesen újabb személyes találkozót szerveznek, ahol a kutyatulajdonosokkal, a kivitelezővel, a Zöldeb Egyesület képviselőjével közösen átbeszélik a felmérés eredményét és azokat az ötleteket, amik különböző csatornákon hozzájuk eljutottak.

 

– Ha minden részletben megegyeztünk, kezdődhet a munka! – tette hozzá.

 

A felmérés részletei itt olvashatók.

 

Fotó: Ancsin Gábor / www.kepszerk.hu