Fásítás: Közműmustra a Csengery utcában

Az utcafásítási program keretében a közművezetékek pontos helyét ellenőrizték a szakemberek a Csengery utcában.

Sokan eltűnődhettek az utóbbi napokban azon, vajon mi célt szolgálnak azok a rejtélyesen körülszalagozott gödrök, amelyek egymás után jelentek meg a Csengery utca Aradi és Podmaniczky utca közötti szakaszának mindkét oldalán?

 

Április 28-án, egy helyszíni bejárás keretében választ kaptunk a kérdésre: a Terézváros zöldítését szolgáló utcafásítási program egyik fontos állomásához érkeztek a szakemberek. A gödröket azért ásták, hogy meggyőződjenek arról, vajon a vezetékek és csövek valóban ott helyezkednek-e el, ahol azokat a közműtérkép jelöli. Mint azt Matus István főépítésztől a helyszínen megtudtuk, a szolgáltatók mind nyilvántartást vezetnek saját vezetékeikről, s létezik egy egyesített közműtérkép is, amely tájékoztató jellegű.

 

 

Ebben a gödörben ott találták meg a vízvezetéket, ahol a közműtérkép is jelezte
 

 

„Előfordul, hogy a térkép és a valóságos helyzet nem pontosan ugyanaz, ezért célszerű meggyőződni arról, hogy mit rejt a föld ott, ahova gyökeres fákat szeretnénk ültetni. Jelentősen megnehezíti a növények telepítését, hogy itt a közművek nagyon sok helyet foglalnak el a föld alatt. Eddig ez előbbre való volt minden másnál, de mi szeretnénk megmutatni, hogy ezt máshogy is lehet csinálni” – ezt már Győrffy Máté alpolgármestertől hallottuk, aki azt is elárulta, hogy szerencsére a most feltárt területen éppen ott volt a víznyomócső, ahol keresték, de erről mindenhol meg kell győződni a tervezés során. „Lesz olyan terület is, ahol át kell helyezni a vezetékeket, hogy a fasorokat el tudjuk ültetni. A Csengery utcai „zöld tengely” megvalósítása után a Szondi és a Szinyei utca következik, a tervezés valószínűleg már idén elindulhat. A zöldítés mellett nagyon fontos a forgalomcsillapítás is, így tud Terézváros élhetőbbé válni.

 

A Csengery utca macskakő burkolata szép ugyan, de nem bírja a megnövekedett forgalmat és a járműveket is igénybe veszi. Ezért aszfalt kerül a helyére, a felszedett macskaköveket pedig parkolók burkolására használjuk majd fel. Újragondoljuk az utcakeresztmetszetet, ahol az elsődleges az lesz, hogy a járdaszélesség megfelelő mozgásteret biztosítson a gyalogosoknak. Figyelembe vesszük a közlekedésbiztonsági szempontokat i,s és igyekszünk minél több parkolóhely megtartásával megoldani a zöldítést. A terveket továbbra is a lakosság elé tárjuk, fórumokon mondhatja el minden itt élő a véleményét, folytatódik a társadalmi egyeztetés” – szögezte le a kerület városfejlesztésért felelős alpolgármestere.

 

 

Győrffy Máté, Temesvári Szilvia és Miyazaki Jun alpolgármesterek a szemlén

 

 

„A terézvárosi önkormányzat kiemelt céljai között szerepel a kerület zöldítése, ennek egyik fontos eleme a fásítás. Az utcafásítási program nemcsak fák ültetését, hanem a Csengery utca esetében a közterület komplett megújítását, utcarekonstrukciót is jelenti. Öt utcában (Szondi utca, Szinyei Merse utca, Vörösmarty utca, Csengery utca, Eötvös utca) összesen hat utcaszakaszra készült már el tanulmányterv. Az utcafásítási program első üteme a Csengery utca két szakaszát érinti: az Aradi utca és Szondi utca, valamint a Szondi utca és Podmaniczky utca közötti szakaszokat. A terv az, hogy a gyökeres, kiültetett fák mellett kandeláberes és dézsás növények is díszítik majd ezeket az utcaszakaszokat” – tudtuk meg Temesvári Szilviától, Terézváros zöld ügyekért felelős alpolgármesterétől.

 

Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu