Fair play foci a Hunyadi téren

Az Oltalom Sportegyesület a terézvárosi önkormányzat támogatásával szervezett Fair Play Football Roadshow-t a Hunyadi téren.

Vidáman focizó srácok népesítették be október 9-én, szombaton a Hunyadi téri pályát. Elsőre nem sokban különbözött a játék a megszokottól, ám jobban figyelve őket kiderült, hogy egy egészen speciális bajnokság szemtanúi lehettek a kerítés mellett nézelődő érdeklődők.

 

 

 

„A Fair Play Football, vagy más néven Football3 egy egészen különleges szabályrendszerrel rendelkező sportág. Az Oltalom Sportegyesület 2011 óta rendezi meg a Fair Play Football Roadshow-t a bajnokságok során használt speciális szabályrendszerrel. Ebben a fociváltozatban nincs bíró és nincs síp, a résztvevők maguk alakítanak ki szabályokat, és közösen viselik annak felelősségét és következményeit. A mérkőzés mediátorok segítségével a résztvevő csapatok által közösen elfogadott szabályrendszer szerint zajlik” – mutatta be a játékot Rákos András, az Oltalom Sportegyesület vezetője, aki kérdésünkre válaszolva azt is elárulta, hogy az utcafoci világában használt football3 érdekessége, hogy a mérkőzések kettő helyett három „félidőből” állnak. Először a játékosok és a mediátor kialakítják a szabályokat, amit kétszer 10 perces meccs követ, és ezt követően végül a harmadik játékrészben, szintén közösen, a mediátor vezetésével megtartott értékelés zárja.

 

Egymásra odafigyelve versengeni

 

„Fontos üzenete van ennek a módszernek, főként manapság: arra tanít, hogy ne menjünk el a szabálytalanság, a sértés mellett szó nélkül, hanem álljunk meg és beszéljünk róla. Mindezt normális hangnemben, egymásra odafigyelve” – emelte ki Rákos András.

 

„Itt nem csak a gólok számítanak, hanem a közösen, a csapatok által egymásnak kiosztott fair play pontok is. Vagyis csak az győzhet, aki igazságosan, tisztán játszik. Én ezért is szeretem nagyon a football3-at, mert azt gondolom, nem csak a győzelem számít, hanem az is, hogy mindannyian élvezzük a játékot, senkit se bántsunk – ezt már a 16 éves afgán Hussaini Said Mahditól tudtuk meg, aki mindössze hat éve él hazánkban, és gyönyörűen beszéli a nyelvünket.

 

 

 

Így tisztességes

 

A komoly fiatalember egyik jó barátja, a 14 éves Mersah Mohammad Jan, ő egészen komolyan készül a profi focistakarrierre, de a football3 világában is igen jól érzi magát. Mersah is Afganisztánból származik, kisgyermekként édesapjával érkezett Magyarországra.

 

„A foci3-at még csak fél éve játszom, és azért szeretem nagyon, mert itt sokkal kevesebb szabálytalanságot látunk a pályán, mint egy hagyományos mérkőzésen. Az is elvárás, hogy felsegítsük azt, aki elesett és beismerjük, ha hibáztunk. Szerintem ez így tisztességes” – mondta egy felnőtt bölcsességével Mersha, aki már 5 évesen kezdte a focit, de – ahogy ő fogalmazott – „komoly szinten” még csak 4 éve futballozik, életcélja, hogy a világon a legjobb legyen, példaképe pedig természetesen Ronaldo.

 

A Hunyadi téri közönség a Fair Play Football bajnokság előtt Szabados Ádám freestyle foci világbajnok labdazsonglőr bemutatóját is megcsodálhatta.

 

 

 

Az Oltalom Sportegyesület hátrányos helyzetű felnőttek és gyerekek életét szeretné teljesebbé tenni a futball segítségével. Rendszeres edzéseket tartanak mélyszegénységben élőknek, hajléktalan embereknek, javítóintézeti, illetve menekült fiataloknak és ők a sport, valamint az egyesület szociális szolgáltatásai (álláskeresés, nyelvoktatás) segítségével esélyt kapnak sorsuk formálására. Célkitűzésük még a Fair Play football Roadshow-val az egymással konfliktusban álló társadalmi csoportok közötti hídépítés.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Dimény András/képszerk.hu