Gazdi fórum a kutyafuttatóban

Kutyatartók és kedvenceik gyűltek össze június 9-én azon a fórumon, amelyet a terézvárosi önkormányzat a közelgő felújítás előkészítésére hívott össze a Podmaniczky utcai kutyafuttatóba.

Jelenleg elég szomorú képet mutat a Podmaniczky utcán lévő két, egymás mellett elhelyezkedő kutyafuttató. A kerítés itt-ott megtépázott, a talaj poros, gödrökkel tarkított és az agility-játékok is nagyon kopottak, hiányosak.

 

Ottjártunkkor tisztaságot találtunk, kutyapiszkot sehol sem láttunk, az itatást viszont magukkal hozott kis edényekből oldották meg a gazdik, vízcsap ugyanis nincs sehol a környéken.  A terézvárosi önkormányzat szándékai szerint ezek az áldatlan állapotok szűnnek majd meg a közelgő felújítás után, s erről a helyszínen megtartott fórumon tájékoztatta a kutyatulajdonosokat Temesvári Szilvia, a környezetvédelemért, így az állatvédelemért is felelős alpolgármester, valamint Sajószegi Péter, a körzet önkormányzati képviselője.

 

 

Temesvári Szilvia alpolgármester és kollégái érkeznek a fórumra

 

„Hamarosan megkezdődik a Podmaniczky utcai kutyafuttatók várva várt felújítása, ám ezt megelőzően szeretnénk megtudni a futtatót használók véleményét. Idehívtuk a kivitelezőt is, hogy együtt gondolkodjunk a terület megfelelő, a felhasználók igényeit kielégítő kialakításáról.  Szeretném, ha közösen gondolkodnánk, megismernénk egymás véleményét, ezért lesz folytatása is a mai mini fórumnak, körülbelül három hét múlva. Addig a Facebookon tartjuk a kapcsolatot, ahol létrehoztunk egy csoportot a felújítás kapcsán” – sorolta a terveket Temesvári Szilvia, majd a kivitelezőnek, Csontos Istvánnak adta át a szót, aki stílusosan egy szép vizslával érkezett az egyeztetésre. A szakember elmondta, hogy a jelenlegi elképzelések szerint talajcsere után murvával fednék le a futtatót, a járófelületet pedig gyeptéglával alakítanák ki.

 

A felvezetés után a kutyatulajdonosok mondták el kéréseiket az illetékeseknek. Sokszor egymásnak is ellentmondó igények fogalmazódtak meg: volt, aki arra szavazott, hogy a kicsi és nagytestű kutyák egymástól elkülönítve mozoghassanak a területen, más ezt nem tartotta jó megoldásnak. Többen javasolták, hogy legyen kút vagy csap a futtatóban, mert most nem megoldott a kutyák itatása. Ha lenne víz, a gazdik szívesen locsolnák is a területet.

 

 

Kicsik és nagyok ... együtt, vagy külön szaladgáljanak? – ez a kérdés is megosztja a gazik közösségét

 

Megegyeztek a vélemények abban, hogy a jelenlegi talaj poros, bekoszolja a kutyákat, gazdikat, jobb megoldást kellene találni erre, s a későbbiekben a rendszeres fertőtlenítés elengedhetetlen. A gazdik több padot szeretnének, ugyanakkor problémaként fogalmazták meg, hogy azokat időnként hajléktalan emberek foglalják el. Indokolt a kerítés kijavítása, a régi ugyanis szakadozott, a kutyák ki tudnak bújni alatta, illetve megsérülnek a kiálló drótoktól.

 

A sok-sok kérést és véleményt az önkormányzat szakemberei feldolgozzák, s a következő egyeztetésen már ezek birtokában folytatják a beszélgetést a kutyatulajdonosokkal. A cél ugyanis az, hogy a közösség döntsön arról, mi valósulhat meg a rendelkezésre álló keretösszegből.

 

Gajdács Emese

Fotó: Ancsin Gábor/kepszerk.hu