Elhunyt Kő Pál, az újító és hagyományőrző szobrász

Kő Pál egyszerre volt a szobrászművészetben újító és több ezer éves kézműves hagyományok virtuóz folytatója – méltatta a művészt közleményében a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

 

Királyszobrai közül kiemelkedik Károly Róbert gyöngyösi oszlopszobra és III. Béla közöttünk járó, méltóságos bronzalakja Baján. Egyik legismertebb műve az I. kerületi Szent György téren található kolduskapu.

 

Kő Pál ezer szállal kötődött Terézvároshoz, 1978-tól a Magyar Képzőművészeti Főiskola tanára, majd 1990-től tanszékvezetője, 1990–1991 között docense, 1991-től egyetemi tanára, 1992–1995 között rektorhelyettese volt. Száznál is több fiatal művész került ki kezei közül, növendékeit gyermekeiként szerette, sikereikre roppant büszke volt.

 

Magyarország és a Kárpát-medence számos városában volt kiállítása, műveit bemutatták Amszterdamban és Dortmundban is, 2001-ben pedig Párizsban láthatta életművének kiemelkedő alkotásait a közönség.

 

Munkásságát élete során számos díjjal jutalmazták, 1975-ben Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el, 2001-ben Kossuth-díjat kapott az anyag és szellem hatalmas feszítőerőiről tanúskodó szobrászi tevékenységéért, a köztéri szobrászat megújításáért, az ősi és a modern sajátos, eredeti ötvözéséért, nemzetközileg is elismert, kimagasló értékű művészi munkásságáért. Kő Pál 2014 óta volt a Nemzet Művésze cím kitüntetettje, 2016-ban Magyar Örökség díjat kapott.

 

Kő Pál utolsó műveinek egyikét, a Bárányos című szobrát tavaly az Epreskertben avatták fel.

 

Emlékét megőrizzük.

 

Forrás: MTI