Fogászat, ami még a gyerekeknek is tetszik

A TESZ új informatikai rendszerrel, a szájsebészet korszerű kezelőegységgel gyarapodott.

Újabb állomásához érkezett az a kerületben élők jobb ellátását célzó egészségügyi fejlesztési program, amelyet a terézvárosi önkormányzat 1 milliárd 300 millió forintot meghaladó összegből valósít meg. Ezúttal a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat gyarapodott a betegek igényeit jobban kiszolgáló informatikai rendszerrel, a szájsebészet, az ifjúsági fogászat korszerű kezelőegységeket kapott és a rendelők is megújultak – mondta Hassay Zsófia, a kerület polgármestere az új eszközök július 12-i ünnepélyes átadásán.

 

Házigazdaként dr. Czermann Imre, a TESZ igazgatója köszöntötte a vendégeket

 

Az ünnepségen megjelenteket dr. Czermann Imre, a TESZ igazgatója üdvözölte. Rövid beszédében hangsúlyozta: az elmúlt időszakban már megvalósult, valamint a jövőben teljesülő tervezett beruházások jelentős mértékben javították, javítják az ellátás színvonalát. Az igazgató köszönetet mondott azért a kiemelkedő támogatásért, amellyel a terézvárosi önkormányzat hozzájárul a kerületben élők egészségének megőrzéséhez, a betegségek korai diagnosztizálásához, eredményes kezeléséhez. Mint fogalmazott, a közösen megvalósított programok és fejlesztések túl azon, hogy a Terézvárosban élők javát szolgálják, jobbá teszik az orvosok és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeit, szakmai munkájának feltételeit is.

 

Az igazgató szavait követően Gáspár Anett a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálatnál megvalósult informatikai fejlesztések közül azokat az elemeket emelte ki, amelyekkel a betegek közvetlenül találkoznak. Többek között elmondta, a TESZ korszerű ambuláns szoftvert kapott, megújult a telefonközpontja, valamint elkészült az intézmény – immáron mobiltelefonról is elérhető – korábbinál átláthatóbb és egyszerűbben kezelhető, a tájékozódást jobban segítő új honlapja. A weblapról a szakrendeléseken kívül a gyermek és felnőtt háziorvosi rendelésekkel, az orvosi ügyelettel kapcsoltban is tájékozódhatnak.

 

Gáspár Anett ismertette az informatikai fejlesztéseket

 

Regisztrációt követően pedig az előjegyzés menüpontban a szakrendelésre elektronikus úton be is lehet jelentkezni. Újdonságnak számít, hogy akik megadják a telefonszámukat, azok néhány hét múlva már nemcsak az esetleges változásokról kapnak értesítést, de amikor a vizsgálat esedékessé válik, az előzetesen egyeztetett időpontra a TESZ SMS-ben emlékezteti a beteget. A honlapon az elérhetőségeken, címeken kívül a rendelők utcai homlokzatának képei, valamint az orvosok fotói is megtalálhatók, így a rendelésre bejelentkezett betegek ismerős környezettel és arcokkal találkozhatnak.

 

Az új fogászati kezelőegységeket dr. Horváth Rita, az ifjúsági fogászati szakrendelést vezető főorvos mutatta be. Megtudhattuk, hogy az új eszközök lámpái nem hagyományos, hanem LED-izzóval működnek. A kezelőegységek világítása nemcsak manuálisan, de mozgásérzékelő szenzorral is bekapcsolható, a fényerősség pedig szabályozható. A fúró és a fogkő leszedésére szolgáló száloptikás eszközök is fényt bocsátanak ki.

 

Dr. Horváth Rita főorvos részletesen szólt az újonnan beszerzett fogászati eszközök előnyeiről 

 

A betegek életkori sajátosságaival összhangban a fúrófej kisebb, a készülék sokkal halkabban működik, így a hangja a gyerekeknek nem okoz szorongást. A székhez ülésmagasító is rendelkezésre áll, a fejtámla a háttámláig süllyeszthető, ezáltal a kezelés alatt az egészen kicsi gyermekek fejpozíciója maximálisan biztonságos. A főorvos örömmel számolt be arról, hogy a felújított rendelőben egységes arculatú, az ergonomikus elvárásoknak is megfelelő, otthonos és gyermekbarát szín- és formavilág jött létre. Elmondása szerint, eddig azok a gyerekek és szüleik, akik a korábbi környezetet is ismerték, kivétel nélkül el voltak ragadtatva a változásoktól. Betegei és saját nevében megköszönte a fejlesztéseket, mint fogalmazott: számára is nagyon fontos, hogy immáron barátságos és esztétikus rendelőben dolgozhat.

 

A fejtámla a gyerekeknek is kényelmes és biztonságos

 

Hassay Zsófia hangsúlyozta, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat Csengery utcai épületében és a Teréz körúti ifjúsági fogászaton átadott eszközök és az elkészült felújítások a terézvárosi önkormányzat által másfél esztendővel megkezdett nagy, 1 milliárd 300 millió forintból megvalósuló egészségügyi fejlesztési program részei. Emlékeztetett rá, hogy a kerület összes háziorvosi rendelőjének felújítását, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat épületének korszerűsítését, valamint az elmúlt évtizedek legnagyobb léptékű orvostechnikai, diagnosztikai műszerbeszerzését magában foglaló program végén a 21. századi követelményeknek megfelelő színvonalú, korszerű, esztétikus és emberközpontú ellátórendszer áll majd a terézvárosiak rendelkezésére.

 

Hassay Zsófia örömmel számolt be az egészségügyi fejlesztési programról

 

Beszédének végén a polgármester köszönetet mondott Papp Lászlónak, a projektet felügyelő, a tervek megvalósulását segítő alpolgármesternek, valamint az egészségügyi dolgozóknak áldozatos munkájukért.