Harminchárom parkolóhelyet kap vissza a lakosság

Nem vezetnek be új adónemet jövőre, támogatást kapnak a civilek, emellett harminchárom parkolóhelyet újra minden autós használhat a kerületben – sok egyéb mellett erről is döntött november 21-i ülésén a képviselő-testület.

Az új testület második ülésének elején a polgármester és az alpolgármesterek beszámoltak az eddig végzett munkájukról. Elhangzott, hogy Soproni Tamás polgármester felvette a kapcsolatot Bécs hatodik kerületének vezetőivel, hogy a meglévő testvérvárosi együttműködést újraéleszthessék. Hamarosan új, 120 literes szemetesedények kerülnek ki az utcákra, a polgármesteri hivatalban pedig megkezdődik a „zöldítés”, azaz kevesebb papírt, műanyagot használnak majd és szelektíven gyűjtik a hulladékot a dolgozók – derült ki az alpolgármesterek beszámolóiból.

 

Nem lesz új, helyi adó

 

Jövőre sem vezetnek be új adót Terézvárosban – erről döntöttek a képviselők. Ennek értelmében az eddig is meglévő idegenforgalmi, építmény- és telekadón kívül további közterhekkel nem kell számolnia a lakosságnak. A testület arról is határozott, hogy 2020-ban sem vezetik be a magánszemélyeket érintő kommunális adót, valamint a települési kategóriába tartozó egyéb adónemeket, s ezek fővárosi kivetéséhez sem járulnak hozzá.

 

 

Győrffy Máté alpolgármester

 

Felszabadul harminchárom parkolóhely

 

A kerület parkolási gondjait enyhíti az a döntés, amellyel a testület visszavonta az Oroszországi Föderáció Magyarországi Kereskedelmi Képviselete részére a Bajza utca 42. – Aradi utca 70. – Bajza utca 40. – Aradi utca 69. előtti szakaszon korábban kiadott, kizárólagos parkolási engedélyt.

 

A Soproni Tamás polgármester javaslatára megszületett határozattal 33 parkolóhelyet adott vissza a terézvárosi képviselő-testület a VI. kerületieknek. Ezek közül 24-et a kerület előző vezetése bocsátott az orosz kereskedelmi képviselet rendelkezésére.

 

Ugyancsak értékes parkolóhelyek szabadulnak fel az Aradi utca 18. és 21. szám alatti épületek előtt. Itt korábban a Nemzeti Nyomozó Iroda működött, ám ez elköltözött, így az autósok újra birtokba vehetik a helyeket. A változások napokon belül életbe lépnek.

 

 

Soproni Tamás polgármester

 

 

Tiltakozás az önkormányzati jogok csorbítása ellen

 

 

Soproni Tamás polgármester kezdeményezésére a testület tiltakozását fejezte ki a kormány azon törvényjavaslatával szemben, amely megfosztaná a jegyzőt építésügyi igazgatási feladatától, és áthelyezné azt kormányhivatali feladatkörbe.

 

Mint ismeretes, az Országgyűléshez 2019 novemberében beadott törvényjavaslat újabb önkormányzati jogkör megvonását célozta meg. Ennek értelmében a járási államigazgatási feladatok átvételéhez hasonlóan, 2020. március 1-jétől az eddig jegyzői jogkörben lévő építési igazgatási ügyek átkerülnének a kormányhivatalokhoz. Ezzel együtt a feladat ellátáshoz szükséges vagyon is a kormányhivatalok ingyenes használatába, az építési feladatokat ellátó köztisztviselők pedig a kormányhivatalok állományába kerülnének. „Álláspontom szerint ez a törvényjavaslat az önkormányzatiság intézménye elleni támadásnak minősíthető, amellyel szemben mindenképpen szükségesnek tartom tiltakozásunk kifejezését” – fogalmazott Soproni Tamás.

 

 

Hibákat talált a számvevőszék

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közelmúltban vizsgálatot folytatott a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt.-nél, s ennek során megállapította, hogy a cég vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű. A társaság a 2015–2017. évi számviteli beszámolóit nem támasztotta alá leltárral, így a nemzeti vagyon megőrzését, elszámoltathatóságát nem biztosította. Az ÁSZ szakemberei javaslatot tettek a problémák megoldására, a terézvárosi képviselő-testület pedig e javaslat alapján határozta meg a jelentéssel kapcsolatos feladatokat.

 

 

Munka közben (középen Temesvári Szilvia alpolgármester)

 

Bodnár Zoltán a vagyonkezelő új vezetője

 

November 21-től Bodnár Zoltán a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. igazgatósági elnöke és vezérigazgatója. A testület a korábbi vezetőt, Járási László Farkast tisztségéből visszahívta.

