Ezt hozza az ősz

Budapesten egyedülálló módon az ingatlanfejlesztők és az önkormányzat közösen és egységesen újítja meg a közteret Terézvárosban: az együttműködés nyomán már ősszel rendezettebb és zöldebb lesz a Paulay Ede utca északi szakasza.

Belső-Terézváros különösen kedvelt terület az ingatlanfejlesztők számára, megannyi bérház alakul át hotellé, apartmanházzá, a foghíjtelkek nagy részén is elegáns szálláshelyeket, lakótömböket húznak fel. A terézvárosi önkormányzat számára fontos, hogy az épületeken túl az előttük lévő közterület is megújuljon, ezért a beruházókkal folytatott tárgyalások során jó néhány megállapodás született az egyes utcaszakaszok felújításáról. A településfejlesztési szerződések keretében a beruházók vállalták, hogy az önkormányzattal egyeztetett módon felújítják a hozzájuk kapcsolódó utcaszakaszokat.

 

A Paulay Ede utca – Nagymező utca által elválasztott – két szakaszán, valamint a Hegedű utcában több ingatlanfejlesztés zajlik, közülük öttel van településfejlesztési szerződés a közterület felújításáról. A vállalkozók bevonásával, az érintett alpolgármesterek és az önkormányzat szakértő munkatársainak iránymutatásai alapján készült el a felújítások alapdokumentuma, a Közterület Alakítási Terv (KAT). A testület által jóváhagyott KAT hivatott biztosítani, hogy a különböző kiviteli tervek egységes utcaképet eredményezzenek.

 

„A leginkább előrehaladott állapotban a Paulay Ede utca 52. alatti építkezés van, a többi fejlesztés különböző szakaszokban jár – mondta el az egyeztetéseket lebonyolító, városfejlesztésért felelős kerületi alpolgármester, Győrffy Máté. – Az érintett utcaszakaszra a kiviteli tervek már elkészültek, az egyeztetéseknek hála, ezek sikeresen beépültek a BFVT Kft. által készített KAT-ba, biztosítva azt, hogy a Hegedű utca és a Paulay Ede utca rövidebb része a Liszt Ferenc térrel egységes módon újuljon meg.”

 

A terv, amely illeszkedik Terézváros új arculatához is, rögzíti a Paulay Ede utca mindkét szakaszára, illetve a Hegedű utcára vonatkozó forgalomcsillapítási és zöldítési eszközöket, a teraszok létrehozásának feltételeit, a burkolatok jellegét. Ezenfelül kijelöli két mikromobilitási pont helyszínét, ahol kerékpárokat és rollereket lehet majd tárolni, valamint növeli a gyalogosfelületet, hogy az végre megfeleljen az előírásokban megfogalmazott elvárásoknak. A közművezetékekkel terhelt szűk utcákon nagyon behatároltak a növénytelepítési lehetőségek, jelenleg semmilyen ültetett növény nincs a Paulay Ede utcában. Fákat nem lehet ültetni, de 2-3 parkolóhelyenként planténeres fák, egyes sarkokon pedig kisebb zöldszigeteken cserjefélék és évelő növények kapnak majd helyet. Az ágyások magasított szélein padok lesznek.

 

„Az érintett utcák megújítását 40 százalékban az ingatlanfejlesztők, 60 százalékban az önkormányzat végzi el, a vállalkozók 180 millió forint értékben járulnak hozzá a közterület rendbehozatalához. A teljes közterület szakaszosan, az egyes beruházások építési munkálataihoz időzítve újul meg. Az első ütem már ősszel megvalósulhat, a többi szakasz pedig 3-4 éven belül. A Paulay Ede utca északi és déli része sok elemében egységes lesz, de a Nagymező utca két oldalán a különböző adottságok miatt apró különbségek lesznek láthatók” – ígérte meg az alpolgármester.

 

Szöveg: Kertész Anna