Fórum az építési szabályzatról

A terézvárosi önkormányzat lakossági fórumot tartott a készülő kerületi építési szabályzatról október 8-án.

 

 

Mint ismeretes, a képviselő-testület nemrégiben döntött településrendezési eszközeinek felülvizsgálatáról, ennek keretében Terézváros Kerületi Építési Szabályzatának elkészítéséről is.

 

A dokumentum elkészítésének célja a magasabb rendű jogszabályokkal, így különösen az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény, a településkép védelméről szóló törvény, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet, a Budapest Főváros Rendezési Szabályzatáról szóló rendelet, valamint a Budapest Főváros Településszerkezeti Tervével való összhang megteremtése.

 

Matus István főépítész és munkatársa, Lőrinczi Ádám a fórumon

 

A döntésnek megfelelően elkészült a Kerületi Építési Szabályzatnak a Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér–Király utca–Lövölde tér–Városligeti fasor–Dózsa György út–Podmaniczky utca–Teréz körút–Nyugati tér által határolt területre vonatkozó tervezete.

 

A mérsékelt érdeklődés mellett lezajlott fórumon elsőként Matus István, a kerület főépítésze ismertette a folyamatot, a körülményeket, majd Lőrinczi Ádám, a főépítészi és településfejlesztési iroda munkatársa kivetítő segítségével mutatta be a már több felületen is elérhető szabályzatot, amely bárki által véleményezhető. A főépítésztől megtudtuk, hogy a kerületek egy év türelmi időt kaptak, míg a jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján működnek. A tervek szerint a képviselő-testület elé az idén novemberben kerülhet az új tervezet, a jelenlegin azonban már nem lehet módosítani.

 

A fórumon megjelent érdeklődők több kérdést is feltettek a szakembereknek, egyebek mellett a szintterületi mutatókról, amelyekről kiderült, hogy azok számítását kormányrendelet szabályozza, így a kerületnek nincs befolyása rájuk. Mások az épületek magassági korlátozásáról érdeklődtek, volt, aki a zöldesítést, új fák kiültetését szorgalmazta.