Fontos döntések csatazaj közepette

Az elmúlt harminc év legnagyobb közterület-fejlesztési programját indította el legutóbbi ülésén a képviselő-testület. A képviselők elfogadták a kerület közlekedését újragondoló mobilitási tervet, a zöldterületek megújításának programját, elindul a Hunyadi téri őstermelői piac újragondolása.

A délelőtt 9 órakor kezdődő nyílt ülésen 42, zárt ajtók mögött pedig további 8 napirendet tárgyalt meg a testület – a tanácskozás nem kevesebb, mint nyolc órát vett igénybe. Születtek fontos, a kerület életét évekre, akár évtizedekre is meghatározó döntések, mégsem ezek megtárgyalásával ment el a legtöbb idő, sokszor a politikai viták miatt húzódott el egy-egy napirendi pont lezárása.

 

Harminc év után megújulhatnak a közterületek

 

Az elmúlt harminc év legnagyobb közterület-fejlesztési programja előtt nyílt út a testület most meghozott döntéseivel. A terézvárosi önkormányzat elkötelezett a környezettudatos, fenntartható városi lét kialakításában, így utcái, terei tervezését és megújítását is így kívánja megvalósítani. Ennek érdekében 2020-ban öt utcában – Szondi u., Szinyei Merse Pál u., Vörösmarty u., Csengery u., Eötvös u. – összesen hat utcaszakaszra készült el az utcafásítási tanulmányterv, és a most elindított közbeszerzésekkel számos utca és utcaszakasz megújításához, fásításához és forgalomcsillapításához készülnek el a tervek. Összesen öt terveztetési közbeszerzés indulhat, ezek becsült értéke együtt több mint 90 millió forint. Az érintett utcák, amelyek egy részének vagy teljes egészének a megújítását megtervezik: Szondi utca, Szinyei Merse Pál utca, Felsőerdősor utca, Eötvös utca, Szófia utca, Csengery utca, Rózsa utca, Németh László utca, Szobi utca, Kármán utca, Lovag utca, Bajcsy-Zsilinszky köz, Révay köz, Dobó utca, Káldy Gyula utca, Paulay Ede utca, Zichy Jenő utca.

 

 

Győrffy Máté alpolgármester

 

 

Az előterjesztő, Győrffy Máté városfejlesztésért felelős alpolgármester elmondta, a most elindított terveztetések  jól illeszkednek majd a már korábban elfogadott  településfejlesztési koncepcióhoz, amelyben a hangsúly az alternatív közlekedési formákon, a forgalomcsillapításon, valamint a gyalogos- és zöldfelületek, közösségi terek maximalizálásán van.

 

A testület az ülésen további lépéseket is tett az élhető Terézvároshoz vezető úton a mobilitási terv és a zöldfelület fejlesztési program elfogadásával. A közlekedésfejlesztésre irányuló mobilitási terv egyik kimondott célja az egyéni gépjármű-közlekedés visszaszorítása - ezt azonban nem tiltásokkal, korlátozásokkal, hanem nem más közlekedési módok kínálatával, a közlekedők szemléletformálásával kell elérni. Azt tartalmazza a terv, hogy a következő években minél több helyen legyen lehetőség a rövid idejű várakozásra az iskoláknál, óvodáknál; épüljenek ki a rollerek, kerékpárok szabályos parkolására szolgáló mikromobilitási pontok, és a forgalomcsillapítás érdekében az önkormányzat jelölje ki a legfeljebb 30 km/órás sebességet megengedő Tempo30 zónákat.

 

A közterületek megújulásához kapcsolódott még egy fontos döntés Terézváros zöldfelületeinek 2021-2024 közötti fejlesztéséről. Temesvári Szilvia zöldügyekért  felelős alpolgármester ismertéséből kiderült, ez 17 projektet foglal magába, többek között az utcafásítást, a faültetésre nem alkalmas utcák zöldítését, a Benczúr-kert megújítását, az Andrássy út zöld területeinek rendbe hozását, üres telkek ideiglenes zöldítését. A zöldfejlesztések, közterület-megújítások kapcsán Bundula Csaba (Fidesz-KDNP) kijelentette, a tervek nem felelnek meg azoknak az ígéreteknek, amelyeket a választások előtt a győztes ellenzéki koalíció tett.

