Giving Tuesday – mert adni jó!

Világszerte december 1-jén tartják az Adakozó Kedd - nemzetközi nevén GivingTuesday – eseményeit, amelyek mind a jótékonyságról szólnak. A Covid-járvány idején ennek még nagyobb a jelentősége, s ezt Terézvárosban sem felejtik el.

Az Adakozó Kedd egy olyan globálisan terjedő mozgalom, melynek célja, hogy legyen egy nap, amikor minden az adományozásról, a jótékony cselekedetekről, és ezek ünnepléséről szól. A kezdeményezést a Black Friday és a Cyber Monday ellensúlyozására hívták életre Amerikában azért, hogy az embereket a nagy vásárlások időszakában arra buzdítsák, hogy odafigyeljenek egymásra, az elesettekre, a hátrányos körülmények között élőkre, és adományozásra, önkéntes munkára buzdítsanak.

 

 

Temesvári Szilvia alpolgármester kivette részét a muskátli szétosztásából is

 

 

„Az adakozás, a jótékony cselekedet tulajdonképpen a közösség összetartó ereje. a szolidaritásról, összetartozásról, egymás megbecsüléséről szól, arról, hogy mindenki értékes tagja a közösségnek, függetlenül az anyagi vagy egyéb élethelyzetétől. Azt bizonyítja, hogy a közösség nem hagyja magára azokat, akik valamilyen okból nehéz helyzetbe kerültek. Adakozni sokféleképpen lehet, adhat az ember pénzt, tárgyakat vagy időt. Én ez utóbbinak vagyok legnagyobb híve, hiszen ideje mindenkinek van, ha igazán akarja. Más szóval ezt akár hívhatjuk úgy is, hogy önkénteskedés” – árulja el Temesvári Szilvia, Terézváros civil ügyekért is felelős alpolgármestere, aki maga is szívesen veszi ki részét az a közösségi munkából. Számos szervezetnél volt már önkéntes, (Kincsünk a piac - Hunyadi tér, Critical Mass kerékpáros felvonulás, Szövetség az Élő Tiszáért, Zöld Nyári Egyetem, vagy a méltányos kereskedelem, Fair Trade rendezvényein), de a járvány miatt idén például a terézvárosi, koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló alapba is befizetett, három szervezetet pedig minden hónapban támogat egy kisebb összeggel.

 

Temesvári Szilvia arra emlékeztetett, hogy idén mindenkinek volt módja arra, hogy jótékonykodjon, hiszen a járvány miatt sokaknak volt szüksége segítségre: „Öröm volt látni, hogy kerületünkben több mint 200 önkéntes jelentkezett és tolta a segítséget a vészhelyzet alatt. Személy szerint az egyik legkedvesebb élményem, amikor a muskátlikat vittük házhoz, valamint amikor a párttársaimmal maszkot és élelmiszercsomagot vittünk ki a terézvárosi rászorulóknak.”

 

A Covid-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet idején, és az óta is Németh Helga Anna önkormányzati képviselő koordinálja a hatodik kerületi önkéntesek munkáját.

 

 

A járvány tavaszi kirobbanásakor Németh Helga Anna beállt az önkéntesek közé és az élelmiszercsomagok lepakolásánál segített

 

 

„Adakozni, adni, tenni másért jó dolog. Az is kap, aki segít, hiszen jó érzéssel tölti el. Mindenki képes erre, mert nem csak anyagi dolgokkal, pénzzel tudjuk segíteni a nehezebb helyzetben lévőket, hanem munkánkkal is, időt és energiát áldozva is segíthetünk. Ilyen például az önkéntesség” – mondja a képviselő, aki maga is aktívan részt vállal ezekben az akciókban, s ő szervezi is ezeket a kerületben.

 

Tapasztalatai alapján beszélt arról, hogy olyanok is jelentkeztek önkéntesnek, akik saját munkájuk mellett, szabadidejüket fordították a közösség javára. Az is nagyon jó, hogy cégek, vállalkozások vezetői is felismerték az adakozás fontosságát, felajánlásokat tettek, s ezzel példát is mutattak másoknak.

 

„Barátságok, együtt gondolkodó közösségek is kialakultak már az önkénteseink között. Ez a jótékonyság az új kapcsolatok kialakulását is segíti, sőt ők néha már saját maguk is megtalálják azokat a jó ügyeket, amelyek mellé odaállhatnak” – összegez Németh Helga Anna.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Dimény András/kepszerk.hu