Véget ért a veszélyhelyzet

A koronavírus-járvány miatt március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet véget ért Magyarországon, ám továbbra is be kell tartani néhány óvintézkedést.

 

PARKOK, TEREK: Kinyitották kapuikat a terek, játszóterek, sportpályák, melyek 21 óráig vannak nyitva. A játszóeszközöket naponta kétszer, egyszer zárás után, egyszer pedig napközben (kora délután) fertőtlenítik.

 

PIAC: Ahogyan máshol, úgy a Hunyadi téri Vásárcsarnokban és termelői piacon is megszűntek a vásárlásra vonatkozó idősávok, ám továbbra is kötelező a szájmaszk használata és ajánlott a másfél méteres távolság betartása.

 

PARKOLÁS: A parkolás Budapesten, így Terézvárosban is – a kormány döntése értelmében – július elsejéig ingyenes marad.

 

EGÉSZSÉGÜGY: A Terézvárosi Egészségügyi Szolgálatban a zökkenőmentes egészségügyi ellátás indítása érdekében, az alábbiak szerint történik a betegfogadás.

- Június 22-től fokozatosan megnyitják az előjegyzési lehetőséget. Jelenleg, kizárólag telefonon lehet időpontot kérni, a következő központi előjegyzési telefonszámokon: 351-7462, 580-2328. A rendelési időkről a TESZ honlapján lévő előjegyzési felületen tájékozódhatnak.

- A személyes megjelenést nem feltétlenül igénylő esetben továbbra is lehetőség van a távkonzultációra. Ezt megtehetik, ha a központi számot (tel.: 321-2200) hívják és kérik az érintett szakrendelést, az ott dolgozó munkatársak tudnak segítséget nyújtani.

- Jelenleg kizárólag a VI. kerületi lakosok és a VI. kerületi háziorvosi ellátáshoz tartozó páciensek jelentkezését tudják fogadni.

- Területen kívüli betegek fogadását az orvos saját hatáskörében dönti el.

- Az ellátás megkezdése előtt a szakrendeléseken szükséges kikérdezéssel meggyőződni a koronafertőzés kockázati tényezőiről.  

- Ne induljanak el az orvoshoz, amennyiben köhögnek, lázasak, nehézlégzés tünetük van és a tünetek jelentkezése előtt 14 nappal koronavírus-fertőzött személlyel lehettek szoros kapcsolatban! Ebben az esetben konzultáljanak telefonon háziorvosukkal a további intézkedések érdekében.

- A TESZ-be érkezéskor minden esetben szükséges a kézfertőtleníté a portánál kihelyezett készülékeknél, csak ezután jelentkezzenek a betegirányító munkatársainál a szakrendelésekre.

- A várakozási idő alatt az intézet egész területén tartsák be a biztonságos távolságot! 

- Fontos, hogy viseljenek a szájukat és az orrukat is fedő maszkot az itt tartózkodás teljes ideje alatt.

- A változó helyzetre tekintettel, kísérjék továbbra is figyelemmel a honlapot és Facebook oldalon megjelenő információkat. Részletes információ: https://tesz.co.hu/

 

SEGÍTSÉG: A Terézváros melléd áll program támogatásait a veszélyhelyzet végéig lehetett igényelni.
Részletek itt:
https://www.terezvaros.hu/hirek/igenyelhtoek-a-valsagkezeles-program-tamogatasai

 

VENDÉGLÁTÁS: A teraszok után az éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék, presszók belső, zárt része is megnyithatott május 29-étől, de minden ott dolgozó köteles eltakarni a száját és az orrát maszkkal, sállal vagy kendővel, és a 1,5 méteres távolságtartás szabályai is vonatkoznak a belső térre.

 

Továbbra is közterület-használati engedélyt szükséges kérni azoknak az vendéglátóhelyeknek, ahol teraszt szeretnének nyitni. Területfoglalási díjat nem kell fizetni, de ez nem mentesít az engedély beszerzése alól. A kérelmek benyújthatók elektronikus úton ügyfélkapun keresztül (https://epapir.gov.hu/), valamint papíralapon az ügyfélszolgálaton (Eötvös utca 4.), esetleg postai úton (1395 Budapest 62., Pf. 409.). A vendéglátó teraszok Terézvárosban egységesen 22 óráig tarthatnak nyitva, ha ettől eltérő engedéllyel nem rendelkeznek. Az asztalokat a távolságtartás szabályainak megfelelően kell elhelyezni. A szabályok betartásáért a vendéglátóhely üzemeltetője a felelős.

