Fut a hivatal

A Terézvárosi Polgármesteri Hivatal csapatának sporttörténete 2016. szeptember 11-én kezdődött, a mozogni szerető kollégák ekkor vettek részt az első félmaratonváltó versenyen. Azóta is töretlen a lelkesedés és a fejlődés, a csapat tavaly a Fut a cég versenyen országos összetettben negyedik lett, saját cégkategóriájukat pedig megnyerték.

„2016-ban két, 2017-ben öt, 2018-ban hét, 2019-ben nyolc nagyobb versenyen vettünk részt. 2019-ben mind a nyolc meghirdetett Fut a cég versenyen ott voltunk, erre korábban nem volt példa. A 2020-as év versenynaptára a vírus miatt kicsit zilált volt, a rendezők sorra mondták vissza a rendezvényeket és néhány nap alatt változtak az új versenyidőpontok. Megjelent egy új szám is: a virtuális verseny, ami azt jelenti, hogy ott és akkor teljesíted az általad választott távot, amikor akarod. Ez az új lehetőség sok kolléga lelkesedését hozta meg, egyre többen jelentkeznek a virtuális versenyekre” – mondja dr. Preczlik Gábor, a szociális és gyermekvédelmi osztály vezetője, aki szíve-lelke a hivatali tömegsportnak.
A Fut a cég országos versenyben a terézvárosiak 2018-ban országos összetettben a 26. helyen végeztek, a cégkategóriában negyedikek lettek, a következő évben az országos 10. helyet sikerült megcsípni, a cégkategóriában pedig a kerületi csapaté lett az ezüstérem. Tavaly összetettben országos negyedikek lettek, a cégkategóriát pedig megnyerték. 
Dr. Preczlik Gábor azt hangsúlyozta, hogy a „nagybetűs” tömegsport a cél, az egészségesebb életmód irányába való elmozdulás. „Jó példával járok elöl, hiszen tavaly 150 napon bicikliztem munkába, ez több mint háromezer kilométert jelentett. Ez a táv nagyjából a francia tengerpart oda és vissza.”


A terézvárosi csapat a Fut a cég keretében gyaloglásban, túrázásban, futó-, akadály-, úszóversenyeken, biciklizéseken is rajthoz állt már. A csapat gerincét tíz-húsz fő alkotja, akik rendszeresen teljesítik a 2–12 kilométeres távokat. További 15-20 ember kisebb eseményeken, főleg gyaloglásokon vesz részt. 

 

 

 

 

„A márciusi négynapos Balaton-kerülés mindig nagy kihívást jelent a teljesítendő táv és a szervezés miatt is, ilyenkor nemcsak körbefutjuk, hanem körbe is biciklizzük a tavat. A Tisza-tó megkerülése nagyon hangulatos, sajnos 2020-ban ez elmaradt. A Balaton-átúszás mindig nagy kihívás, tavaly óta már fél távra is be lehet nevezni. Az elmúlt három évben mindig volt 3-4 hatodik kerületi induló. Az évzáró SPAR-maratonon a legnagyobb a részvétel, hiszen sokfajta táv teljesítésére ad lehetőséget.”


A csapatot az önkormányzat, a hivatal dolgozói és egykori nyugdíjas munkatársai, illetve a hozzátartozók, valamint nagyon ritkán az önkormányzati intézmények dolgozói alkotják. Hogy a 2021-es versenyekből mi valósul meg, az a vírushelyzettől függ. Ha nem is lehet tömeges rendezvényeken részt venni, a terézvárosi hivatal csapata a virtuális versenyeken biztos képviselteti magát. 

 

 

 
Preczlik Gábor és Szabó Zsanna

 

 

Szabó Zsanna alpolgármesteri referens 2020 elején csatlakozott a csapathoz, nem sokkal munkába állását követően. „Igazán a tavaszi karantén idején lettem lelkes: a lezárások során nagyon jó kikapcsolódás volt a saját tempómban futni, kiszabadulni a lakásból, a stresszből, a gondolataimból. Az első versenyek, amiken elindultam, virtuálisak voltak, lényegében semmiben sem különböztek a szokásos heti futásaimtól. Ez is sokat segített az indulásban. Teljesen más egy futócsapat részeként futni: könnyebb magam tartani az edzésrendhez és sok támogatás is érkezik ebből a közösségből” – mondja, majd elárulja, hogy mivel még nem gyakorlott futó, izgul a versenyek előtt, ezért a kedvencei 2020-ban a virtuális megmérettetések voltak. „Ugyanakkor amikor életem első élő futóversenyén együtt rajtoltunk a csapatot vezető dr. Preczlik Gáborral, és egész hosszan egy tempóban futottunk végig az Andrássy úton a hatodik kerületi paloták mellett, az egy nagyon szép közös sportélmény volt számomra” – mondja a fiatal versenyző.

 

 

Szöveg: Gajdács Emese