Fórum: Legyenek-e teraszok az Anker közben?

Az Anker közben üzlettel rendelkező vállalkozók teraszok nyitását tervezik már idén nyáron, ezt viszont az ott élők egy része ellenzi. A lakók és a vendéglátósok részvételével május 27-én fórumot szervezett az önkormányzat annak érdekében, hogy közelítsék egymáshoz az álláspontokat.

A Bajcsy-Zsilinszky út és a Király utca kereszteződésében lévő, vitatott szépségű, ám mindenképpen a pesti belváros arculatát meghatározó Anker-palota 1908-ban épült Alpár Ignác tervei alapján, s akkoriban itt egy bécsi székhelyű biztosítótársaság központja üzemelt. Az Anker eredetileg egy üvegtetővel fedett átjárót akart építtetni milánói, nápolyi és római galériák mintájára, de Alpár Ignác inkább nyitott utcát javasolt, végül ez a megoldás épült meg. Itt található az úgynevezett Gyertyánffy-ház, amelynek homlokzatán az Anker-udvar név is olvasható volt. Ez a ház arról is nevezetes, hogy itt szedtek először Budapesten kapupénzt és itt tüntették fel először a kapualjban a lakók névsorát.

 

 

A vendéglátósok terveit Takács György ismertette

 

 

E történelmi „díszletek” között került sor a lakók, a vállalkozók és az önkormányzat illetékeseinek találkozására. A helyszínt adó vendéglátó ezúttal a BrewDog nevű étterem volt, nem véletlenül, hiszen ez az egység is a teraszt kezdeményezők között van. Az Anker köz ezen a hétköznap délutánon viszonylag nyugodt arcát mutatta. A járvány miatt még alig van nézelődő turista, csupán néhány sietősen gyalogló embert lehetett itt látni, no meg az időnként átszáguldó motorosokat, akik a tiltás ellenére használják a gépjárműforgalom elől elzárt utcácskát.

 

 

Az önkormányzat szakemberei, Dobos Ágnes és Bodó Krisztina, valamint Szilágyi Erika, a körzet önkormányzati képviselője

 

 

A fórum résztvevőit elsőként Szilágyi Erika, a körzet önkormányzati képviselője, az összejövetel kezdeményezője köszöntette, s a továbbiakban is ő moderálta a beszélgetést. Mint mondta, azzal a céllal hívta össze ezt az egyeztetést, hogy a felek közösen találjanak megoldást a problémára, ütköztessék véleményüket, hallgassák meg az önkormányzat szakembereit, illetékeseit, véleménye szerint ugyanis a párbeszéd az, ami megnyugtató eredményt hozhat.

 

 

Győrffy Máté, városfejlesztésért felelős alpolgármester

 

 

A következőkben Takács György, a vállalkozók képviseletében ismertette elképzeléseiket, melyeket látványtervekkel is illusztrált. Mint megtudtuk, amennyiben az önkormányzat engedélyezi a közterület-használatot, az érintett éttermesek és a sarkon lévő szuvenír bolt egy fagylaltozóval már júniusban kitelepülne a szabadba. Egyelőre saját bútoraikat használnák, majd egységes közösségi utcabútorokat, virágládákat helyeznének el, dobogókat építenének, napvitorlákkal, homlokzati dekorelemekkel díszítenék a környéket. A téli időszakban akár utcagaléria is nyílhatna az Anker közben, a rendről pedig angolul is tudó biztonsági őrök gondoskodnának, akik a teraszok este 10 órai zárása után is felügyelnék a területet, a kint maradó utcabútorokat. Ez utóbbiról a vendéglátósok gondoskodnának, Takács György pedig azt is felajánlotta, hogy a lakók őt hívhatják, ha problémát észlelnek a területen.

 

A 18 éve a vendéglátásban dogozó üzletvezető azt is elmondta, hogy még sosem vett részt ilyen fórumon, ezért köszöni a lehetőséget, hogy közvetlenül is tud tárgyalni a lakókkal és az önkormányzat illetékeseivel. Kihangsúlyozta: az ő érdekük, hogy egy kulturált, európai színvonalú kis utca legyen az Anker köz, ahova a minőségi turizmus vendégei látogatnak el a magyar kuncsaftok mellett.

 

 

A lakók többsége már a fórumon választ kapott kérdéseire
 

 

A teraszokat ellenzők egy petíciót írtak alá, melyet a kezdeményező, Kovács D. Barna szerkesztett, s a fórumon is ő ismertetett. Mint fogalmazott, az általa képviselt lakók tiltakoznak a teraszok ellen, nem akarnak egy újabb buliközpontot, mert attól tartanak, hogy kora esti, éjszakai pihenésük ellehetetlenül. Miként a petícióban megfogalmazták: „Az utca tisztaságát, közbiztonságot,  növények kitelepítését kérjük az önkormányzattól, nem újabb teraszokat és betarthatatlan ígéretek a vendéglátósoktól!”

