Fontolva nyitók

Lassan, óvatosan kezdenek nyitni a kulturális intézmények Terézvárosban is. A múzeumok és kiállítóhelyek zöme vakcinaigazolvánnyal, távolságtartással és maszkviseléssel már látogatható, a színházak nagy része viszont inkább zárvatartással bekkeli ki az idei évadot és a szeptemberi teljes gőzre koncentrál.

A kerületi teátrumok közül az Újszínház a legbátrabb, ők május 15-étől visszatérnek a helyszíni előadásokra: a Funtinelli boszorkánnyal kezdenek, másnap délelőtt a gyerekek a Pöttöm Pannát, este a felnőttek A vörös bestiát tekinthetik meg élőben. Az előadásokat kizárólag védettségi kártyás nézők látogathatják és a maszkviselés is kötelező.

 

Rajtuk kívül egyedül a Thália Színház áll vissza a normál menetrendre, ráadásul egy új bemutatóval: az Álmomban megcsaltál című Feydeau–Hennequin-darab fergeteges vígjátéknak ígérkezik, amely az alkotók reményei szerint legalább néhány órára feledteti a nézőkkel az elmúlt lassan másfél év nehézségeit és az öröm nélkülözését. A május 14-i előpremiert a Semmelweis Egyetem egészségügyi dolgozóinak, a járvány elleni küzdelem élharcosainak ajánlja fel a teátrum, így mondva köszönetet a járványhelyzet idején végzett emberfeletti munkájukért. A Thália előadásai a hatályban lévő rendeleteknek megfelelően, szintén kizárólag védettségi igazolvánnyal, illetve az intézmény vezetősége által meghatározott védelmi intézkedések betartása mellett (kötelező hőmérőzés, maszkviselés, kézfertőtlenítés, hosszabb szünetek, a nézőtér adott koreográfia szerinti, sorról sorra való fokozatos elhagyása) látogathatók.

 

 

 

 

Az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér egyelőre továbbra is az online programokra koncentrál, és csak a kis létszámú klubokat, például az idősek klubját engedi helyszíni jelenléttel, szigorú óvintézkedések mellett működni, illetve a Radnóti Színház előadásai is maradnak a biztonságos online térben ebben az évadban. Május 14-én a Castal Felice, 20-án pedig az Asztalizene látható az eSzínház oldalán.

 

A Kolibri Színház vezetősége is úgy döntött, hogy a nézők, a művészek és a munkatársak biztonságát helyezi előtérbe, így a teátrum az idei évadra már nem nyit ki. Ugyanakkor a társulat tovább folytatja új előadásainak próbáit és online programját. Sok egyéb mellett elindultak Az ember tragédiája című ifjúsági előadás próbái, amelynek előbemutatóját június 5-re tervezi a Kolibri, illetve szintén ennek a projektnek az égisze alatt valósul meg Vidovszky György rendezésében a Watergate című interaktív játék, amelynek a munkabemutatóját június 19-én tartják.

 

A Budapest Bábszínház gyereknap alkalmából, május 29–30-án egyetlen hétvége erejéig megnyitja a kapuit. Szombaton 15 órakor a Holle anyót, vasárnap 10.30-kor pedig a 80 nap alatt a Föld körül című mesét láthatják élőben a gyerekek. „A biztonság érdekében kétparavános előadást választottunk – magyarázta a döntést Ellinger Edina igazgató –, mert a színészeknek csak ezzel a technikával van lehetőségük maszkban játszani.” A gyereknapi hétvégén 6 év felett mindenki számára kötelező a maszk, aki belép az épületbe.

 

 

 

 

A Zeneakadémia csak július 1-je után lesz helyszíni rendezvények és épületlátogatások terepe – addig továbbra is online „játszanak a zenekarok”. Május 30-án például az intézmény Facebook-oldalán keresztül érhetők el a magyar klasszikus zene napja, azaz a Kocsis Zoltán születésnapján hagyományteremtő szándékkal elindított rendezvénysorozat koncertjei. Az eseményen az ország több zeneiskolájának növendékei és zenekarai éltetik a klasszikus muzsikát. Az esti gálát, amelyen a Nemzeti Filharmonikusok játszanak, a Bartók Rádió 19.30-tól élőben közvetíti.

 

A Régi Zeneakadémián található Liszt Múzeum és a köröndön lévő Kodály Múzeum látogatására június 15-e után lesz lehetőség – a mindenkori kormányzati előírásokban foglalt járványügyi intézkedések mellett, továbbá kötelező maszkviseléssel. Előbbiben legfeljebb 10, a Kodály Múzeumban pedig 5 fő tartózkodhat egyszerre.

 

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház a magyar származású világutazó, Paul Almásy A képírás mestere című tárlatával nyitott újra május 11-én. A kiállítóhelyet kizárólag a koronavírus elleni védettséget igazolni tudó személyek és a felügyeletük alatt lévő 18 év alatti kiskorúak, valamint három napnál nem régebbi, negatív PCR tesztet bemutatók látogathatják, másfél méteres szociális távolság betartása mellett.

A kiállítótérben egyidőben maximum 25, a könyvesboltban 2 fő tartózkodhat.

 

Május 13-tól a Hopp Múzeum Kelet-ázsiai Művészetin Múzeum is újra látogatható – A Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum című kiállítással várják a COVID-19 ellen védett felnőtt személyeket és a kíséretükben érkező 18. életévüket még be nem töltött, kiskorúakat. A maszkhasználat itt ugyan nem kötelező, de javasolt.

 

 

 

 

A maszk kötelező hordásától egyedül a Capa Központ tekint el – a múzeumot kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttek, illetve a velük együtt érkező kiskorúak látogathatják, biztonságos távolságot tartva a többiektől. Jelenleg a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj 2020-as díjazottjainak képeivel, Halász Dániel Határvidék című tárlatával, a felfrissített Robert Capa, a tudósító című kiállítás fotódokumentumaival, illetve az áprilisban online megnyílt Gyógyír című csoportos kiállítással várják a látogatókat. Ez utóbbival arra a kérdésre keresve a választ: hogyan legyünk végre jól?


Ugyanezt a kérdést igyekszik megválaszolni a JCC Budapest – Bálint Ház Sávout-programja május 16-án, még ha továbbra is csak online. Az éjszaka, ami nem az alvásról, hanem az ébrenlétről és a beszélgetésről szól, ezúttal a jobbulás lehetőségéé (ez a címe is: Jobbulást!). Az összes meghívott vendég és előadó – ki a pandémia alatt, ki egész életében – azon dolgozott és dolgozik, hogy mások életét jobbá tegye. Van, aki a tudomány segítségével teszi ezt, van, aki jótékonykodással, van, aki a művészetével és olyan is, aki „egyszerűen csak” nevettet. Az online kerekasztalok résztvevőinek névsora igencsak impozáns – Bérczes Nórától (Helpforfun), Bolba Márta evangélikus lelkészen , Csepeli György szociálpszichológuson, Janklovics Péter színészen, Papp Réka Kinga aktivistán és Pásztor Annán át (a teljesség igénye nélkül Ürge-Vorsatz Diánáig.

 

Szöveg: Cs.O.