 

 

Nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok

 

A testület szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) módosításával a jövőben az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatai bárki számára elérhetőek lesznek a kerület honlapján. A kötött napirendű üléseken a képviselők hozzászólásainak időtartama összesen 15 perc lesz, kérdésre és válaszra 5-5 perc áll rendelkezésre, a képviselői kérdések pedig az ülés elejére kerülnek. Ugyancsak az szmsz módosításával rögzítették, hogy az önkormányzat a frakciók számára a polgármesteri hivatalban egy-egy helyiséget biztosít. Az MSZP-frakció vezetője, Szilágyi Erika  azt javasolta, hogy az szmsz rögzítse, az egyes pártok képviselői melyik helyiséget használják, dr. Mogyorósi Sándor jegyző azonban jelezte, az önkormányzat rendeletei nem ilyen konkrét eseteket szabályoznak, hanem általános kereteket adnak.

 

 

Soproni Tamás polgármester

 

 

Egyszerűbb lesz fa nyílászárókra pályázni

 

Jelentősen egyszerűsödik a fa nyílászárók felújítását, helyreállítását támogató pályázat ügyintézése az új kiírásban. Az idén először meghirdetett lehetőséggel eleinte kevesen éltek, de a határidő lejárta előtt megnőtt az érdeklődés, ez indokolta, hogy a pályázatot december 1-jétől újra, ismételten kiírják. Vissza nem térítendő támogatás nyerhető el, amit a munka elvégzését követően, a benyújtott elszámolás alapján 30 napon belül folyósít az önkormányzat a pályázónak. A támogatás mértéke rászorultság függvényében a bekerülési költség 30-60 százaléka között lehet.

 

 

Legyen több őstermelő a Hunyadi téri piacon!

 

A testület Lindmayer Viktor (Fidesz-KDNP) frakcióvezető javaslatára arról döntött, hogy egy munkacsoport vizsgálja meg, miért fordulhat elő, hogy a Hunyadi téri piac őstermelői részén nem csak őstermelők által termesztett árukat forgalmaznak. A munkacsoport munkájában részt vesz a turizmusért és kereskedelemért felelős alpolgármester, dr. Beleznay Zsuzsanna, illetve a frakciók által delegált tagok és megbeszéléseikre meghívást kapnának a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt., a polgármesteri hivatal munkatársai és az őstermelők is. A munkacsoportnak 2022. április 30-ig javaslatokat kell megfogalmaznia az őstermelői piac megújítására és népszerűsítésére.

 

 

Lindmayer Viktor és Óvári Gyula (Fidesz) képviselők
 

 

Nem jön Zuglóból új tag a vagyonkezelő igazgatóságába

 

Az MSZP frakciója váratlanul azt kezdeményezte, hogy a vagyonkezelő igazgatósági tagjai közé válasszák meg az általuk delegált Békefi László Tamást. A zuglói önkormányzatnál átláthatósági biztosként ténykedő Békefi annak az alapítványnak a kuratóriumi tagja, melynek ügyét Hadházy Ákos hozta nyilvánosságra a Tóth Csabával folytatott előválasztási vitában, és amely kapcsán több száz milliós vagyon elrejtésével vádolta meg az MSZP-s országgyűlési képviselőt. A kinevezést a testület nem szavazta meg.

 

 

A kormány adjon információt!

 

A DK, a Momentum és az MSZP frakciója szavazta meg azt az előterjesztést, amelyben a testület felszólítja a kormányt, hogy titkolózás helyett haladéktalanul bocsásson a terézvárosi önkormányzat rendelkezésére minden védekezéshez szükséges információt a járványról. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közleménye szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központnak ki kell adnia a településekre vonatkozó koronavírus-fertőzöttségi adatokat. Szász Károly (DK) képviselő hozzászólásában emlékeztetett arra, hogy a hírek szerint a napokban „a kormány 5 milliárd forint értékű tesztanyagot dob ki a kukába, ami felháborító, mert ezt a lakosságnak kellett volna szétosztani”. Soproni Tamás polgármester arról tájékoztatta a testületet, hogy a NAIH döntése után adatigénylést nyújtott be a kormányhivatalnak, de erre még nem kapott választ.

