Erősödő szociális háló és egy határozott felszólítás

A jövőben a fogyatékkal élők havi rendszerességgel kapnak támogatást, újabb segítséghez jutnak a fiatalok és az idősebb korosztály is azoknak a döntéseknek köszönhetően, amelyek a decemberi testületi ülésen születtek. A konszenzusos döntések mellett a konfliktusokra is jutott idő a hosszúra nyúlt tanácskozáson: a képviselők lemondásra szólították fel Bálint Györgyöt, akiről bíróság mondta ki, hogy egy rosszhiszemű, fedezetelvonó szerződéssel 14 millió forinttal károsította volna meg az önkormányzatot.
A testület munka közben

Rendszeres támogatás a fogyatékkal élőknek

 

A jövő évtől a kerületben élő és rászoruló, fogyatékossággal élő emberek havi 10 ezer forintos támogatást kapnak az önkormányzattól – döntöttek a képviselők Soproni Tamás (Momentum) és Miyazaki Jun (DK) alpolgármester javaslatára. A polgármester elmondta, nagyon örül ennek a döntésnek, mert az együttérző szavak mellett a kerület immár érdemben is tud tenni a fogyatékosokért, akiknek életét szeretnék jobbá tenni Terézvárosban. A javaslat teljes támogatásra talált a testület tagjai között.

 

 

Az ülést Soproni Tamás polgármester (középen) vezette

 

 

Új támogatásokkal bővül az esélyegyenlőségi program

 

Korcsoportokra “célozva” is új támogatások jelennek meg az esélyegyenlőségi programról szóló rendelet módosításával, tovább erősítve ezzel a terézvárosi szociális hálót. Szász Károly (DK) idősügyi tanácsnok és Miyazaki Jun (DK) alpolgármester javaslatára többek között a jövőben az önkormányzat átvállalja a kerületben lakó, szociálisan rászoruló, 14-19 év közötti diákok tanulmányi időszakra szóló BKK-bérletének költségét. Ez a lehetőség többek között a jogosítványszerzési és nyelvvizsga-támogatások mellett tovább növeli a helyi fiatalok esélyegyenlőségét.

 

De más korosztályokat is érintettek a csütörtöki döntések: a 9-16 év közötti gyermekek esetében a szemüvegvásárlást, a 65 éven felül korosztálynál pedig az ortopédcipő és a talpbetét beszerzését segíti anyagiakkal a kerület.

 

 

Dr. Mogyorósi Sándor jegyző és a DK-frakció: Miyazaki Jun alpolgármester, Szász Károly és Kecskés Balázs képviselők

 

 

Kulturális utalvány 62 évnél idősebbeknek

 

Az esélyegyenlőségi, egészségügyi, megélhetési típusú támogatások mellett az önkormányzat az itt élők kulturális “fogyasztását” is ösztönzi. A testület úgy döntött, hogy 5 ezer forint értékű utalványt ad a 62 év feletti helyi lakosoknak, akik ezt az Eötvös10-ben használhatják fel. Emellett az önkormányzat a Terézváros melléd áll program keretében 2 millió forinttal segíti a Hatszín Teátrumot, “cserébe” a színház Janikovszky Éva írásaiból készült Az úgy volt.. című darabjának egy előadását láthatják a kerületiek.

 

Postaládákra is kapható támogatás

 

Jelentős forrásokat biztosít az önkormányzat a kerület épített környezetének védelmére is, ez most új formával bővült. A DK-frakció kezdeményezésére szavazta meg a testület a társasházi postaládák cseréjének támogatását. A házak belső összképe javul, ha egységes postaládák kerülnek ki, ezek megvásárlásához az önkormányzat is hozzájárul. A vissza nem térítendő támogatásra a társasházak pályázhatnak, ennek összege legfeljebb a költségek fele lehet. A postaládákra a jövő évi költségvetésből 5 millió forintot különítenek el.

