Egyre több jut a gyermekétkeztetésre

Rétvári Bence államtitkár a Bajza Utcai Általános Iskolában tartott sajtótájékoztat a gyermekétkeztetésről.

A politikus által elmondottakból kiderült: a kormány növelte az erre szánt forrásokat, valamint bővítették az igénybevétel idejét és a jogosultak körét. A családok támogatását, azon belül is a gyermekétkeztetési feladatok finanszírozását az utóbbi évek során mindvégig kiemelt területként kezelték. Soha egyetlen kormány sem növelte olyan mértékben a gyermekétkeztetés forrásait, mint a harmadik ciklusát töltő jelenlegi.

 

Az államtitkár kiemelte: a szociális gyermekétkeztetés több mint kétezer településen érhető el a nyári szünetben. A kormánynak kiemelten fontos, hogy mindenki, aki igényli, aki rászorul, jusson étkezéshez a szünetekben, ezért az erre fordított költségvetési forrás a többszörösét, a 2010-es érték több mint két és félszeresét fordítják erre a célra.

 

Növekedett az időtartam is, amelyben biztosítják az étkezést; már a tavaszi, az őszi és a téli szünetben is jár, továbbá a nyári szünetben is több napig lehet igénybe venni, mint korábban.

 

Rétvári Bence államtitkár országos adatokat említett, míg Hassay Zsófia polgármester a terézvárosi tapasztalatokról beszélt

 

Az államtitkár fontos előrelépésnek nevezte, hogy a napi költségkeret 50 százalékkal nőtt, így egészségesebb ételeket és bőségesebb adagokat tudnak biztosítani a gyermekeknek. Azt is sikerült elérni, hogy amennyiben az önkormányzat erre a célra támogatási igényt nyújt be a kormányhoz, azt forráshiányra hivatkozva nem utasíthatják el. Ugyanis olyan nagyságrendű fedezet áll rendelkezésre, hogy minden igénylést ki tudnak elégíteni. Ma már hazánk 2292 településen biztosítják a nyári szünidei gyermekétkeztetést.

 

Míg 2010-ben a költségvetés 28,7 milliárd forintot fordított az önkormányzatok ezen feladataira, ez az összeg a folyamatos növekedésnek köszönhetően 2014-re 52,6 milliárd forintra, 2017-re pedig 73,91 milliárdra emelkedett. Magyarország 2018-as központi költségvetése pedig mintegy 79,3 milliárd forintot különített el a gyermekétkeztetés támogatására.

 

A politikusokat Bakos Gabriella, a Bajza utcai iskola pedagógusa tájékoztatta 

 

Rétvári Bence szólt arról is, hogy 2016. január 1-jétől a rászoruló gyermekek részére az ingyenes szünidei gyermekétkeztetést a nyári szünet ideje alatt legalább 43 munkanapon, a tavaszi, őszi, téli szünidő valamennyi munkanapján, valamint a bölcsőde, a minibölcsőde és az óvoda ennek megfelelő zárva tartásának időtartama alatt a települési önkormányzat köteles megszervezni és a gyermek szülőjének kérésére biztosítani.

 

2018-ban a tavaszi szünet időszakára 92 789, a nyári szünetre 133 295, az őszi szünetre 101 201, a téli szünetre 107 786 gyermek szünidei gyermekétkeztetésének központi költségvetési támogatására nyújtott be igénylést összesen 2292 település önkormányzata. Az idei nyári szünidőben a jogosultak 64,44 százaléka igényelte a szünidei gyermekétkeztetést.

 

Az államtitkári sajtótájékoztatónak helyet adó Bajza Utcai Általános Iskolában jelenleg a terézvárosi gyerekek napközis tábora működik. Ennek kapcsán Hassay Zsófia, a kerület polgármestere elmondta, Terézvárosban idén két iskolában működik nyári napközis tábor: öt hétig a Derkovits Gyula Általános Iskola épületét és árnyas, parkos udvarát, majd az iskola felújítása miatt –  idén első alkalommal, 3 hétig – a Bajza Utcai Általános Iskola épületét és sportudvarát vehetik birtokukba a gyerekek.

 

Míg az udvaron országos sajtótájékoztató zajlott, a napközis gyerekek szépen játszottak

 

A táborba bármely hatodik kerületben lakó vagy itt tanuló általános iskoláskorú gyermek jelentkezhet. Részvételi díjként a szülőknek csak a napi háromszori étkezés térítési díját (441 Ft/nap) kell befizetniük, a programok teljes költségét az önkormányzat által biztosított költségvetésből finanszírozza a szervező Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. 

 

– A tábor működtetésére összesen több mint 10,5 millió forintot fordítottunk, ebből közel 2 milliót közvetlenül a programokra, belépődíjakra, utazási költségre, sportszerekre költöttünk. Az elmúlt nyáron a tábor nyújtotta színes, mozgalmas élményekben a 8 hét alatt összesen 880 gyermeknek volt része, s idén is hetente 100-110 diák veszi igénybe a napközit – hallhattuk Hassay Zsófiától.

 

Mint megtudtuk, a táborban csoportos foglalkozásokat (informatika, kézműves, zenés torna, úszás/sport) tartanak, úszni járnak a Bajza utcai tanuszodába. A Derkovits iskola udvarán játszótér – csúszdával, játékvárakkal, mászókákkal, homokozóval, gumiburkolatú sportpályával, kosárpalánkkal – várta a táborozó gyermekeket, valamint a tornaterem és a számítástechnika terem is rendelkezésükre állt. A táborozók a főváros több pontjára kirándultak, többször voltak a Margitszigeten, a Városligetben, az Olimpia parkban és az állatkertben, trambulinoztak, kerületi sétákon vettek részt, a Hunyadi téren vagy a Benczúr kertben játszottak. Az Eötvös10-ben minden évben 2 alkalommal színházi előadáson vehetnek részt a gyerekek.