Hatvannál is több döntés született

Valódi nagyüzem volt a terézvárosi képviselő-testület nyári szünet utáni első rendes ülésén, október 5-én. A nyílt tanácskozás során negyven, zárt ajtók mögött 18 ügyben kellett döntést hozniuk a politikusoknak: többek között a parkolásról, a bérlakás pályázatok feltételeiről, de eldőlt az is, kik kapják idén a kerületi kitüntetéseket.

A szokatlanul sok napirendi pont is előrevetítette, hogy az első őszi ülés hosszú lesz, ám erre még rátett az is, hogy a képviselők néhány téma tárgyalását meglepően sok ideig nyújtották. Volt olyan előterjesztés, amelynek az lett a sorsa, hogy a részletes, körbe-körbe érő vita után végül levették napirendről: ez történt például a testület működését szabályozó szmsz módosításával, amely érintette volna a frakciók és tanácsnokok hivatali elhelyezését – vagy ahogy a képviselők egymás között emlegették, a „szobaügyet”.

 

Ez a téma, valamint a kerületi kitüntetésekről szóló rendelet módosítása vitte el a legtöbb időt - mondhatni tehát, hogy figyelmet leginkább a szimbolikus ügyek és nem a sokmilliós költségvetési tételek vonzották. A személyeskedésektől sem mentes viták ellenére a napirendi pontok végére jutottak a képviselők, így fontos, a terézvárosiak életét megkönnyítő döntések is születtek.

 

 

Soproni Tamás polgármester

 

 

Újabb segítség a parkolásban

 

A kerületben állandó probléma a parkolóhelyek szűkös száma, ami napi problémát és sok bosszúságot okoz az itt élőknek. A kizárólagos lakossági parkolás augusztusi elindulása nem az egyetlen lépés a helyzet javítása érdekében: az önkormányzat vezetése sikeres tárgyalásokat folytatott a kerületi parkolóházak üzemeltetőivel, így a kerületi lakosok kedvezményes áron használhatják ezeket a jövőben.

 

A várakozási engedélyek új típusának bevezetéséről már a júliusi ülésén döntött a képviselő-testület, ezúttal “finomhangolták” a rendszert. A rendeletmódosítás értelmében az a terézvárosi lakos, aki az új, parkolóházas várakozási engedélyt megkapja, egyidejűleg lemond a kedvezményes közterületi parkolás lehetőségéről. A parkolóházas lakossági parkolás tesztüzeme október első napjaiban indult el, hat kerületi, illetve a kerület széléhez nagyon közeli szolgáltatónál élhetnek a lehetőséggel az autótulajdonosok.

 

 

Szolgálati lakás tűzoltóknak is

 

A testület néhány ponton módosította a bérlakásokról szóló rendeletét, bővült azoknak a köre, akik felkerülhetnek az igénylők névjegyzékébe. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a jelentkezők közül sokan nem lakóingatlannal rendelkeznek, hanem egyéb ingatlanjuk van, de már ez is kizárta őket a pályázók köréből. Igazságosabbá válik így a rendszer, mert eddig sokan azért estek el a szociális lakhatás lehetőségétől, mert adott esetben távol a fővárostól tulajdonrészük volt egy teljesen forgalomképtelen, vagy bonyolult tulajdonviszonyokkal terhelt ingatlanban.

 

Annak érdekében, hogy minél több rászoruló család kapjon esélyt önkormányzati lakás szociális vagy költségalapú bérlésére, a rendeletet úgy változtatták meg, hogy az lehet bérlő, akinek nincs tulajdonában lakóingatlan, illetve nincs tulajdonrésze, használati joga ilyenben, továbbá a vagyonának együttes forgalmi értéke nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250-szeresét, azaz 7 millió 125 ezer forintot.

 

Régóta igény mutatkozik arra is, hogy – hasonlóan a rendőrséghez – a katasztrófavédelem munkatársainak lakhatását szintén segítse az önkormányzat. A most meghozott döntés értelmében a jövőben a Közép-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség dolgozói is igényelhetnek szolgálati lakást.

 

Meghallgatott kérés

 

A terézvárosi önkormányzat évek óta támogatja - pályázatok keretében odaítélt - jelentős összeggel a társasházakat, többek között annak érdekében, hogy segítse a jellemzően elöregedő ingatlanállomány megújulását, a zöldfelületek növelését, környezetbarát megoldások alkalmazását. A testület most pályázatok eredményéről döntött. Öt társasházban húsz kerékpártámasz telepítéséhez járul hozzá az önkormányzat.

 

A kerületben fontos a zöldfelület arányának növelése, ennek egyik terepe lehet a betonnal borított, kopár, esetleg elhanyagolt társasházi udvarok szépítése. A zöldfelület-fejlesztésre  – vagy, ahogy többen ismerhetik, udvarzöldítésre  – az idei második pályázati körben a testület hét társasház részére összesen 1 millió 242 ezer forintos támogatást ítéltek meg. A társasház-felújítási pályázatra 470 millió forintot különítettek el a 2021-es költségvetésben, amelyből eddig tíz ház 39,1 millió forint (30 százalékban vissza nem térítendő, 70 százalékban visszatérítendő) összeget használhatott fel - önerő biztosítása mellett.

