Gabi néninek a tanítás volt a hivatása

Szappanos Pálnét kilencvenedik születésnapján Hegyi András önkormányzati képviselő köszöntötte.

 

Gabi néni Mozsár utcai otthonában fogadta a szívesen látott vendéget, aki nem érkezett üres kézzel. Hegyi András gyönyörű virágcsokorral, sok finomsággal, valamint Orbán Viktor miniszterelnök és Hassay Zsófia, Terézváros polgármesterének oklevelével ajándékozta meg az ünnepeltet. A képviselőt az irigylésre méltóan fiatalos Gabi néni születésnapi tortával kínálta, majd jól elbeszélgettek az elmúlt időkről.

 

 
Hegyi András képviselő egy oklevéllel is megajándékozta Gabi nénit

 

Megtudtuk, hogy kerületünk szépkorú lakója kilencven esztendővel ezelőtt a Jászságban látta meg a napvilágot, ott gyerekeskedett, majd Pestre került az Iparművészeti Egyetemre. Mivel édesapja korán meghalt, neki kellett anyagilag támogatni a családot, ezért a művészetet a pedagógiára cserélte, különbözeti vizsgákkal szerezte meg a tanítói diplomát. Ennek birtokában vidéki falvakban tanított orosz nyelvet, majd visszakerült a fővárosba, ahol az V. és a VII. kerület általános iskoláiban alsó tagozatos diákokat bíztak rá. Kis létszámú, úgynevezett korrekciós osztályokat kapott, ahol egy svéd tankönyvből megismert különleges írás-olvasási módszerrel próbálkozott. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek is szépen felzárkóztak, ám sajnos a módszer szélesebb körű alkalmazásához az akkori oktatáspolitikusok nem járultak hozzá.

 

Gabi néni fiatalkora óta szívesen írja le gondolatait, több kötete megjelent már, most is sok időt tölt a kéziratok rendezésével. Egy fia van, aki festőművész és Németországban él, ő ritkábban, barátai viszont gyakran ellátogatnak hozzá, a tortát is tőlük kapta. A 90 éves asszony saját bevallása szerint gyógyszert nem szed, orvoshoz is ritkán jár, viszont hite sokat segít neki az élet minden viszontagságának elviselésében.