 

 

Miyazaki Jun alpolgármester

 

 

Nem a kerület érdekében

 

A fontos döntések ismertetése mellett szót kell ejteni azokról a körülményekről is, amelyek a tanácskozás elhúzódását okozták: a nyolcórás ülésezést ugyanis nem a témák terjedelmessége, vagy bonyolultsága indokolta, sokkal inkább az, hogy néhány képviselő politikai indíttatásból bekiabálással, személyeskedéssel zavarta a munkát.

Bálint György (MSZP) szinte valamennyi hozzászólása a polgármester, az önkormányzati vezetés, valamint a hivatali dolgozók elleni nyílt támadás volt. Az ülés egy pontján - nem tartalmi okokból, hanem mert lejárt a rendelkezésére álló időkeret - Bálint Györgytől elvette a szót Soproni Tamás, a képviselő azonban – többszöri figyelmeztetés után – ordibálva folytatta hozzászólását. A polgármester szünetet rendelt el a helyzet kezelése érdekében, illetve azt is kilátásba helyezte, hogy berekeszti az ülést és azt egy későbbi időpontban folytatják majd. Erre végül nem került sor, megnyugodtak a kedélyek, de több képviselő sem volt hajlandó elfogadni, amikor Soproni Tamás a szabályok betartására, a hangvétel fontosságára figyelmeztette őket. Összességében elmondható, hogy a fontos döntések mellett egyes képviselők politikai hangulatkeltésre és színpadként használták ezúttal a testületi ülést.

 

 

Bálint György (MSZP) képviselő

 

 

 

EGY MONDATBAN

 

Napirend előtt

 

-         A képviselői kérdések között Lindmayer Viktor, a Fidesz frakcióvezetője azon két cég munkájáról érdeklődött, amelyekkel a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. kötött gyorsszolgálati keretszerződést az önkormányzat üdülőiben, valamint intézményeiben elvégzendő karbantartási feladatokra. A képviselő szerint a teljesítés erősen kifogásolható, erről kért tájékoztatást.

 

-          Társasházi pályázatokról döntöttek a képviselők, 18 lakóközösség jutott támogatáshoz, egyebek mellett elektromos hálózat cseréjére, új bejárati kapura, függőfolyosó, kéményseprő járda, tetőhéjazat, kapualj, lépcsőház, külső homlokzat felújításra adott támogatást az önkormányzat.

 

-          A Tóth Aladár Zeneiskola támogatást kap a közösségi fejlesztési keretből hangszerfelújításra.

 

-          Az önkormányzat egy 39 négyzetméteres, Oktogonon található lakást biztosít a katasztrófavédelem számára, amellyel a kerületben szolgálatot teljesítő tűzoltók lakhatását segítik.

 

-          Temesvári Szilvia, dr. Beleznay Zsuzsanna és Miyazaki Jun alpolgármesterek, valamint Kecskés Balázs frakcióvezető egyenként  212 ezer 725 forinttal támogatja alpolgármesteri, valamint képviselői közösségi fejlesztési keretéből a "RÉS" Szociális és Kulturális Alapítvány Podmaniczky  utcai női éjjeli menedékhelyének felújítását.

 

-          A két kerület jó kapcsolatának eredményeként és a két évvel ezelőtti gyakorlatnak megfelelően idén is ingyenesen használható az erzsébetvárosi gyerekek számára a Hunyadi téri korcsolyapálya.

 

-          A DK frakció kezdeményezésére a testület felkéri a vagyonkezelőt, hogy készítsen felmérést az önkormányzati hivatal, valamint az intézmények akadálymentesítéséről.

 

Téli Terézváros címmel hirdet pályázatot az önkormányzat, azzal a céllal, hogy a kerületben élő diákok minél változatosabb technikák felhasználásával mutassák be, mit jelent számukra a tél, mivel és milyen élményekkel gazdagodnak ez idő alatt.

 

- A testület meghosszabbította a Jókai tér komplex felújítása tárgyú közbeszerzést vizsgáló bizottság mandátumát 2022. január 31-ig.

 

Szöveg: Csepregi Botond-Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/képszerk.hu