Ha elmondod, mit érzel, mi eljátsszuk

Hosszú évekkel ezelőtt kezdődtek el a Terézvárosi Gondozó Szolgálat (Tegosz) Benczúr utcai nyugdíjasklubjában a play back színházi önismereti csoport foglalkozásai. A Vitakultúra Egyesület tagjainak vezetésével megvalósuló eseményen jártunk november 14-én.

Az improvizációs színház ifjú színészeit többségében volt és jelenlegi kölcseysek adják. A play back színház húsz évvel ezelőtt alakult meg a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, amely a hagyományos színjátszó csoport helyét vette át.

 

 

Somogyi Bea (a kép bal szélén) és Sándor Zsuzsa (a kép jobb szélén) a kölcseys színészekkel

 

Mint Sándor Zsuzsától és Somogyi Beától, a play back színház vezetőitől megtudtuk, a Tegosz nyugdíjasklubjában tíz éve tartják az önismereti foglalkozásokat, körülbelül félévente jönnek. Az idős emberek számára fontos a visszaemlékezés, igénylik ezeket a foglalkozásokat. Szükség van arra, hogy kiszakadjunk a mindennapokból – tette hozzá a két foglalkozásvezető.

 

 

A színészek így értelmezték a hallottakat

 

Az improvizációs színház eseményein a résztvevők elmondják, hogy érzik magukat, milyen a hangulatuk, az ifjú színészek pedig eljátsszák, amit hallottak. A rövid előadások után minden egyes alkalommal elhangzik a kérdés: hasonlított arra, amit érzel? A válasz az esetek többségében igen, de ha mégsem, egy újabb játék következik, amelyből kiderül, hogyan értelmezték a diákok az elmondottakat.

 

 

Improvizáció a foglalkozáson