Erre a feladatra készült

„Dobó óta” szolgál és véd a családja, számára sem volt kérdéses, hogy a közjóért szeretne dolgozni. A Terézvárosi Közfoglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. frissen kinevezett ügyvezető igazgatója, Kárpáti Zoltán mintha minden eddigi tanulmánya és munkája során erre a mostani feladatra készült volna, amelynek nagy tervekkel és hatalmas lelkesedéssel látott neki az év elején.

Látogatásunkkor még csak két hete vette fel a munkát Kárpáti Zoltán, mégis úgy tűnik, teljesen otthonosan térül-fordul a Rózsa utcai központban. Nem volt idő a lassú ismerkedésre, hiszen az év első hetében egészen új kihívással találta szemben magát a cég: az FKF költségcsökkentés céljából leszerelte a köztéri hulladékgyűjtők 30 százalékát, illetve beszüntette a hétvégi takarítást. „Ez némileg módosítja a célkitűzéseimet, de azon leszek, hogy előbb-utóbb megvalósuljon az a 24 órás köztisztasági szolgálat, amelyet elterveztem” – mondja az új ügyvezető igazgató, aki számára az új rendszerek megalkotása és működtetése jelenti a legizgalmasabb feladatot. „Úgy érzem, hogy az innovatív megoldásaim és a rendszerszintű változtatásokra vonatkozó ötleteim miatt nyert a pályázatom, azon leszek, hogy ezeket meg is valósíthassam: az év végéig mindenképpen szeretném, ha napi 16 órában tudnánk reagálni a bejelentésekre. Az éjszakai diszpécserszolgálat elindítása a megnövekedett feladatok miatt sajnos kicsit halasztódik. A legfontosabb most az, hogy a terézvárosi lakosok és a kerületen áthaladók számára továbbra is adott legyen a lehetőség a köztisztaság megóvására.”

 

Kárpáti Zoltán számára ez a fajta személet, a közért való áldozatos szolgálat – mondhatni – genetikailag örökölt. „Édesapám mentősként és honvédségi közalkalmazottként is szolgált, édesanyám is a Honvédelmi Minisztériumból ment nyugdíjba, keresztapám magas rendfokozatú katona volt. Édesapám azt szokta mondani, hogy az egri várvédők diadala óta szolgáljuk a hazát. Én is dolgoztam különböző fegyveres testületeknél, többek között a szomszédban lévő vámhivatalban” – meséli az ügyvezető igazgató, aki egészségtantanári és úszóedzői tanulmányokat is folytatott. Az első diploma megszerzésekor hulladékrakodóként dolgozott. „Álltam a kukásautó lépcsőjén, a munkavégzés minden szintjét jól ismerem” – hangsúlyozza Kárpáti Zoltán, aki hatalmas karriert futott be arról a bizonyos fellépőről: hulladékszállítási ellenőr, majd forgalomirányító, végül üzemvezető lett az FKF budai hulladékszállítási üzemében. Időközben megszerezte a vezetői poszthoz szükséges képzettséget is a Szent István Egyetem gépészmérnöki karának településüzemeltetési szakán.

 

 

 

 

 

 

Végzett pedagógusként számára nagyon fontos és testhezálló feladat a cég közfoglalkoztatási funkciójának minél sikeresebb megvalósítása, korábbi munkahelyein is azért dolgozott, hogy minél többeket segíthessen hozzá a karrierlehetőséghez.

 

„Egy időben honvédségi sportkombinátot vezettem, amelyben büntetésben lévő sorkatonákkal kellett elvégeztetnem a különböző munkákat, és a budai hulladékszállítási üzemben is sok volt a nehezen motiválható munkavállaló. De akadtak sikertörténetek, és ez nagyon inspirálja az embert arra, hogy mind többeket segítsen elindulni valamilyen karrierúton” – vallja be Kárpáti Zoltán, hozzátéve, úgy látja, hogy a terézvárosi cégben minden adott ahhoz, hogy valaki sikeres életpályát futhasson be – akár egészen alulról indulva. Szeretné, ha a büntetésüket náluk „ledolgozó” vagy a napi bérezéses alkalmi munkavállalók is megvethetnék a lábukat a Rózsa utcában, megérezve a híresen jó kollektíva erejét és felmérve a lehetőségeket.

 

„Az első perctől nagyon élvezem, hogy ilyen jó hangulatú csapatban dolgozhatok, ahol egy-egy ember előmenetelének a kollégák őszintén örülnek, és ha valaki bajba kerül, akkor őt a többiek barátként támogatják” – mondja Kárpáti Zoltán, aki azt is hamar megtapasztalta, hogy a cégnél dolgozó munkatársak zöme gondos gazdaként tekint a terézvárosi utcákra. 

 

A köztisztaság megőrzése közös ügyünk – vallja a Terézvárosi Közfoglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója –, mi magunk, a város lakói és használói vagyunk a felelősek a köztereink állapotáért. Ha sokféle pedagógiai eszközzel (a példamutatástól a büntetésig) hatnak a mindennapi „működésünkre”, és a köztisztasági cég áldozatos munkájának hála rend és tisztaság vesz minket körül, talán mi is jobban fogunk vigyázni rá.

 

 

 

Kárpáti Zoltán telefonos fogadóórát tart minden hétfőn 15 és 17 óra között.

Panaszaikat, kérdéseiket ebben az időpontban a +36-1-332-3962-es számon jelezhetik a terézvárosi köztisztasági cég vezetőjének.

 

 

 

Szöveg: Kertész Anna

Fotó: Adrián Zoltán