Fókuszban az egészség

Július 3-án, szombaton minden az egészségről és az egészségügyben dolgozókról szólt a Hunyadi téren.

Mozdulj az egészségedért! Ez volt a mottója a július 3-ai egészségnapnak, és körülnézve a Hunyadi tér árnyas fái alatt, bárki meggyőződhetett róla, hogy a terézvárosiak bizony tesznek is a fittségükért.

 

Táncoltak, tornáztak, együtt mozogtak

 

A zenepavilonnál egymást váltották az edzők: reggel Béres Alexandra mozgatta meg az ébredező közönséget, aztán Molnár Zsuzsa hívta örömtáncra a senior korosztályt, de egészen fiatalok is beálltak a sasszézó nagyik közé. A tévés főzőshow-ból közismertté lett, jóképű tréner óráját is sokan várták, Borlai Gerzson természetesen leginkább a szebbik nemet tudta megmozgatni, de azért urak is próbálkoztak a gyakorlatokkal. A legkisebbeknek Németh Luca tartott mesetornát, az apróságok a színpad előtt gyakoroltak, izegtek-mozogtak.

 

 

A TESZ mukatársai egymás után fogadták az ingyenes szűrésre érkezőket
 

 

Szombat délelőtt az arra járók az egészségi állapotukat is ellenőrizhették, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) kedvesen mosolygó szakdolgozói ugyanis ingyenes szűréseket végeztek. A Vakok és Gyengénlátók Egyesületének tagjai a fák árnyékában fogadták a frissítő masszázsra vágyókat, de volt jóga, és meridián gyakorlatokat is elvégezhettek a vállalkozó kedvű terézvárosiak.

 

Köszönet a fehér köpenyes hősöknek

 

Július 1-jén, Semmelweis Ignác születésnapján az egészségügyben dolgozókat ünnepeljük. Ennek alkalmából az egészségnap keretében, a Hunyadi téren vehették át a kerület legrangosabb egészségügyi elismerését a legkiválóbbak. „Az elmúlt másfél év nem volt könnyű senkinek, 30 ezer embert veszítettünk el a koronavírus-járványban, az egészségügyben dolgozók pedig nehezített körülmények között, életüket kockáztatva végezték munkájukat. Egyértelműen ők ennek az időszaknak a hősei” – hallhattuk Soproni Tamás polgármestertől, aki úgy véli egy pozitívuma mégis volt ennek a borzasztó járványnak, mégpedig az, hogy megtanultuk igazán értékelni a gyógyítók áldozatos munkáját. Nemcsak azokét, akik a covid-osztályokon küzdöttek a fertőzöttek életéért, hanem azokét is, akik e közben a más betegségektől szenvedőkön igyekeztek segíteni.

 

 

Semmelweis-nap alkalmából Soproni Tamás polgármester köszöntötte az egészségügyben dolgozókat

 

 

A Kiemelkedő egészségügyi munkáért kitüntetést idén dr. Horváth Rita fogszabályzó-gyermekfogász, fogszakorvos, Nagy Pálné vezető védőnő, Praudáné Jakab Mária vezető asszisztens, dr. Benyó Anna fogszakorvos  és Lénárt Mária asszisztens vehette át az egészségnapon. Ezt az elismerést az önkormányzat azoknak adományozza, akik legalább tizenöt éve Terézváros egészségügyi rendszerében dolgoznak, és akik szakmájukban kimagasló teljesítményt nyújtanak. (A díjazottakat a Terézváros magazin következő számában mutatjuk be.)

 

 

A Kiemelkedő egészségügyi munkáért kitüntetés idei díjazottjai

 

 

Az ünnepséget követő fogadáson dr. Czermann Imre, a TESZ igazgató főorvosa köszöntőjében az anyák megmentőjére emlékezett, akinek munkája során feltűnt, hogy a bábaképzőben kevesebb a halálozás, mint az orvosképző klinikán. Semmelweis rájött, hogy az orvosok a „bomlott anyag” átvitelével okozzák a klinikán minden tizedik anyánál a gyermekágyi lázat. Megalkotta a tényeken alapuló orvoslás első dokumentumát, 500 oldalas könyvet írt a kézmosás jelentőségéről. Ugyanakkor eluralkodott rajta az önvád, depresszióssá vált, kollégái ellene fordultak, míg ő rögeszmésen védte igazát.

 

 

Szász Károly tanácsnok és Heltai László képviselő is részt vett az eseményen

 

 

„Miközben fejet hajtunk emléke előtt, tanuljunk sikertelensége okaiból is! Nemcsak az a fontos, hogy igazunk van, és ezt mindenki elismerje, hanem az is, hogy elérjük a célunkat, a többiek megértsék a mondanivalónkat. Gondolkozzunk, mielőtt beszélünk, hogy bizalmi légkörben együttműködő szövetségesekre leljünk!” – javasolta dr. Czermann Imre kollégáinak.

 

Terézváros idei babája: Róz

 

A Hunyadi téri egészségnap legifjabb résztvevője kétségkívül Kazinczi Bella Róz volt, aki alig egy hónapja, június 7-én látta meg a napvilágot, és ezzel elnyerte a Terézváros újszülöttje címet.

 

Ezt minden évben az a baba kaphatja meg, aki magyar állampolgárságú és az adott naptári évben június 6-án, vagy ahhoz legközelebb eső napon született, első lakóhelye pedig a VI. kerületben található. Mivel idén egyetlen apróság sem döntött úgy a kerületben, hogy éppen VI. hó 6-án születik meg erre a világra, ezért a június 7-én született Róz nyerte el a Terézváros újszülöttje címet, s az ezzel járó oklevelet és ajándékot.

 

 

A kicsi Róz és anyukája,  Kazinczi Bianka

 

 

Mint azt a boldog anyukától, Kazinczi Biankától megtudtuk, a csodaszép pici lány a család harmadik gyermekeként született. Két fiútestvér várta őt, akik közül az idősebb Beniel két éves múlt, Rajnald pedig még csak egy éves három hónapos. A család itt lakik a kerületben. Az apuka, Richárd, asztalosként dolgozik, és születése óta terézvárosi. Biankát a szerelem hozta a kerületbe, most a babákkal gyeden van, előtte gyógymasszőrként dolgozott.

 

Róz nagyon jó baba, sokat alszik és mosolyog, most az ünnepségen főleg aludt, de azt is fotóra kívánkozóan cuki arccal művelte. A fiatal szülőknek a három gyerek nevelésében a nagymama segít sokat, de el is kell a támogatás ennyi apróság mellett. Mint mondták, váratlanul érte őket, hogy Róz lett Terézváros újszülöttje, meglepődtek a hír hallatán, és nagyon örülnek.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Nagy Attila / www.kepszerk.hu