Gondoltak egy nagyot a bajzások

Megújul, és nem is akárhogyan a Bajza Utcai Általános Iskola tanuszoda előtti hátsó udvarrésze. A tervezés során ugyanis nemcsak a tanárok mondhatták el javaslataikat, de rajzokon megjelenítve, gyurmából formába öntve, valós és kitalált történeteken keresztül a diákok is megoszthattál ötleteiket az építészekkel, akik ezekből ihletet merítve vetették papírra a tervet.

„Egy viszonylag kicsi, 70-80 négyzetméteres terület felújításáról van szó. Az egyik gyerek apukájának a fejéből pattant ki az az ötlet, hogy a rendelkezésre álló tér felfelé terjeszkedve, egy többszintes játszóudvar kialakításával jelentősen növelhető. Első lépésben a diákjainkat és tanárainkat bevonva közösségi terv készült, amelyet a profik álmodtak tovább” – foglalta össze röviden Bódi Csilla, a nagyhírű intézmény igazgatója a gondolat megszületésétől eddig megtett utat.

 

Azt remélték, hogy mivel az új közösségi tér születéséből nemcsak a bajzás diákok profitálnak, hanem az uszodát és a nyári napközis tábort igénybevevő terézvárosi gyerekek is, az önkormányzat melléjük áll. „Nem csalódtunk – mondta el az igazgató. A kezdeményezést Temesvári Szilvia alpolgármester örömmel karolta fel, előterjesztésének köszönhetően alapítványunk a szükséges építészeti tervek elkészítésére kétmillió forintot kapott.”

 

„Az, hogy az udvarrész felújítása mennyi pénzből valósítható meg, a költségszámításokból derül majd ki, a számok ismeretében a háromszintesre tervezett vertikális játszótér megvalósításának támogatásáról ismételten a képviselő-testület dönt majd” – tette hozzá.

 

Méretéből adódóan túl sok játszóeszköz nem fér el majd a játszóudvaron, ez a hely nevével ellentétben inkább pihenésre, egy kis trécselésre szolgál majd. A harmadik emeleten azonban lesz egy körülbelül 40 négyzetméternyi rész, ahol akár kötetlenebb tanórákat is lehet tartani.

 

Az igazgató szavai szerint kicsiktől nagyokig rendkívül élvezték diákjaik, hogy részt vehettek a tervezésben. Az általuk elképzelt játszóudvarról olyan kreatív, ötletes művek születtek, amelyeket mindenkinek látnia kell, ezért december elején egy kiállítást csinálnak belőlük az iskola folyosóján.  „Amikor a diákönkormányzatnak bemutattam a látványterveket, az első kérdésük az volt: Mikor kapjuk meg? – mesélte nevetve az intézményvezető.

 

„A projekt sorsát több okból is szívemen viselem – árulta el Temesvári Szilvia, környezetvédelemért és civil ügyekért felelős alpolgármester. Egyrészt minden fontos számomra, ami a terézvárosi gyereket érinti. Másrészt nagyon klassznak tartom, hogy a közösségi tervezés során a gyerekek megtapasztalhatták, számít a véleményük, ők is formálhatják a dolgok alakulását. Nem mellékesen a felújítással nő a zöldfelület, új növényeket ültetnek, és befuttatják az udvar összképét elcsúfító kazánház falát is.”

 

A vertikális játszótér nagyszerű példa arra, okosan gondolkodva, hogyan lehet egy kis egy kis felülettel jól gazdálkodni. 

 

D.Á.