 

 

Heltai László (LMP) képviselő

 

 

Önkormányzati támogatással szépülhet a homlokzat

 

A Terézvárosi Építészeti Értékvédelmi Támogatás célja az utcai-közterületi homlokzat-felújítások támogatása, a településkép, az utcai látvány megóvása, az épületek szakszerű – az átlagosnál ezért magasabb költséggel járó – felújítása érdekében. Az önkormányzat a homlokzati felújítás tervezését, valamint a felújítás költségvetésének elkészítését támogatja, épületenként a bruttó tervezési költség 60 százalékáig, maximum 700 ezer forintig, vissza nem térítendő támogatás formájában. A testület döntése értelmében ezúttal a Paulay Ede utca 41.-Vasvári Pál utca 13. szám alatti saroképület utcai homlokzatai újulhatnak meg az önkormányzat hozzájárulásával.

 

 

Sajószegi Péter és Németh Helga Anna a Momentum frakciójából

 

 

Ki üzemeltesse a dunabogdányi tábori konyhát?

 

A konszenzusos témák mellett természetesen ezúttal is voltak olyan napirendek, amelyeknél hosszan, a személyeskedést sem mellőzve időztek a képviselők. Sokat vitáztak arról, ki legyen az önkormányzat dunabogdányi üdülőjében lévő konyha üzemeltetője. Végül, megismerve minden fontos körülményt, az észérvek győztek a politikai meggyőződés felett. A vitát az váltotta ki, hogy a közbeszerzésen egyedüliként induló céget többen NER-közeli vállalkozásnak tartják.

 

Kecskés Balázs frakcióvezető kijelentette, a DK következetes abban, hogy nem támogat semmilyen módon a Fideszhez köthető céget. Soproni Tamás polgármester is leszögezte, hogy pártja, a Momentum sem kíván fideszes cégeket támogatni, ám ezúttal az önkormányzat érdekeit kell nézni. Ha nem tudnak leszerződni az egyetlen jelentkezővel, a dunabogdányi táborban januártól veszélybe kerülhet az étkeztetés, sőt bírság, kártérítési kötelezettség is sújthatja az önkormányzatot.  Dr. Mogyorósi Sándor jegyző és Tóthné Kiss Éva, a költségvetési főosztály vezetője hosszasan ecsetelte, hogy minden egyéb lehetőséget megvizsgáltak, ám jelenleg nincs olyan megoldást, amely megnyugtató lenne. A testület végül jóváhagyta a szerződéskötést az eljárásban győztes Hungast Vital Kft-vel.

 

 

Gaár Iván és Szilágyi Erika az MSZP-frakcióból

 

 

Elhallgatta érintettségét Bálint György

 

A kényes témák között is külön blokkot képeznek immár az MSZP-s Bálint Györggyel kapcsolatos ügyek. A testületnek újra kellett szavaznia a Teréz körút 33. szám alatti társasház közösségi fejlesztési keretből történő 2 és félmillió forintos támogatásáról. Ennek okáról Németh Helga Anna, a Momentum frakcióvezetője elmondta: időközben derült ki, hogy ebben az épületben Bálint György közeli hozzátartozója tulajdonnal rendelkezik, tehát a képviselő érintett, ezért nem szavazhatott volna a támogatásról. Mivel Bálint György megsértette az önkormányzati törvényt és a képviselő-testület szmsz-ét is azzal, hogy döntésnél nem jelezte érintettségét, a szavazást az ő kizárásával meg kellett ismételni.

 

Annak érdekében, hogy Bálint Györgynek az önkormányzati törvényt és a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatát is sértő magatartása ne érintsen hátrányosan egy egész lakóközösséget, a képviselők a megismételt szavazásnál is támogatták a korábban elfogadott határozatot.

 

Az MSZP-s képviselő ugyan elismerte a hibát, de szerinte ezúttal is politikai támadás érte őt. Leszögezte, csupán annyi történt, hogy ő nem vette észre szavazás közben, hogy arról az épületről is döntenek, amelyben közeli hozzátartozójának tulajdona van. Emiatt pedig az ülést levezető Soproni Tamás polgármestert hibáztatta több felszólalásában is.

 

Lemondásra felszólítva

 

Egy régóta húzódó és a testület, az önkormányzat működését is befolyásoló másik ügyben szintén Bálint György volt a főszereplő. Az MSZP kivételével a városvezetést alkotó és támogató valamennyi párt – a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd  –, valamint a négyfős Fidesz-frakció is támogatta az előterjesztést, amely kimondta: Bálint György méltatlan arra, hogy a terézvárosiakat képviselje, ezért közösen szólították fel, hogy mondjon le mandátumáról. A döntésre azt követően került sor, hogy a bíróság jogerősen is kimondta, hogy Bálint György és az MSZP helyi elnöke, Hatvani Csaba rosszhiszemű, fedezetelvonó szerződést kötöttek, melynek eredményeként 14 millió forinttal rövidíthették volna meg az önkormányzatot.

