TÉR/ZENE: Fiatalok citeráztak filmslágereket

A Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar műsorát hallhatta június 16-án délelőtt a Hunyadi téri közönség.

 

 

A pesti belvárosban üdítően hatott a pattogós, ütemes citerazene. Lelkes, tehetséges vidéki fiatalok mutatkoztak be ezen a szombaton a terézvárosi közönség előtt.

 

 
A huszonéves éves fiatalok a népzenék mellett filmslágereket is játszottak

 

A csapat Váraszóról érkezett. A Heves megyei kistelepülés a főbb útvonalaktól távol, egy festői szépségű völgyben helyezkedik el, s mindössze 500 lelket számlál. Természetes elszigeteltsége miatt a tradicionális életmód igen sok elemét őrizték meg az itt élők, és ennek a hagyománynak egy részét a zenei kultúra képezi.

 

 
Ezúttal is megteltek a padok a Hunyadi téren
 

Mint azt megtudtuk a Terézvárosban vendégeskedő huszonéves fiataloktól, a falunak emberemlékezet óta mindig volt legalább egy „citerása”, 1970 óta pedig citerazenekar is működik. Jelenleg a csapat tagjai tizen- és huszonéves fiatalok, s szerencsére mindig akad utánpótlás.

 

 
A koncert után a közönség közelről is szemügyre vehette a hangszereket
 

A zenekar műsorának gerincét helybéli palóc népdalok és műdalok alkotják, de repertoárjuk már nem csak a népzenére korlátozódik. A citera alkalmazási lehetőségei jóval tágabbak annál, mint ahogyan az a köztudatban elterjedt, s ezt a zenekar ki is használja. Csárdásokat, komolyzenei műveket – Brahms, Vivaldi – és könnyűzenei számokat, filmzenéket is hallhattak a Hunyadi térre kilátogatók.

 

 
Ezúttal sem maradhatott el a kézműves-foglalkozás a tér egyik sarkában

 

Vincze Bálint, a csoport legidősebb tagja (a maga 26 évével) és vezetője elmondta: nagyon összetartó, jó közösséget alkotnak. Tagjaik nem kapnak zenei képzést, nem is kottából tanulnak. Mindent hallás útján sajátítanak el, csak magukra és egymásra hagyatkoznak és nagyon sokat gyakorolnak.

 

A műsort követően a zenepavilon köré gyűlt közönség közelről is megismerkedhetett a citerával, és ki is próbálhatták ezt a különleges népi hangszert.