 

 

Németh Helga Anna, dr. Beleznay Zsuzsanna és Temesvári Szilvia

 

 

A Liszt Ferenc téri lakosok a közelmúltban azzal a kéréssel fordultak dr. Beleznay Zsuzsanna (Jobbik) alpolgármesterhez, hogy a térre vonatkozó szabályokat enyhítsék. A korábbi szabályozás értelmében például a lakók kutyáikkal nem tudtak átmenni a téren. Mivel a kéréseket a testület jogosnak ítélte, a parkok rendjéről szóló rendeletet úgy módosították, hogy az a jövőben ne tiltsa a Liszt Ferenc téren a kutyák jelenlétét és a dohányzást. Ez utóbbi azért is volt ellentmondásos ezen a területen, mivel a padoktól karnyújtásnyira található vendéglátós teraszokon már megengedett volt a cigaretta, míg a téren tiltották. A döntéssel egyidejűleg az önkormányzat további csikktartók kihelyezésről is intézkedik, így megelőzve a szemetelést.

 

A közeli Jókai tér sorsát is szívükön viselik a képviselők, Bálint György javaslatára hamarosan feláll egy vizsgálóbizottság, ami a komplex felújításra vonatkozó közbeszerzést világítja majd át. A munkát a fideszes Óvári Gyula vezeti.

 

Nem kerül sokba a magazin

 

A hosszas vitát kiváltó előterjesztések között volt az is, amelyik a Terézváros magazin előállításának költségeit, hatékonyságát, és a kerületi lapkiadás fővárosi tapasztalatait vizsgálta. Korábban Szilágyi Erika, az MSZP frakcióvezetője kezdeményezte, hogy a kerületi újság készítését az önkormányzat szervezze ki egy külsős – kerületen kívüli – cégnek, ez indokolta az alapos elemzést. Soproni Tamás polgármester (Momentum) elmondta, a fővárosban megjelenő lapok elemzéséből kiderült, nincs általánosan elfogadott gyakorlat a kiadás módjára, összehasonlításban pedig Terézvárosban nem kerül sokba a lap előállítása, nincsenek indokolatlan kiadások - vagyis egy esetleges kiszervezés sem tenné olcsóbbá a lap előállítását.

 

 

Szilágyi Erika, Bálint György és Sajószegi Péter

 

 

Bundula Csaba (Fidesz) – frakciója szavazatát megelőlegezve – kifejtette, nem ért egyet a lap kiszervezésével, méltatta az újság magazin jellegű cikkeit, ám keményen kritizálta az önkormányzat ügyeivel és a politikával foglalkozó oldalakat. „Olyan hatalmas támogatást kapott méltatlanul az előválasztási kampányban és azóta is dr. Oláh Lajos, ami elfogadhatatlan. Hatalmas DK-s nyomás alatt van az újság…” – fogalmazott a fideszes képviselő, de a replika sem maradt el. Miyazaki Jun alpolgármester (DK) arra emlékeztetett, hogy “2014 és 2019 között, amikor a Fidesz vezette a kerületet Oláh Lajos egyáltalán nem szerepelt a magazinban, éveken keresztül tudatosan kizárták a megválasztott országgyűlési képviselőt a sajtómegjelenésből.”

 

Egészen más húrokat pengetett Bálint György (MSZP), aki a jelenlegi viszonyokról beszélt: diktatúrát emlegetett és arra utalva, hogy ő nem szerepelhet az önkormányzat kiadványában azt állította, „ki van adva, ki szerepelhet az újságban és ki nem”, a Terézváros magazint pedig „idealizált környezetben lévő propagandalap”-nak nevezte. Az adok-kapok végén a testület úgy döntött, hogy nem szervezi ki a magazin előállítását.

 

Maradt izgalom a zárt ülésen hozott döntésekre is: kiválasztották azokat, akik átvehetik idén a kerület legjelentősebb kitüntetéseit. A díjazottakról azonban nem számolhatunk be, kilétükre Teréz névnaphoz kötődően, október 14-én derül fény ünnepélyes keretek között.

 

 

 Bundula Csaba, Simonffy Márta és Lindmayer Viktor 

 

 

EGY MONDATBAN:

 

-    Új elismerés bevezetéséről döntött a testület, így a jövőben a Zöld Terézvárosért kitüntető cím is gazdára talál évről-évre.

 

-    A fa nyílászárók felújítását a jövőben az önkormányzat magasabb összeggel támogatja azoknál lakásoknál, ahol minden tulajdonos nyugdíjas.

 

-    Az önkormányzat által kiírt 17 millió forintos, civil pályázati alapból megmaradt összegből további 3 alapítvány és 5 egyesület részesült támogatásban programjai megvalósítására.

 

-    A beérkezett igényeknek megfelelően kilenc helyszínen végzi el a magánterületi fák állapotfelmérését az önkormányzat.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/képszerk.hu