Görög zene szólt a Hunyadi téren

Pillanatok alatt fergeteges hangulatot teremtett a Hunyadi téren a Tér/Zene – Zene/Tér koncertsorozat május 19-i fellépője, az Akropolis Compania. A görög nemzetiségi önkormányzat meglepetéssel készült, műsora nem táncra csábító görög dallamokkal, hanem ókori görög harci bemutatóval indult.

 

Harci bemutatóval kezdődött a műsor

A műfaj jeles képviselőiből álló, több évtizede együtt muzsikáló zenekar a Hunyadi tér visszatérő vendégének számít, miután a hagyományos akusztikus hangszereken felcsendültek a vérpezsdítő görög népdalok, a tér lényegében táncházzá alakult.

A jelmezes táncosoktól lehetett ellesni a lépéseket

A közönség fáradhatatlannak bizonyult, kicsik és nagyok, idősek és fiatalok az első perctől az utolsóig együtt ropták a látványos, ókori harcos jelmezbe öltözött táncosokkal.

Jókedvűen táncolt a közönség is

A terézvárosiakat csodás élménnyel megajándékozó együttes tagjai nemcsak egytől egyig kitűnően énekelnek, de abban is megegyeznek, hogy mindannyian Magyarországon élő görög származású zenészek, név szerint: Stefanidu Janula (ének), Sokalopulos Giannis (buzuki, ének), Foulidis Georgios (gitár, ének), Szertaridisz Jannisz (baglama, tuberleki, ének). 

 

Az Akropolis Compania a görög dallamokkal fantasztikus hangulatot teremtett

A koncert után a szólóénekes, Stefanidu Janula – aki egyben a görög nemzetiségi önkormányzat képviselője is – elmondta, mindig nagy örömmel és izgalommal készülnek a terézvárosi fellépésre. Műsoruk összeállításakor leginkább arra törekednek, hogy közönségük – bepillantást nyerve a mérhetetlenül gazdag és színes görög kultúrába – felszabadultnak és boldognak érezze magát.