Gyűjtse ön is a használt olajat!

A vasárnapi rántott húsos menü után mit csinál a sütőolajjal? Leszűri? A vécébe vagy a szemétbe önti? Gyűjtögeti? A kérdés – onnan nézve, hogy milyen mérvű az ipari szennyezés – banálisnak tűnhet, hiszen mit árthat a vizeinknek az a néhány deci lefolyóban landoló olaj a több ezer tonnányi veszélyes hulladékhoz képest. Csakhogy egyetlen csepp használt sütőolaj ezer liter élővizet is elszennyezhet és jelentős károkat okozhat a csatornarendszerben is.

Fordítva is igaz, „minden csepp olaj, ami nem a lefolyóba vagy a kukába kerül, védi a természetet, egész pontosan nem pusztítja tovább” – mondja Temesvári Szilvia zöldügyekért felelős alpolgármester, akinek sok egyéb mellett az is szívügye, hogy a háztartásokban keletkező használt olaj ne szennyezőanyagként kerüljön be a körforgásba, hanem inkább hasznosuljon újra. „Már egyetlen csepp is hatalmas környezeti károkat okoz. Ha viszont okosan gyűjtjük, bioüzemanyagként hasznosul” – állítja az alpolgármester.

 

Ennek érdekében Terézváros önkormányzata támogatja a társasházak használtsütőolaj-gyűjtését: a lakóközösségek ingyen igényelhetnek gyűjtőedényt, egy 60–240 literes hordót, az önkormányzaton keresztül a Biofilter Zrt.-től – a letéti díjat a hivatal állja. A lehetőség már egy éve adott, Terézvárosban eddig hat társasház élt vele. „A lakóknak ez nemhogy pénzébe, fáradságába sem kerül, hiszen csak a ház kapualjában lévő gyűjtőhordóig kell elvinni a lehűtött sütőolajat – ennyit az ember simán megtehet, amikor amúgy is viszi le a szemetet” – buzdít a tudatosabb hétköznapi életre Temesvári Szilvia.

 

60 liter olaj nem került a lefolyóba

A Vörösmarty utca 43. sz. alatti társasház igazi úttörőként vágott bele bő egy éve az olajgyűjtésbe. „Ugyan csak 4-5 család használja a hordót – meséli Jankó Zsuzsanna közös képviselő –, de egy év alatt így is 60 liter használt olajtól sikerült megkímélni a csatornarendszert. Mivel mi egy olyan ház vagyunk, ahol sok az iroda és a külföldi tulajdonos, a 28 lakásból csak 10-et laknak stabilan. Ehhez képest az 50 százalékos használati arány nem is olyan rossz” – mondja.

 

 

 

Sokan azért nem vágnak bele, mert azt gondolják, túl sok macerával jár az igénylés és a hordó tárolása, de Zsuzsanna szerint ennél egyszerűbb, hasznosabb és olcsóbb lehetőség kevés adódik egy társasház életében. „Írtam az önkormányzatnak egy e-mailt, cserébe kaptam egy két perc alatt kitölthető nyomtatványt, amin olyan praktikus adatokat kellett megadni, hogy mi a ház címe és hogy hány literes gyűjtőedényt szeretnénk. Közgyűlés elé sem vittem a dolgot, csak »körbekiabáltam«, hogy van egy ilyen lehetőség, majd saját hatáskörben döntöttemmint intézőbizottsági elnök. Senkinek nem volt ellenvetése, hiszen anyagilag nem terheli a házat, viszont jót teszünk vele.

 

A hordó egy-két héten belül meg is érkezett, mi pedig egy év alatt töltöttük meg. Miután hívtam a Biofiltert, hogy megtelt, két nap múlva már cserélték is. Nincs vele semmi macera, egyedül arra kell ügyelni, hogy ne kerüljön az olajba egyéb szennyeződés, például cigicsikk.”

 

100 százalékban hasznosul

Miután a konyhai felhasználást követően az önkormányzattól igényelt hordóban, gyűjtőedényekben elhelyezett használt olajat a Biofilter Zrt. begyűjti – a teli hordókat üres hordókra cseréli –, az átvett sütőolaj a cég hasznosítást végző üzemébe kerül. „Itt az általunk egyedileg kidolgozott hasznosítási folyamatban feldolgozzuk, majd a kész terméket, vagyis a tisztított használt növényi olajat értékesítjük biodízelüzemeknek, ahol üzemanyagot állítanak elő belőle – magyarázza Véh Mónika, a Biofilter cég környezetvédelmi és minőségügyi menedzsere. – A kész biodízelt a dízelüzemanyaghoz keverik jogszabályban meghatározott mértékben – 2020-ban és 2021-ben ez a bekeverési arány 8,2 százalék. A használt sütőolaj feldolgozása, tisztítása során keletkező hulladékot, az úgynevezett tisztítási maradékot biogázüzemekben hasznosítják újra, és elektromos, valamint hőenergiát termelnek belőle.” Mindez azt jelenti, hogy Biofilterhez került használt sütőolaj 100 százalékban hasznosul.

 

A Biofilter Zrt. tavaly 50 társasházi begyűjtő pontról szállított el használt sütőolajat – ennek mennyisége közel 4200 kg volt. Tavaly összesen (egyéb helyeken, benzinkutaknál, de például a Hunyadi téri piacon is leadható olaj) 610 tonnányit gyűjtöttek be a lakosságtól. 

 

Az olajgyűjtő programhoz csatlakozni kívánó társasházak közös képviselői a lapos.peter@terezvaros.hu e-mail-címen kérhetnek jelentkezési lapot, ugyanitt a szolgáltatással kapcsolatban felmerülő kérdéseikre is választ kapnak.

 

Szöveg: Csejtei Orsolya
Fotó: Tuba Zoltán