Hasznos és érdemes válaszolni a „Miből élünk?” felmérés kérdéseire

Hazánk harmadik alkalommal vesz részt abban a nagyszabású uniós kutatásban, ami az egyes országokban a háztartások életkörülményeinek feltárásával ahhoz járul hozzá, hogy célzott és hatékony nemzeti, valamint az európai szintű pénzügyi és gazdaságpolitikai döntések szülessenek.

Az adatfelvételt a Központi Statisztika Hivatal munkatársai végzik 345 település véletlenszerűen kiválasztott több mint 15 ezer háztartásában.   

 

Az interjús kikérdezésben résztvevők 2000 Ft értékű vásárlási utalványt kapnak, az interneten válaszolók nyereményjátékon vehetnek részt, ahol 10 darab, egyenként 50 000 forintos vásárlási utalványt sorsolnak ki közöttük.

 

A kutatásban a részvétel önkéntesen és anonim módon történik.  A kérdőív mások mellett rákérdez a háztartások tulajdonában lévő ingatlanokra, járművekre, értéktárgyakra, vállalkozásokra, megtakarításokra, befektetésekre, nyugdíjcélú előtakarékosságra. Kitér a háztartások különböző adósságára, a hitelekre és kölcsönökre is.

 

A felmérés december 31-ig tart, azokat a kiválasztott háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével, a kérdezőbiztosok – maszkban és a közösségi távolságtartás szabályait betartva – október 2. és december 31. között keresik fel.
Az online kitöltésre november 30-ig van mód. A válaszadás körülbelül 20-40 percet vesz igénybe.

 

A KSH a kapott adatokat az adatvédelmi előírásoknak megfelelően bizalmasan kezeli, azokat kizárólag statisztikai célra, összesítve, egyedi azonosítás nélkül bocsátja az Európai Központi Bank rendelkezésére, pontosan követve a fenti törvényi előírásokat. 

 

A kutatás eredményeiből várhatóan 2022-ben a KSH és az Magyar Nemzeti Bank is közöl adatokat.

 

Az adatfelvétellel kapcsolatosan itt olvasható részletes tájékoztatás. Az érdeklődök hétfőtől csütörtökig 8 és 16.30 óra, pénteken 8 és 14 óra között a +36 80 200 766-es (3-as mellék) ingyenes zöld számon, valamint a lakinfo@ksh.hu e-mail címen kaphatnak további felvilágosítást.