Forgass nálunk!

Hamarosan ikonikus vagy éppen nagyon is hétköznapi terézvárosi helyszíneken forognak majd magyar könnyűzenei előadók klipjei annak a pályázatnak köszönhetően, amelynek révén a kerület a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került előadókon és filmeseken kíván segíteni.
Lábas Viki énekesnő is tagja a szakmai zsűrinek

A Covid magyar zenészek ezreit hozta lehetetlen helyzetbe, közülük is talán a pályakezdőknek a legnehezebb. Ők azok az ifjú tehetségek, akik általában a fesztiválok kisebb színpadain vagy ismertebb zenekarok előtt zenélve mutatkozhatnak be, a vírushelyzet azonban az idén elsöpörte ezeket a lehetőségeket. 

 

A kormány által a járvány enyhébb időszakában engedélyezett és támogatott raktárkoncertek az amúgy is népszerű előadóknak nyújtanak csak szereplési lehetőséget. „A kisebb játszóhelyek már korábban elfogytak, a kevésbé ismert vagy a kisebb közönséget vonzó zenekarok eddig is mostoha helyzetben voltak, most végképp nem jutnak szerepléshez, forráshoz” – mondja Győrffy Máté alpolgármester, aki jól ismeri a zenészek helyzetét, hiszen egykor ő is a zeneiparban dolgozott.

 

A filmesek nagy része szintén munka nélkül maradt, a legtöbb forgatás leállt vagy el sem kezdődött. „A két szakma ötvözeteként megvalósuló videoklipek alig készültek az idén – tudjuk meg Sajó Dávid zenei újságírótól, a klippályázat egyik zsűritagjától. – Az erre az egyébként nagyon fontos megmutatkozási lehetőségre már egyáltalán nem marad forrása a zenekaroknak, az átlagoshoz képest észrevehetően kevesebb és kisebb költségvetésű videoklip készült a járvány kitörése óta. Az úgynevezett karanténklipekre hamar ráunt a közönség és a zenekarok is, ugyanakkor a jelentős forráskiesés miatt valószínűleg a következő hónapokban is inkább kis költségvetésű, ezért nagyobb kreativitást igénylő videók készülhetnek majd – ezek számára nagyon fontos kiindulópont a terézvárosi pályázat.”

 

A nehéz helyzetbe került zenészekre és filmesekre gondolva indítja el a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. az Ez is Terézváros! klippályázatot, amelyet a szintén elmaradó Teréz-napi programsorozatra szánt összegből finanszíroz. „A fesztivál amúgy is a zenéről, zenészekről szólt volna – mondja Győrffy Máté, a pályázat ötletgazdája. – Szeretnénk, ha a vírushelyzet miatt nehéz helyzetbe került muzsikusokhoz kerülne az a pénz, amelyet a fellépők kaptak volna, sőt, így a szintén bajban lévő filmeseknek is tudunk segíteni.”

 

Terézváros önkormányzata összesen 10 millió forintot (előadónként maximum 600 ezret) oszt szét klipkészítésre a könnyűzenei előadók között, akiknek beküldött pályázatait egy erősen terézvárosi kötődésű szakmai zsűri bírálja majd el.

 

Bihari Balázs zenész, a Hippikiller zenekar tagja és a Majdnem híres rocksuli könnyűzenei menedzserképző egyik alapítója születése óta Terézvárosban él, valamint szintén a kerületben lakik Sajó Dávid, az Index egykori szerzője, ahogyan a zsűri egyetlen női tagja, a népszerű Margaret Island énekese, Lábas Viki is. A filmes szekciót Rohonyi Gábor rendező és Liszkai Tamás, a Budapest Film vezérigazgatója képviseli. Utóbbi, ahogyan Pápai Sándor, a Révai közben működő, az idén 30 éves Wave lemezbolt tulajdonosa, szintén ezer szállal kötődik Terézvároshoz. 

 

És hogy milyen ötleteket vár a zsűri a szeptember 18-ig beadható pályázatokban?

 

„Kis és nagy, ismert és kevésbé ismert előadók jelentkezését egyaránt várjuk. Hogy minél szélesebb körben támogathassuk a művészeket, sem a zeneszámokat, sem a technikát illetően nincs korlát: lehet régi vagy új a dallal, kis vagy nagy költségvetésű, akár mobiltelefonnal felvett video készítésére is pályázni. Egyetlen kikötésünk van: helyszínben vagy témaválasztásban kötődjön Terézvároshoz a készülő klip” – ismerteti a pályázati feltételeket Győrffy Máté.

 

Ez Lábas Viki szerint nem olyan nehéz feladat. „Hat éve élek itt, a napjaim 90 százalékát Terézvárosban töltöm. Nekem biztosan nem esne nehezemre itt forgatni, tele van a környék inspiráló helyekkel, arcokkal. Ott van például az artistalány, aki az Andrássy út egyik lámpájánál szórakoztatja a várakozó autósokat. De bárki, aki tesz egy sétát a környéken, a táncstúdiótól, a kutyakozmetikán keresztül a romkocsmáig számtalan helyszínre, ötletre lelhet – itt tényleg minden van.”

„Az elkészült és november 30-ig beérkezett videoklipek közül a zsűri által kiválasztott legjobb alkotásokat egy klipfesztiválon mutatjuk be decemberben. A zsűri által meghatározott szempontrendszer és az online közönségszavazás alapján pénzdíjban részesülő klipek előadói élőben is felléphetnek majd a rendezvényen” – ígéri Miyazaki Jun humán területért felelős polgármester.


További részletek:

https://www.terezvaros.hu/kozlemenyek/videoklip-palyazat-konnyuzenei-eloadok-szamara

 

 

Szerző: Kertész Anna

Fotó: Sivák Zsófia