Fűszeres, illatos, ezerféle

Huszonhat éve él Magyarországon, Budapesten, Terézvárosban, ahol nyolc éve indította el a Haveli indiai éttermet Charanjeet Kumar. A tágas, keleties hangulatú vendéglátóhely a Kodály köröndön van, mégsem túl szembeötlő: végeérhetetlen felújítás zajlik az állig felállványozott bérházban, amelynek utcafrontját foglalja el a vendéglő.

Az utóbbi egy-másfél év a Haveliben sem arról szólt, hogy ki találja meg gyorsan és könnyen az éttermet – küzdelmes, nehéz időszak van az étterem mögött (de mögötte van-e?). „Bő egy évvel ezelőttig rengeteg rendezvényt tartottunk, külső kitelepülésen, szállodákban, kirándulóhajókon, 6-700 személyre készíttettünk indiai menüsorokat, most ebből nincs semmi” – vázolja a helyzetet Charanjeet Kumar tulajdonos, de azt is hozzáteszi, hogy a házhoz szállítás már a nyitás óta népszerű szolgáltatás, a járvány alatt is ez segített életben tartani a helyet.

 

Kétszáz étel

 

Charanjeet Kumar a földrésznyi ország északi feléről származik, így az általa kitalált étterem is ennek a régiónak a konyháját kínálja – természetesen autentikus, indiai szakács főztjének segítségével. És hogy milyen az észak-indiai konyha? Fűszeres, illatos, ezerféle és varázslatos. A középpontjában a híres tandoori kemencéből kikerülő ételek vannak, illetve ez nem is teljesen pontos, mert a Magyarországon is nagy kultusznak örvendő naan kenyerek nem a tandoori kemencében, hanem annak forró falára tapasztva készülnek. A Haveliben is jó néhány verzió megkóstolható az abbahagyhatatlanul finom, forró és foszlós péksüteményből. Vajas, fokhagymás, húsos, zöldséges, többrétegű, sokmagvas, hagymás, sőt még mentás változat is van belőle. És indiai sajtos, mogyorókrémes, fűszeres paradicsomos, csilis, burgonyás, bárányhúsos, szóval tényleg komoly a felhozatal.

 

A Haveli közel kétszázféle indiai ételt kínál egzotikus fűszerekkel, kemencés sültekkel és persze a legendás indiai szószos ételekkel, currykkel, valamint a speciális rizses fogásokkal, a biryanival. Utóbbiból van csirkés, bárányos, rákos és vegetáriánus is. A sok zöldség használata, a húsmentes ételek széles kínálata ősi hagyománya az indiai gasztronómiának, ennek megfelelően a Haveli is sokféle vegetáriánus fogást tart étlapon. Ezek között népszerű a fekete lencséből készült leves, a dahl vagy a hosszú „boszorkányujjakra” hasonlító okra nevű zöldség, amelyet olajban sütve, hagymásan készítenek el.

 

 

 

Komoly rajongótáboruk van

 

„A tandoori csirke a nagy klasszikus, abból rengeteg fogy, a madras csirkecurry, a tikka masala (fűszeres paradicsommártásban készülő húsok) is a kedvencek között szerepel, csakúgy, mint a hely egyik specialitása, a vajas csirke” – mondja Charanjeet Kumar. Az étteremnek komoly rajongótábora van, rengeteg a törzsvendég, akik a kényszerű bezárás alatt házhoz rendelték kedvenceiket. A környéken sok az iroda, a követségi épület, így a vendégkör színes, és a turisták hiányában is nagy igény mutatkozik a fűszeres indiai fogásokra. A zavarba ejtően bőséges à la carte étlap mellett van ebédmenü, ami öt tételből áll, naannal, rizzsel, levessel és húsos vagy vegetáriánus főétellel.

 

Nagyon odafigyelnek arra, hogy minden autentikus legyen, leginkább a sokat emlegetett keleti fűszerek beszerzése kulcsfontosságú: ezeket részben indai szaküzletből, szükség szerint pedig Bécsből vagy Németországból hozzák be. Ha indiai étteremről beszélünk, muszáj szóba hozni a mangó lassit, a világ egyik legfinomabb hűsítő italát, ami a Haveliben is elérhető, de otthon is kikeverhető: a mangóhoz joghurtot, cukrot, rózsavizet kell adni és összeturmixolni. Szinte méltatlan, hogy egy ennyire kiváló nedű ilyen egyszerű legyen. „És ha már mangó, érdemes megkóstolni a mangós csirkénket is, kiváló étel” – hívja fel a figyelmet búcsúzóul Charanjeet Kumar.

 

Szöveg: BK

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu