Farsangi mulatsággal búcsúztatták a telet

Fantasztikus érzés mosolyt csalni az arcokra, tán még az orvosok sem tudják, hogy a nevetés gyógyír minden betegségre – mondta Hodák Vince, a Terézvárosi Gondozó Szolgálat farsangi műsorának zenebohócként színpadra lépő szereplője.

Az idősek klubjában évek óta hagyomány, hogy a vállalkozó kedvű tagok a vezetőséggel együtt közösen búcsúztatják a telet és jelmezbe öltözve rövid műsorral lepik meg társaikat. Az intézmény farsangi szokásai közé tartozik az is, hogy a klubtagok minden évben más, egy előre meghirdetett témakörhöz kapcsolódó maskarákat készítenek.

 

 
Király Melinda, a Tegosz Idősek Klubjának vezetője köszöntötte a megjelenteket

 

A résztvevők a február 19-én megtartott rendezvényükön a cirkusz világát elevenítették meg.

 

 
Hassay Zsófia is fellépett a műsorban

 

A Benczúr cirkusz „porondján” a bohóctréfáktól az erőművészen, a kötéltáncoson át minden olyan elem megjelent, ami egy valamirevaló társulat repertoárjában szerepel. Természetesen az oroszlánszám sem hiányozhatott. A hátteret adó pálmafa előtt az állatok királyát idomára ostorcsattogtatás helyett szelíd kérleléssel próbálta rávenni arra, hogy ugorjon keresztül a kezében tartott karikán. Mondani sem kell, igyekezete hiábavalónak bizonyult, a cseles fenevad ugrás helyett inkább karikástól, mindenestől rendre megkerülte az állatszelídítőt. A kísérletsorozatnak egy kis egér megjelenése vetett véget, aki láttán a megrettent oroszlán hanyatt-homlok menekült ki a teremből. Sokak számára csak utóbb derült ki, hogy a pálmafajelmez Schmolczné Havas Pálmát, a Tegosz vezetőjét rejtette.  

 

 

Az oroszlános műsorszám nagy sikert aratott

 

Szinte hihetetlen, de a legendás artistaművész, Eötvös Gábor „Van másiiik” tréfája még ma is ugyanúgy működik, mint egykoron. A közönség szívből jövő kacagással követte a színre lépő zenebohóc és a porondmester vég nélküli csatáját, amikor is a porondmester által elkobzott hangszer helyett Joseph bohóc a feneketlen zsebeiből mindig újabbat varázsolt elő, majd elmondta a bűvös mondatot: „Nem baj, van másiiik”.

 

A Tegosz farsangján ebben az esztendőben is részt vett Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Simonffy Márta alpolgármester. A városrész vezetői most sem jöttek üres kézzel, az alkalomhoz illően díszített tortákkal érkeztek. Hassay Zsófia ezenkívül stílszerű ajándékkal, a Fővárosi Nagycirkusz előadására szóló jegyekkel kedveskedett a klubtagoknak.

 

Rövid köszöntőjét követően a polgármester alaposan meglepte a jelenlévőket, amikor az egyik műsorszám után felpattant, labdákat húzott elő egy kistáskából és zsonglőrködni kezdett. Produkcióját hangos ovációval fogadták az idősek.

 

 

Háromféle tortával lepte meg a terézvárosi önkormányzat a farsangolókat

 

A műsor után kezdődött az eszem-iszom, dínomdánom. A finom sütemények, torták mellett a Tegosz munkatársai üdítőt és farsangi fánkot szolgáltak fel.

 

 

A Tegoszban tudják: fánk nélkül nincs is farsang!

 

A rögtönzött táncparkett sem maradt üresen, az élő zenére a szépkorúak a fiatalokat megszégyenítő lendülettel ropták a táncot.

 

Kovács Zoltánné Gabi néni

Bár nekem kellett ráijeszteni az oroszlánra, de bevallom, a fellépés előtt nálamnál senki sem félt jobban. Nagyon izgultam, nehogy elrontsam valamivel a műsorszámot. Az egérke jelmezt azért választottam, mert én vagyok a legkisebb. A jelmezkészítésben Király Melinda, az új klubvezetőnk segített. Ő irányította a próbákat és állította össze a szövegeket is. Nagyszerűen éreztem magam. Amikor én voltam gyerek, akkor legalábbis a szülőhelyemen, itt, Terézvárosban nem volt divat ilyen farsangi mulatságokat tartani. Igazi őslakosnak számítok, itt születtem, itt jártam iskolába, itt éltem le az egész életemet.

Hodák Vince

Egészségi állapotunknak megfelelően igyekeztünk kivenni a részünket az előadásból. Nagyon sokat készültünk arra, hogy szórakoztassuk a klubtársakat és a vendégeket. Fantasztikus érzés mosolyt csalni az arcokra, tán még az orvosok sem tudják, hogy a nevetés minden betegségre gyógyír. A bohóctréfákat régóta nagyon szeretem, Eötvös Gábornak nagy tisztelője voltam és vagyok. Soha nem felejtem el, egyszer azt mondta: a bohóc pozíciója még a királyokénál is magasabb és fontosabb. Itt, az Idősek Klubjában nemcsak farsangkor, de a hétköznapokon is remek a hangulat. Nagyon jó a vezetőség és a közösség. Jólesik, hogy a polgármester is így odafigyel ránk, idősekre. Örültünk a produkciójának, még álmunkban sem gondoltuk arra, hogy ő is fellép a műsorunkban. Hatvanöt éve költöztem a kerületbe, azóta mindig itt a környéken, a Benczúr, Szondi, Bajza utca és Dózsa György út által határolt négyszögben lakom valahol. A legszebb farsangjaim a húszas éveimben voltak, imádtam szórakozni, mulatozni, bolondozni. De ahogy visszaemlékszem, kamaszként is szerettem szerepelni, másokat mulattatni.