Hanukai gyertyagyújtás a Nyugati téren

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség idén 21. alkalommal rendezi meg a hagyományos hanukai gyertyagyújtást a Nyugati téren december 2. és 9. között.

Az ünnepségsorozaton a Budapestre akkreditált nagykövetek, a kormányzat képviselői, polgármesterek, ismert és elismert alkotók, művészek, a hazai zsidó szervezetek jeles képviselői is tiszteletüket tették, emelve az esték fényét a több ezer éves hagyomány 5779. évi ünnepén.

 

 
 
Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere a december 6-ai estén vett részt az ünnepen

 

December 6-án David B. Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott nagykövete vett részt a gyertyagyújtáson. Az eseményen jelen volt dr. Mészáros Árpád József, az EMMI nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Gera Zoltán korábbi magyar válogatott labdarúgó is.

 

 
A közönség tánccal fejezte ki örömét

 

A nyolc napig égő szent olaj csodájának emlékére a hanuka idején olajban sütött ételek fogyasztásával is emlékeznek a régmúlt eseményekre, így az ünnep elengedhetetlen tartozéka – a latkesz és a lángos mellett – a hanukai fánk, amelyet a Nyugati téren is megkóstolhattak a résztvevők. A színpadon Glitzenstein Meni népszerű zsidó dallamokat szólaltatott meg.