 

A testület határozatban mondta ki, hogy nem akarnak együtt dolgozni olyan képviselővel, aki jogilag és erkölcsileg is megbukott, és aki azt a közösséget akarta megkárosítani, melynek tagja és melyért felelősséggel tartozik.

 

 

Bálint György (MSZP)

 

 

Az érintett, Bálint György hozzászólásában azzal védekezett, hogy az önkormányzat és közötte egy végrehajtásba becsatlakozás miatti polgári per zárult le, nem pedig büntetőügy. A szóban forgó 14 millió forintot – függetlenül a bíróság döntésétől – a választókörzetére akarta költeni. Mint mondta: a bíróság döntését tudomásul vette, e szerint fog eljárni, ám visszautasítja, hogy ezt a polgárjogi vitát a képviselői munkájával összekapcsolják. A róla szóló szavazásban nem vett részt, a mandátumáról nem mondott le. Az MSZP-frakció másik két tagja, Szilágyi Erika és Gaár Iván Zsolt a testület valamennyi tagjával ellentétben nemmel szavazott arra, hogy Bálint Györgynek vissza kell adnia mandátumát.

 

A Fidesz segítse elő a választási csalás kinyomozását!

 

A konfliktusok között a hagyományos törésvonalak is felszínre kerültek: Kecskés Balázs, Németh Helga Anna, Beleznay Zsuzsanna, Szilágyi Erika, Temesvári Szilvia és Heltai László kezdeményezésére a testület felszólította a terézvárosi Fidesz-frakciót, hogy segítse a három éve tartó nyomozást, és kérdezzék meg Bajkai István országgyűlési képviselőt, hogyan lehetséges az, hogy 341 név megegyezik az ajánlásain egy kamupárt ajánlásaival. A visszaélés a 2018-as országgyűlési választás során történt a kerületben.

 

 

Simonffy Márta, Lindmayer Viktor és Óvári Gyula a Fidesz-frakcióból

 

 

EGY MONDATBAN

 

-        Az önkormányzat jövőre is együttműködési megállapodást köt a rendőrséggel a közterületi kamerarendszer üzemeltetésére, illetve a megerősített szolgálatokért járó túlórák fedezésére.

 

-        Három szolgálati lakásra ír ki pályázatot az önkormányzat, ezeket a szociális, egészségügyi intézmények dolgozói, illetve óvodai dolgozók vehetik igénybe.

 

-        Temesvári Szilvia kezdeményezésére a testület úgy döntött, hogy Terézváros csatlakozik a PowerPoor-energiaszegénység elleni projekthez. Ennek olyan támogató programok kifejlesztése a célja, melyek az energiaszegénységben élő családokat arra ösztönzik, hogy alternatív finanszírozási megoldások segítségével (például energiaközösségek létrehozásával, közösségi finanszírozási formák meghonosításával stb.) javítsanak élethelyzetükön. 

 

-        Kecskés Balázs, Miyazaki Jun és Szász Károly (mindhárman DK) előterjesztése nyomán döntött úgy a testület, hogy a Hunyadi téri korcsolyapálya felületével kapcsolatban közösségi szavazást tartanak. Arról dönthetnek a kerületiek, hogy a jövőben kiépített jég, vagy a jelenlegi, szintetikus felülettel rendelkező korcsolyapályát szeretnék használni.

 

-        Temesvári Szilvia alpolgármesteri keretéből 150 ezer, míg Miyazaki Jun alpolgármester 425 ezer, Szász Károly 425 ezer és Kecskés Balázs szintén 425 ezer forinttal – közösségi fejlesztési keretéből – segíti a Golgota Keresztény Gyülekezet nehéz sorsú embereket segítő mobil kávézóját.

 

-        Óvári Gyula településképi tanácsnok kezdeményezésére a testület felkéri a fővárosi kormányhivatalt, hogy Terézvárosban a reklámhordozó molinók kihelyezését fokozottan ellenőrizze.

 

Szöveg: Gajdács Emese/Csepregi Botond

Fotó:Karancsi Rudolf/képszerk.hu