 

KÓRHÁZAK, BENTLAKÁSOS INTÉZMÉNYEK: Az országos tisztifőorvos feloldotta a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt kórházi látogatási tilalmat, kivéve a koronavírus-fertőzéssel érintett osztályokon. Látogatni csak egészséges ember mehet, maszkot kell viselnie, és csak azzal a beteggel kerülhet két méteres távolságon belülre, akit látogat. A hozzátartozónak biztosítani kell a szappanos kézmosás vagy a kézfertőtlenítés lehetőségét.
Ha több beteg fekszik egy szobában, maximálni kell a látogatók számát. Továbbra is érvényben van a bentlakásos idősotthonokra vonatkozó látogatási tilalom, például a Rózsa utcai Vázsonyi Vilmos Idősotthonban is.

 

TÁBOR: A dunabogdányi tábor a nyári szünetben fogadja a gyerekeket, az első tábor június 20-án kezdődik. A nyári vakáció alatt a terézvárosi gyerekek napközis táborban is eltölthetik idejüket. Természetesen be kell tartani az óvintézkedéseket, de a hagyományoknak megfelelően idén is sok izgalmas program várja a diákokat. Előreláthatóan két helyszíne lesz a napközis tábornak: a Derkovits Gyula Általános Iskolában és a Bajza Utcai Általános Iskolában. Információért hívják az alábbi telefonszámot: Derkovits Gyula Általános Iskola 342-8542 (munkaidőben).

 

KULTÚRA, SPORT: Hosszú idő után, június 22-én, hétfőn végre az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér is megnyithatja kapuit a látogatók előtt. A Színtérben a tanfolyamok, klubok, közösségek fokozatosan újra indulnak. A SportPont június 2-án új házirenddel nyitotta kapuit. A nagy teremben maximum 15 fő, a kis teremben maximum 7 fő, a galérián maximum 4 fő tartózkodhat. Az öltözőkben maximum 2 fő lehet egyszerre, a többieknek kint kell várakoznia.  A 1,5 méteres távolságtartás minden helyiségben kötelező!
A röplabda, floorball és streetball pályabérlések átmenetileg szünetelnek. Pingpong és tollaslabda pálya bérlésre van lehetőség. A használt eszközöket a kijelölt helyre kell visszarakni fertőtlenítés miatt.

 

SZÍNHÁZAK, MOZIK: A rendezvényekre vonatkozó központi korlátozások egyelőre fennmaradnak, de a színházak, a fürdők a veszélyhelyzet megszüntetésével, június 16-át követően megnyithatnak. 

Június 25-én a Budapest Film Zrt. mozijai is visszatérnek a város vérkeringésébe, ettől a naptól kezdve már korlátozások nélkül indulnak újra a vetítések. A Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán, a Kino Cafe és a Corvin mozi járványhelyzet utáni első műsorhetének programja június 22-től lesz megtalálható az artmozi.hu oldalon, valamint az egyes filmszínházak saját weboldalain. Miután a program felkerült, az online jegyelővétel is visszatér.

 

KÖNYVTÁR: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Terézvárosi Gyermekkönyvtára is kinyit (Liszt Ferenc tér 6.) 2020. július 22-től: H, Sze, Cs: 14-18 óra, K,P: 10-14 óra. A nyár folyamán az újranyitott könyvtárakban nem terveznek szünetet.Az olvasók elégedettségét szem előtt tartva a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár ingyenesen hosszabbítja meg a fizetős könyvtári tagságok lejáratát, mindenkinek annyi nappal, amennyi neki a zárvatartás miatt kiesett. A könyvtárakba ismét be lehet iratkozni, illetve a lejárt tagságokat is meg lehet hosszabbítani. Fontos információ, hogy a nyitás után 30 napon belül késedelmi díj fizetése nélkül lehet visszavinni a zárás előtt kölcsönzött műveket.Az újranyitásról naprakész információkat a http://www.fszek.hu/ címen találnak az érdeklődők.