 

A fórumon jelen volt Terézváros városfejlesztésért felelős alpolgármestere, Győrffy Máté, aki a felvetésekre elmondta: a kerület vezetése azon dolgozik, hogy az itt működő vállalkozók és a lakók is elégedettek legyenek, ezért kell a kompromisszumokra, észszerű megoldásokra törekedni, s a fórumot is ezért hívták össze. Jó példaként hozta fel a Liszt Ferenc teret, ahol a közelmúltban egy hasonló egyeztetés zajlott a nyugalmukért aggódó lakók és a teraszokat üzemeltetők között, s ott az értelmes párbeszédnek köszönhetően sikerült békét teremteni. Előremutatónak tartja, hogy a nulladik lépést már a vállalkozók a legelején megtették azzal, hogy egységbe tömörülve keresték fel az önkormányzatot és a lakókat a koncepciójukkal. Üdvözlendő, hogy az ütemezett megvalósításnak köszönhetően a lakóknak lehetősége nyílik egy közösségi tervezés során beleszólni, hogy hogy nézzen ki az utca, hogy hol és mennyi új növényt helyezzenek el a fejlesztők. 

 

 

Kovács D. Barna a teraszokat ellenző lakók petícióját mutatja fel

 

 

Tódor Csilla közös képviselő (aki a lakókkal a járvány ideje alatt is folyamatosan egyeztetett) ugyancsak örömét fejezte ki annak okán, hogy sikerült egy asztalhoz ültetni a lakókat és a teraszosokat, elindult egy párbeszéd. Ő arra is utalt, hogy az itt élők sok rossz emléket őriznek a múltból, az akkoriban itt működő vendéglők gyakran okoztak bosszúságot a lakóknak, de az új teraszosoknak talán érdemes lenne esélyt adni, természetesen a megfelelő garanciákkal.

 

A garanciákról elsőként Bodó Krisztina, a terézvárosi polgármesteri hivatal városüzemeltetési főosztályának vezetője beszélt. Mint mondta, a közterület-használati engedélyek szigorú szabályokhoz kötöttek, s amennyiben ezeket az üzemeltető nem tartja be, az engedély akár vissza is vonható. Ilyen szabály például, hogy a teraszok csak este 10 óráig lehetnek nyitva, illetve a zaj csökkentése miatt nincs zeneszolgáltatás. A szabályokat megszegők közigazgatási bírsága egészen 2 millió forintig terjedhet, ez is egy jelentős visszatartó erő.

 

 

Most így néz ki az Anker köz

 

 

Az ellenőrzés már a rendészet dolga. Vezetőjük, Dobos Ágnes a fórum résztvevőit arról biztosította, hogy az esti zárást szigorúan ellenőrzik, s ha szabálytalanságot észlelnek, azonnal intézkednek. Ugyanakkor megosztotta azon tapasztalatát is, hogy azok a helyek, ahol kulturált, igényes környezetben működnek a vendéglátóhelyek, a kulturált, igényes közönséget vonzzák, nem a problémás hangoskodókat. A lakók a hajléktalanok által okozott kellemetlenségek miatt is kérték az önkormányzat segítségét. Ezzel kapcsolatban a rendészeti osztály vezetője elmondta, ha kollégái ezzel találkoznak, vagy ilyen jelzést kapnak, minden esetben igyekeznek eljárni az ügyben, de sokszor éppen egyes lakók támogatják a hajlék nélkül élőket, akik így persze rendre visszatérnek megszokott búvóhelyeikre.

 

A két és fél órán át tartó fórumon számos konkrét aggodalom is elhangzott a lakók részéről, melyekre a vendéglátósok és az önkormányzat illetékesei azonnal próbáltak megnyugtató megoldást kínálni. Ezeknek köszönhetően a félelmeiknek korábban hangot adó lakók közül többen már a fórum végén úgy nyilatkoztak, hogy adnának egy esélyt a teraszosoknak azzal az elvárással, hogy ígéreteiket betartják, s az Anker köz a kitelepülések után valóban egy kulturált utca lehet. Ennek eredményeként felmerült, hogy az engedélyeket egy hónapra kaphatnák a vendéglátósok, ezzel mintegy próbaüzemmel indulhatnának a teraszok a több éves szünet, és az idei, gazdasági vészt is hozó járványidőszak után.

 

Gajdács Emese

Fotó: Adrián Zoltán/képszerk.hu