 

 

Hétmilliós támogatás a civileknek

 

Az idei év második felében összesen 7 millió 410 ezer forintot oszthatott szét a képviselő-testület a kerületben működő civil szervezetek között pályázati támogatásként. Ennek oka, hogy a Derkovits Alapítvány egy program meghiúsulása miatt az első félévi támogatását, vagyis 410 ezer forintot nem tudott felhasználni, ezért visszautalta azt az önkormányzat számlájára.

 

A beérkezett pályázatokról ezúttal is a humán bizottság véleményezése alapján döntöttek a képviselők. A felhívásra huszonkilencen jelentkeztek, a kérelmek közül tizennégyet alapítványok, kettőt egyházak, tizenhármat egyesületek nyújtottak be. (A nyerteseket tartalmazó táblázatot a későbbiekben közöljük.)

 

 

Heltai László képviselő

 

 

EGY MONDATBAN:

 

Együttműködés a nemzetiségekkel

 

Együttműködési megállapodást köt, és ennek keretében dolgozik együtt Terézváros önkormányzata jövőre a kerületben lévő bolgár, görög, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, valamint az újként megalakult ukrán nemzetiségi önkormányzattal.

 

Decemberben közmeghallgatás

 

December 12-én, délután 5 órai kezdettel tartják az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér színháztermében a közmeghallgatást, amelyen az önkormányzat vezetői és szakemberei beszámolnak tevékenységükről, a lakosok pedig kérdéseket tehetnek fel, elmondhatják észrevételeiket.

 

A terézvárosi cégeknél nincs „rabszolgatörvény”

 

A terézvárosi önkormányzat cégeinél dolgozókat nem sújthatja a rabszolgatörvény, a képviselők ugyanis úgy határoztak, hogy a rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályok alkalmazása során az évi 250 óra, kollektív szerződés esetén az évi 300 óra rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl „önként vállalt túlmunka” megnevezéssel se, továbbá ne alkalmazzanak 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet.

 

Kihirdették a klímavédelmi cselekvési tervet

 

Mivel kerületünk több szempontból is kitett az éghajlatváltozás veszélyeinek, Terézvárosban is kihirdetik a klímavédelmi cselekvési tervet, amellyel az önkormányzat elkötelezi magát a környezetvédelmi szempontok elsőbbsége mellett.

 

 

VITA: A diplomáciai kapcsolatokat féltik a fideszesek

 

A napirendek megtárgyalása után – a képviselői kérdések között – Bundula Csaba, a Fidesz–KDNP frakció vezetője egyebek mellett arról érdeklődött, hogy az új polgármester, illetve a hivatal a választás óta eltelt időben milyen szerződéseket, kötött, egyben kérte, hogy ezeket a jövőben folyamatosan megismerhesse. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a palotaperben elítélt egykori MSZP-s képviselő, Hatvani Csaba a mai napig tartozik az önkormányzatnak 210 millió forinttal, s kérte, hogy a végrehajtás során keletkezett összes iratot láthassa.

 

Soproni Tamás polgármester ezekre reagálva megnyugtatta a frakcióvezetőt, hogy a kért dokumentumokat megismerheti, ebben a jegyző lesz segítségére.

 

A parkolóhelyek „visszavétele” kapcsán Bundula Csaba és Simonffy Márta (Fidesz–KDNP) arra figyelmeztette a testületet, hogy a Külügyminisztérium reagálásáig várjanak azzal a döntéssel, hogy az Oroszországi Föderáció Magyarországi Kereskedelmi Képviseletétől megvonják a kizárólagos várakozási jogot, és a diplomáciai kapcsolatokra hivatkoztak.

 

Erre Soproni Tamás így felelt: „A mi dolgunk nem az orosz, hanem a terézvárosi polgárok érdekeinek képviselete”, míg Kecskés Balázs (DK) arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy jelképes döntés, amitől semmiféle fenyegetés nem tántorítja el az új testület tagjainak többségét.

 

A vagyonkezelő most megválasztott vezérigazgatójától Bundula Csaba arról érdeklődött, hogy a Magyar Liberális Párt volt tisztségviselőjeként, liberális emberként hogyan vélekedik arról, hogy a jelenlegi testület nem „engedi be” a cége felügyelőbizottságába az ellenzéki képviselőket.

 

Bodnár Zoltán biztosította a frakcióvezetőt arról, hogy vezérigazgatóként igyekszik majd a testület minden frakciójával, így a Fidesz–KDNP-vel is kontaktust találni, véleményüket meghallgatni. Ugyanakkor – mint mondta - túlmutat a vezérigazgató kompetenciáján, hogy a képviselő-testület döntéseit minősítse.

 

Császárné Csóka Ilona (Fidesz–KDNP) arról érdeklődött, mikor lesz a következő testületi ülés. A polgármester elmondta, hogy erre december 12-én, a közmeghallgatással egy napon kerül sor.