Emlékkoncert a Terror Házánál

lead lead lead lead lead lead lead lead lead lead lead lead
A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.
A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.

Az Országgyűlés 2000-ben meghozott döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

 
Ábrahám Béla, a szalézi rend magyar tartományának vezetője emlékezett Ádám Lászlóra

 

Már hagyomány, hogy ilyenkor a Terror Háza Múzeum előtt szabadtéri koncertet rendeznek, s mindig egy-egy olyan személyiséget helyeznek a középpontba, aki valamilyen módon hőse, fontos alakja volt a fasizmus elleni harcnak.

Az idei emlékkoncerten jelen volt Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke, Győrfi László, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség alelnöke, Terézváros önkormányzatát pedig Simonffy Márta alpolgármester képviselte. Ábrahám Béla, a szalézi rend magyar tartományának vezetője emlékezett meg Ádám Lászlóról, aki a rákospalotai Clarisseum rendház igazgatójaként a vészkorszak idején sokszor élete kockáztatásával is bújtatott zsidó embereket.

 
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes: A főváros vezetése mindent megtesz azért, hogy az emlékezés méltó, elegáns és őszinte legyen

 

Mint megtudtuk, Ádám László embermentő tevékenységéről az izraeli Yad Vasem Intézet őrzi az általa megmentett Bíró Pálné tanúvallomását. E szerint 1944. december 13-áról 14-ére virradó éjszaka a nyilasok betörtek a Clarisseumba, és letartóztatták Bíró Pálnét, illetve másik négy bújtatott zsidó nőt, valamint Ádám Lászlót és Antal János tartományfőnököt, az újpesti nyilas székházba vitték és brutális módszerekkel vallatták őket. Bíró Pálné vallomása szerint Ádám László nyilas kihallgatójának azt vallotta: ezután is csak ezt tenném, hogy üldözött és bajbajutott embertársaimon segítenék, és ha ezért halál jár, Istennek ajánlom lelkemet.

Ádám László a következő politikai terror alatt is példát mutatott hitből, hűségből, emberségből. A legnehezebb időszakban, 1950 és 1952 között volt tartományfőnök. 1952 júliusában letartóztatták, és négy rendtársával együtt elítélték a népköztársaság elleni szervezkedés, kémkedés és valutaüzérkedés vádjával. Akárcsak rendtársára, az 1953-ban kivégzett, 2013-ban boldoggá avatott Sándor Istvánra, az ügyész másodfokon rá is halálbüntetést kért, de az ítélethozók megelégedtek egy szalézi szerzetes kivégzésével. Ádám László az 1956. szeptemberi amnesztiával szabadult, ezután újpesti lakásában élte illegális szalézi életét.

 
Terézváros önkormányzatát Simonffy Márta alpolgármester (középen) képviselte

 

A megemlékezésen beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes is:

– Budapest őrzi azoknak a hősöknek az emlékét, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben és a remény hordozói voltak a kétségbeesés idején. A fájdalmas és keserű múltat nem elfelejteni kell, hanem megérteni, feldolgozni és láthatóvá tenni. Az emlékezés során pedig nemcsak az áldozatok emléke előtt hajtunk fejet, hanem minden olyan hős előtt is tisztelgünk, akik tanúbizonyságot tettek emberségből, áldozatvállalásból – hallhatták a jelenlévők Szalay-Bobrovniczky Alexandrától.

 
A koncert egyik közreműködője a Parafónia zenekar

 

A főpolgármester-helyettes kiemelte: a főváros vezetése mindent megtesz azért, hogy az emlékezés méltó, elegáns és őszinte legyen. „Budapest életének teljes szövetébe beépült a második világháború poklában elpusztult honfitársaink emléke. Az emlékművek, az egykori gettó felújított épületei, az ünnepségek és fesztiválok, az erős és büszke budapesti zsidó és cigány kulturális élet, a virágzó egyházi kultúra egyaránt azt bizonyítja, hogy Budapest velük, a holokauszt áldozatainak emlékét és kultúráját őrzőkkel együtt teljes és egész" – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Az emlékkoncerten közreműködött Tompos Kátya és Jávori Ferenc, valamint a Parafónia zenekar.