Fókuszban a testvériség

Szombat este a Hunyadi tér árnyat adó fái alá néhány órára „beköltözött” Horvátország. Ők voltak az első bemutatkozói az Eötvös10 által szervezett Nemzetek Fesztiváljának, melynek égisze alatt Terézváros önkormányzata a nyáron Szerbiát, Spanyolországot és Indonéziát is vendégül látja majd.

„Terézváros Budapest szívében a Magyarországon található legtöbb követségnek helyet adó kerület. Számunkra nagyon fontos érték az elfogadás, a más népek szeretete – hangsúlyozta az E10 igazgatója, Gálvölgyi Dorka. – Ezt az értéket szeretnénk azzal erősíteni, hogy Terézvárosban bemutatjuk más népek kultúráját, szokásait, népviseletét, az itt élő kisebbségeket. Célunk, hogy jobban megismerjük egymást, hiszen a világ nagy és színes.”

 

 

 

 

 

 

Ezt a színességet szombat este többek között a budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Tamburica tánccsoportjának mesebeli népviseletbe öltözött lányai és fiai, vagy Horvátország fotókon megjelenő számtalan arca jelentette. Ahogy a bunyevác vagy bácskai sokác körtáncokat járó gyerekek pörögtek-forogtak a zenepavilon előtt, ahogy a Hunyadi téri kerítés-kiállítás pillanatokra megelevenedő horvát életképei mutatják, vagy ahogyan Teréz- és Erzsébetváros országgyűlési képviselője, dr. Oláh Lajos fogalmazta meg: Horvátország nem csak a tenger. Barátokat jelent, közös értékeket, finom ételeket, a zadari tengeri orgonát, a Plitvicei-tavakat, Nikola Tesla szülőhelyét vagy épp pagi és hvari csodacsipkéket. Testvériséget – amiként Terézváros is testvérvárosa Zadarnak.

 

 

 

 

A szombat kora esti eseményen Őexc. Dr. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete beszédében kiemelte, hogy ez a testvériség, a 800 éves közös kulturális múlt és a jelenben egyre erősödő horvát-magyar barátság megingathatatlan alap a két nép életében. Megemlítette, hogy a nemzeti kisebbségek lehetőségeinek tágítása és a kapcsolat elmélyítése érdekében a napokban 4 évre szóló tárcaközi megállapodást írt alá a magyar, illetve a horvát kormányzat az oktatás és tudomány területén, illetve decemberben Budapestre érkezik egy Horvátországban már látható, a közel ezer éves közös múltat bemutató kiállítás is.

 

Teréz- és Erzsébetváros országgyűlési képviselője, dr. Oláh Lajos is üdvözölte a terézvárosi önkormányzat kezdeményezését: „Budapest a hidak városa – kezdte a jól ismert fordulattal –, de híd a 17 külképviseletünk és követségünk is. Híd, mely összeköti Magyarországot, Budapestet, Terézvárost adott népekkel, kultúrákkal.”

 

 

 

Dr. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete (jobbról) ad hoc tárlatvezetést tart a kertés-kiállításon Miyazaki Junnak (balról) és Oláh Lajosnak (középen)

 

 

Az önkormányzatot az alkalmi horvát forgatagban Miyazaki Jun, Terézváros humán ügyekért felelős alpolgármestere képviselte – ő egy-egy közösen megélhető pillanat megismételhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Ilyen volt a Nemzetek Fesztiváljának első alkalmán többek között az esti kertmozizás is – Nevio Marasović horvát rendező Comic Sans című filmjének vetítési jogát egyetlen estére kapta meg az Eötvös10, magyar felirat is kifejezetten erre az alkalomra készült a filmhez a Budapest Film jóvoltából. CSO

 

Fotó: Mudra László/Képeszerkesztőség