Én is ember vagyok

A terézvárosi önkormányzat is csatlakozott az ország egyetlen LMBTQ magazinja, a Humen által indított érzékenyítő kampányhoz: kiállítóhelyet biztosítottunk a kezdeményezés számára a Hunyadi téren. A piac felőli kerítésen lévő nagyméretű fotókon hét a másságáért bántott ember mesél egy-egy mondatban az őt ért kirekesztésről és hívja fel a figyelmet a legkikezdhetetlenebb alapvetésre: mindannyian emberek vagyunk.

Hét kép, hét arc, hét történet, melyek épp hogy nem a másságról, sokkal inkább az ugyanolyanságunkról szólnak: ha valakit bántanak, az fáj. Akkor is, ha okot szolgáltat rá, és még sokkal jobban, ha vétlenül, pusztán amiatt kell tűrnie a megszégyenítést, mert mást szeret, mint a többség. Van, akit az apja azért vert, mert meleg. Van, akinek a balesete után kiabálták az arcába, érte nem kár, és olyan is akad, akit nemcsak szóval, de fizikailag is bántalmaztak, azt üvöltve: mocskos buzik, dögöljetek meg. Ahogy a jelen hazai statisztikájával szembesítő nyolcadik plakát állítja: Magyarországon egy év alatt az LMBTQ emberek 49 százalékát éri diszkrimináció, háromnegyedük nem merné megfogni a párja kezét az utcán. – „A jelmondatunkat (Én is ember vagyok) – mondja Erdei Zsolt, a kampányt indító Humen ügyvezetője – megelőzi egy gondolat: bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak. A kampánnyal egyetlen dolgot szeretnénk elérni: hogy az emberek egy picit elgondolkodjanak azon, mit tesznek, amikor valakit bántanak. Ebben a kérdésben mindenféle nézetet félre kell tenni, itt pusztán az embert kell nézni.”

 

 

Soproni Tamás és Erdei Zsolt a képek felkerülése után a Hunyadi téren

 

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere is teljes szívvel támogatja a kezdeményezést, úgy látja, hogy még mindig nem beszélünk eleget arról, hogy embereknek mi mindennel kell szembenézniük csak azért, mert mások, mint a többség. – „Ráadásul úgy, hogy nincs ártalom a másságukban – magyarázza a polgármester –, az ártalom a gyűlöletben van. Azt gondolom, erre felhívni a figyelmet, az embereket érzékenyebbé tenni mások problémáira nem egyszerűen fontos, de akár állami feladat is lenne."

 

 

A képek és az érintettek által elmondott mondatok megindítóak, már installálás közben megállásra késztették az embereket 

 

Az Én is ember vagyok kampány május 17-én, a homofóbia, transzfóbia és bifóbia ellenes világnapon indult. Először Ferencvárosban kerültek utcára a képek – ott bántalmazó aktivisták két és fél hét után leszedték a plakátokat. Június 7-étől a Hunyadi téren, illetve az itteni kiállítással párhuzamosan Józsefvárosban és Újbudán is újra láthatók. A július végéig tartó kampány célja a járókelők érzékenyítése mellett, hogy minél többen merjenek előjönni a saját történetükkel: a szervezők arra buzdítják az embereket, merjék elmesélni, hogy mi történt velük, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy egy olyan társadalmi problémáról van szó, aminek nem szabadna jelen lennie 2021-ben. Sem. cso

 

Fotók: Humen Media Group és Tuba Zoltán/Képszerkesztőség