Érthetetlen vandálság

Az éj leple alatt valaki vállalhatatlan feliratot festett a Liszt Ferenc tér egyik legszebb platánfájának törzsére.

„Az ember azt gondolná, alap, hogy ilyet nem csinálunk. És mégis. Azon túl, hogy ez a fa a Liszt Ferenc tér egyik legszebb platánja, élőlény, a kérge élő szövet, és bár nem tud szólni, minden beavatkozás ugyanolyan rossz neki, mint neked. Mit szólnál hozzá, ha reggel arra ébrednél, hogy valaki kitetovált, amíg aludtál???” – olvasható Temesvári Szilvia, Terézváros zöldügyekért felelős alpolgármesterének közösségi oldalán az esetről beszámoló posztjában.

 

„A miértre egyelőre nincs és meglehet, hogy sohasem lesz elfogadható válasz, bár a rendészeti osztály munkatársai megpróbálják kideríteni, ki volt a barbár tett elkövetője” – mondta Rigó István, Terézváros főkertésze.

 

 

A fa élettanilag nem károsodott, de a felvitt festék a szöveteibe mélyen beivódott, így a kerület fáit gondozó kertészek a firkát egyelőre csak elhalványítani, de teljesen eltüntetni még nem tudták, írta le a károkozás hatásait a főkertész. Következő lépésként a platán kérgéhez hasonló, vízbázisú festékkel foltszerűen lefújják a törzsét.

 

A platánok egyik alaptulajdonsága, hogy törzsük vastagodásával az elhalt kéregdarabokat elhullajtják, így a szakemberek abban bíznak, hogy a Liszt Ferenc téri fa 2-3 év múlva véglegesen megszabadul a rongálás nyomaitól.  „Munkám során még nem találkoztam hasonló jelenséggel, őszintén remélem, hogy többé nem is fogok. A vandál tettek ellen védelmet nyújthat a jövőben a térfigyelő rendszer folyamatban lévő korszerűsítése és a Liszt Ferenc tér közvilágításának megújítása” – fűzte hozzá Rigó István.

 

D.Á.